Ο πλούτος της Βλαχέρνας ως ουσιαστικό στοιχείο συμβολής στην ανάπτυξη της Αρκαδίας (pics)

Ο πλούτος της Βλαχέρνας ως ουσιαστικό στοιχείο συμβολής στην ανάπτυξη της Αρκαδίας (pics)

Μάιος 09, 2018 - 08:53
0 σχόλια

Στην ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 6 Μαΐου στην Αθήνα  η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας συμμετείχε ο  Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων, με ομιλητή τον Παναγιώτη Λολώνη, μέλος του συλλόγου.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» και ο κος Λολώνης ανέπτυξε το θέμα «Ο φυσικός , ιστορικός και λαογραφικός πλούτος της Βλαχέρνας ως ουσιαστικό στοιχείο συμβολής στην ανάπτυξη της Αρκαδίας».

Την ημερίδα άνοιξε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, η οποία ήταν η υπεύθυνη για την παρουσίαση και το συντονισμό του προγράμματος στο πρώτο μέρος της συνεδρίας, ενώ έγιναν και σύντομοι  χαιρετισμοί.  

Στη συνέχεια τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν η Προϊσταμένη  Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου –Οικονομοπούλου, όπου ανέπτυξε τη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων κατά τα έτη 2010-2018.

Ο Γιάννης Ν. Δρίνης  αναφέρθηκε στις δράσεις της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας.

Ο Χρήστος Τσούτσουβας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των μνημείων του Αρκαδικού πολιτισμού.

Ο Κώστας Φίλανδρος ανέπτυξε το θέμα για το πώς ο πολιτιστικός πλούτος της Μεγαλόπολης λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης της Αρκαδίας.

Ο Φώτης Ζώης αναφέρθηκε στην Αναζήτηση, Καταγραφή, Τεκμηρίωση, Καθαρισμό και Συντήρηση όλων των αρχαίων μονοπατιών που οδηγούσαν στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μαρία Σγουρού μίλησε για τον Πέπλο της Λυκοσούρας Αρκαδίας.

Ο Παναγιώτης Μπένος εξήγησε τη σημαντικότητα της Καταγραφής και τη σύνδεσή της με τις πολιτιστικές διαδρομές.

Ο Τάκης Καψάλης αναφέρθηκε στην Πολιτιστική Κληρονομιά και ο ρόλος της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο Νίκος Καλογερόπουλος μίλησε για τα «νησιά» του Λάδωνα.

Ο Άγγελος Δενδρινός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα του Αρχαιολογικού οδηγού της Αρκαδίας.

Η Σμαραγδή Αρβανίτη αναφέρθηκε στη μεταβυζαντινή ζωγραφική στην Κυνουρία.

Ο Ιωάννης Γεωργίου μίλησε για την έγκαιρη διάγνωση δομικών βλαβών στα μνημεία της Αρκαδίας.

Ο Παναγιώτης Κοτσιώνης αναφέρθηκε στους δρόμους του Παυσανία στην Αρκαδία.

Στο τρίτο μέρος της συνεδρίας ο Αλέξανδρος Θανόπουλος μίλησε για τα Πυργόσπιτα της Αρκαδίας – Αξιοποίηση- Τρόποι αποκατάστασης.

Η Αγγελική Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στα Μνημεία και στα χτίσματα της Λαγκαδινής τέχνης , ενώ η Φωτεινή Δαλιάνη μίλησε για τη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη των νεοκταγωνικών εκκλησιών της Αρκαδίας.

Από το vlaxerna.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.