Ο καιρός, το χιόνι, τα πρόβατα και οι άνθρωποι

Ο καιρός, το χιόνι, τα πρόβατα και οι άνθρωποι

Ιανουάριος 25, 2022 - 10:59
2 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Η αλαζονική έπαρση του ανθρώπου και η φύση: Η σκηνή εκτυλίχτηκε μπροστά μου πριν 50 χρόνια περίπου.

Τα μηρυκαστικά, στα οποία ανήκουν και τα πρόβατα, παραμένουν στην ύπαιθρο και βόσκουν συνέχεια, δεν επιστρέφουν στο μαντρί τους, παρά μόνο αν φτάσει η συνήθης ώρα, για τον χειμώνα περί 18.00.   

Ο Γιάννης ο τσοπάνης επέβλεπε το κοπάδι, ήταν σε χωράφια περί τα 400 μέτρα απόσταση από τα μαντριά. Πήγα κι εγώ εκεί να τον προμηθεύσω τσιγάρα, η ώρα ήταν περί 14.30. Ο καιρός μύριζε χιονιάς, αλλά δεν είχε αρχίσει να ρίχνει χιόνι. Ξαφνικά τα πρόβατα με βήμα ταχύ, μόνα τους, και απορούντος του τσοπάνη, ξεκίνησαν και έφτασαν γρήγορα στο μαντρί. Όταν έφταναν άρχισε να ρίχνει πολύ χιόνι. Το ¨μυρίστηκαν" λοιπόν και πήγαν για την προστασία τους, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν τις άλλες ημέρες. 

Αυτή ήταν η πραγματική ιστοριούλα. Η ΕΜΥ ειδοποιούσε για ακραίο φαινόμενο, με λίγη ευτυχώς -  ολιγοήμερη διάρκεια. Πολλοί ειρωνεύονταν "για την άλλη μια φορά αστοχία στην πρόβλεψή της"¨, αφού χτες το πρωί δεν είχε αρχίσει χιόνι! Ξαφνικά πλάκωσε το χιόνι. Η ανάρτηση δεν στοχεύει να μειώσει  ευθύνες ή να ρίξει, κάπου. Όλοι, λοιπόν, οι υπεύθυνοι της αττικής οδού (για να μην χάσουν τα διόδια;), οι κυβερνώντες, οι αυτοδιοικητικοί, οι υπηρεσίες, ο κόσμος, εμείς, δεν εξαιρώ κανέναν, δεν λάβαμε υπόψη τον καιρό, σε αντίθεση με τα πρόβατα!!!. Τόση μαγκιά, δεν συγχωρεί η φύση. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα.

 

Νίκος Δελφάκης, δικηγόρος

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Το έζησα αυτό προχθές στα διόδια της Νεστάνης. Έφυγα με ηλιοφάνεια από την Τρίπολη για να πάω στη Κόρινθο και να γυρίσω αμέσως. Στα διόδια της Νεστάνης είδα ότι στο βάθος υπήρχε κάτι σαν ομίχλη και ρώτησα τον υπάλληλο: «χιονίζει μετά τη σήραγγα, αν χιονίζει να μην συνεχίσω το ταξίδι μου». Η απάντηση που πήρα είναι ότι δεν γνωρίζει και επειδή επέμενα για απάντηση, μου είπε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να με ενημερώσει. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάρει το αντίτιμο των διοδίων, να κλείσει το παράθυρο και να με ξεφορτωθεί. Περνώντας τη σήραγγα

Περνώντας τη σήραγγα υπήρχε πολύ ελαφρά χιονόπτωση και ενημέρωση στον ηλεκτρονικό πίνακα της οδού ότι στη πορεία γίνεται εκχιονισμός, κάτι που δεν το γνώριζε ο υπάλληλος όπως τουλάχιστον μου είπε. Το 1025 που πήρα με ενημέρωσε ότι ο δρόμος κυκλοφορείται, αλλά λόγω ανασφάλειας σε σημείο που μπορούσα γύρισα πίσω. Σε επικοινωνία που είχα με υπάλληλο της ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., εκτός του ότι κάλυψε τον υπάλληλο των διοδίων, είπε ότι έπρεπε να απευθυνθώ στην Πολιτική Προστασία για να με ενημερώσει για την κατάσταση του αυτοκινητόδρομου, για την κατάσταση του οποίου είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.