Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας για τα νέα δεδομένα στην ιατρική διαφήμιση

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας για τα νέα δεδομένα στην ιατρική διαφήμιση

Μάρτιος 05, 2019 - 13:02
1 σχόλια

 Τα νέα δεδομένα φέρνουν νέο θεσμικό πλαίσιο

Η ιατρική διαφήμιση και οι όροι με τους οποίους αυτή γίνεται, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης συζήτησης, η οποία καθίσταται πλέον απαραίτητη, ύστερα και από τη θέσπιση του GDPR, του πλαισίου, δηλαδή, που ορίζει τα προσωπικά δεδομένα.

Όσοι χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, τα κοινωνικά δίκτυα, βλέπουμε σε λογαριασμούς γιατρών φωτογραφίες ασθενών οι οποίοι χειρουργήθηκαν ή θεραπεύτηκαν με την τάδε ή τη δείνα μέθοδο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση; Όλοι οι γιατροί που ανεβάζουν τις φωτογραφίες των ασθενών τους έχουν την έγκρισή τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, και πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτό;

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Βασίλη Ψυχογυιό, ο οποίος εξελέγη και στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή την αλλαγή που επίκειται στο νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την ιατρική διαφήμιση.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Ψυχογυιός, το νομοθετικό πλαίσιο αποτελείται σήμερα από 6-7 Νόμους, οι οποίοι είναι σχετικά παλαιοί και δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της επικοινωνίας.

Πριν από μόλις δέκα χρόνια ο νομοθέτης, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα γίνονταν πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε έναν που θα ήθελε να διαφημιστεί. Ούτε ότι η τηλεοπτική διαφήμιση μεδόθων θα παρουσίαζε τέτοια έξαρση, στον βαθμό που οι ασθενείς να προσέρχονται στον γιατρό με προτίμηση στη μέθοδο θεραπείας τους, χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενδείκνυται στην περίπτωσή τους.

Προσπαθούμε να καλύψουμε τους συναδέλφους μας από ενέργειες που δεν γίνοται επί σκοπού, αλλά που μπορεί να αποτελούν παραβίαση του πλαισίου.
 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του και να τα προστατεύσει, εξέδωσε την αακόλουθη ανακοίνωση:

Λόγω της έξαρσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επίκειται αλλαγή του Νομοθετικού Πλαισίου που αφορά την Ιατρική Διαφήμιση καθώς και εναρμόνιση αυτής με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας περί GDPR.

Μέχρι να αλλάξει το Νομοθετικό Πλαίσιο σας ενημερώνουμε ότι έχει ισχύ μία πλειάδα νομοθετικών διατάξεων και κυρίως οι νόμοι 84/2001 περί Ιατρικής Διαφήμισης και 3418/2005 περί Ιατρικής Δεοντολογίας.

Παρακαλείσθε θερμά όπως φροντίσετε να τηρούνται οι κανόνες αυτοί, άλλως είμαστε υποχρεωμένοι (κατόπιν παρατηρήσεων που έχουν γίνει στον Ιατρικό Σύλλογο) να εφαρμόσουμε το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο περί πειθαρχικών διώξεων.

Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρείτε ότι δεν είστε επαρκώς ενημερωμένοι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να βοηθήσει.

 

Γαλανιάδη Εύα


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Το αίσχος πάντως στα μπαλκόνια της Πετρινού ήρθε κι'έδεσε με την αναπλαση-τσαντιροποίησή της.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.