Μυρωδιές από κάστανο γέμισε ο Πλάτανος Κυνουρίας (photos&video)

Μυρωδιές από κάστανο γέμισε ο Πλάτανος Κυνουρίας (photos&video)

Οκτώβριος 21, 2013 - 08:48

Ο νεοσύστατος πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος Πλατάνου Κυνουρίας, πραγματοποίησε το Σάββατο 19 του μηνός τη γιορτή καστάνου, η οποία έλαβε χώρα στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Πλάτανο, που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας.

Η όλη εκδήλωση της γιορτής καστάνου του συλλόγου, έγινε κυρίως για να αναδειχθούν οι ομορφιές του τόπου, αλλά και στα πλαίσια ανάδειξης και προώθησης των τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων, προκειμένου την ενίσχυση που αφορά ως επί το πλείστον τη βελτίωση συνθηκών ζωής των εκεί κατοίκων.
Η γιορτή ξεκίνησε ήδη απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και συνεχίστηκε ως το βράδυ, συνοδεία πλούσιων εδεσμάτων, άφθονου κρασιού καθώς και ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Πλατάνου κάθε τέτοια εποχή διοργανώνεται η γιορτή παρέχοντας δωρεάν κάστανα, φασολάδα, σουβλάκια, βραστό, ρέγγα, ελιές στους εκεί παρευρισκομένους. Τουλάχιστον 50 κιλά κάστανα έβραζαν στα καζάνια του Πλατάνου για τους εκεί κατοίκους αλλά και όλους όσους τίμησαν τη γιορτή από πολύ νωρίς.

Οι εκεί γυναίκες του συλλόγου είχαν ετοιμάσει μια σειρά τοπικών προϊόντων όπως χυλοπίτες, σύκα, παξιμάδια καθώς μας ενημέρωσαν πόσα πολλά μπορεί να κάνει μια νοικοκυρά με βασικό υλικό το κάστανο.
Τα μέρη της Αρκαδίας κρύβουν απίστευτες ομορφιές ανεξερεύνητες για τους περισσότερους, φροντίζοντας ωστόσο οι πολλοί φιλόξενοι κάτοικοι να τους ξεναγούν σε όλα τα όμορφα αυτά μέρη. Ένα ανάλογο παραδεισένιο τοπίο κρύβεται και στον Πλάτανο Βόρειας Κυνουρίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πάρα πολλοί που τιμούν ανάλογες εκδηλώσεις δεν προέρχονται μόνο από την Αρκαδία αλλά και από άλλους γειτονικούς νομούς.

Παρακολουθήστε στο βίντεο έναν Γερμανό, ο οποίος γοητευμένος απ’ τις ομορφιές του τόπου μας έχει εδώ και 13 χρόνια εγκατασταθεί μαζί με την οικογένειά του μόνιμα στο Ναύπλιο και κάθε χρόνο τιμά ανάλογες γιορτές όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στον Πλάτανο Κυνουρίας, μαθαίνοντας μάλιστα και παραδοσιακές ελληνικές τοπικές συνταγές.

Video: 

youtube://v/oc6JdLhQAQ0