Μη φύγει το στρατόπεδο από την Τρίπολη

Μη φύγει το στρατόπεδο από την Τρίπολη

Φεβρουάριος 13, 2011 - 11:32
2 σχόλια

 Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων ζητά από το Δήμαρχο Τρίπολης να μη συναινέσει στην απομάκρυνση  του 11ου Συντάγματος Πεζικου
Υπογραμμίζονται οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη
 Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων έστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Τριπόλεως Ιωάννη Σμυρνιώτη και προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητά να ληφθεί απόφαση  γι’ αυτό το θέμα και να σταλθεί στο Υπουργείο Άμυνας που θα εκφράζονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει και επιβάλλεται να παραμείνει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη αυτοδύναμο και να εξαιρεθεί από τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις.
 

Στην επιστολή αυτή, που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΠΕΑ Γ. Ζαραφέτας και ο Γραμματέας Κ. Λούφας, αναφέρεται: «Έχοντας υπ’ όψιν την δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη ότι γίνεται επανασχεδιασμός της δομής των δυνάμεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα, προγραμματίζεται να κλείσει και το 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τριπόλεως, η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων αντέδρασε αμέσως σε αυτήν την είδηση και ζήτησε από το 7ο Παγκόσμιο Παναρκδικό Συνέδριο στην Τρίπολη να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για να παραμείνει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη, για ιστορικούς και οικονομικούς λόγους.
Δυστυχώς έκπληκτοι ακούσαμε τον τ. Δήμαρχο Τριπόλεως στο Συνέδριο αυτό να ζητάει από τους… απόδημους Αρκάδες να βοηθήσουν να πάρει ο Δήμος τα κτίρια του Στρατοπέδου!!
Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων δεν υιοθετεί αυτήν την θέση και δεν συμφωνεί με την πρόταση του τ. Δημάρχου και αντιδρώντας μέσα στις άλλες ενέργειές της κάλεσε σε συστράτευση και άλλα Αρκαδικά Σωματεία και δυνάμεις και ζήτησε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον οποίο και κατέθεσε εγγράφως και προφορικώς τους λόγους για τους οποίους πρέπει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού να παραμείνει ως έχει σήμερα αυτοδύναμο στην Τρίπολη.
Ο κ. Υπουργός αφού άκουσε τα δίκαια και τεκμηριωμένα αιτήματά μας για να παραμείνει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού είπε: «…Σας ενημερώνω ότι ο Δήμος Τριπόλεως ζητάει να του παραχωρήσουμε το στρατόπεδο για να στεγασθούν Αυτοδιοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου….»!
Τότε είπαμε στον κ.Υπουργό ότι αυτό το έχει ζητήσει ο Δήμαρχος και πρόεδρος του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου και προσθέσαμε ότι πιστεύουμε ότι ο νέος Δήμαρχος κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης δεν θα εμπλακεί στην απομάκρυνση του Στρατοπέδου που φέρει το όνομα του «Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» που το όνομα αυτό το τιμούν όλοι οι Αρκαδικοί Σύλλογοι Παγκοσμίως και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν προτομές και ανδριάντες του όπως Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Πειραιάς, Αθήνα, Ναύπλιο, Χαλάνδρι και αλλού και είναι και έμβλημα του ίδιου του Δήμου Τρίπολης.     
Κύριε Δήμαρχε,
μετά από μια ανταλλαγή απόψεων ο κ.Υπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα μας προσκαλέσει σε μια νέα συνάντηση για επανεξέταση του θέματος.
Ο κ. Υπουργός συνετής στην υπόσχεσή του μας καλεί στις 17 Μαρτίου 2011 σε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα. 
Κύριε Δήμαρχε,
ζητάμε από εσάς να πάρετε μια απόφαση γι’ αυτό το θέμα και να την στείλετε στον κ. Υπουργό και να εκφράζετε τις απόψεις σας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει και επιβάλλεται να παραμείνει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη αυτοδύναμο και να εξαιρεθεί από τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις.
ΠΡΩΤΟΝ: Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τριπόλεως είναι Κέντρο Βασικής Εκπαίδευσης Οπλιτών και δεν είναι αμυντική μονάδα που να θωρακίζει την αμυντική ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας και μπορεί να εξαιρεθεί και να παραμείνει ως Κέντρο Βασικής Εκπαίδευσης και για ιστορικούς λόγους.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Το κλείσιμο σήμερα του 11ου Συντάγματος Πεζικού σημαίνει ότι πέφτει ουσιαστική ταφόπλακα σε μια στρατιωτική μονάδα που φέρει και κρατάει ζωντανό το όνομα του απελευθερωτή στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
ΤΡΙΤΟΝ: Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού έγραψε λαμπρές σελίδες στους ηρωϊκούς πολέμους του 1912-1913 και είχε ονομασθεί η «ΣΙΔΗΡΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ» και το 1940-1941 οι εφημερίδες της εποχής εκείνης έγραψαν ότι το 11ο Σύνταγμα Πεζικού υπήρξε η ραχοκοκκαλιά του Ελληνικού Στρατού.
Κύριε Δήμαρχε,
Το να χρησιμοποιηθούν τα ιστορικά κτίρια του Στρατοπέδου για Αυτοδιοικητικές και Αναπτυξιακές Υποδομές μας βρίσκει άκρως αντίθετους και θεωρούμε ότι εκφράζουμε τα αισθήματα ολόκληρου του Αρκαδικού Λαού.
Κύριε Δήμαρχε,
ποία Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να αποκαθηλώσει την επιγραφή που είναι στην κεντρική πύλη εισόδου του στρατοπέδου και φέρει τιμητικά το όνομα του απελευθερωτή της πατρίδας μας και επανιδρυτή του ελληνικού κράτους, «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» και να αναρτήσει επιγραφή που να γράφει: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ»;
Θα πουλήσουμε την ιστορία μας «για ένα πιάτο φακές», όπως τα πρωτοτόκια;      
Ασφαλώς ίσως υπάρξουν αδίστακτοι όπως υπήρξαν και Έλληνες που τον φυλάκισαν στο Παλαμήδι στο Ναύπλιο, αλλά υπήρξαν και δύο έντιμοι δικαστές ο Πολυζωΐδης και ο Τερτσέτης που δεν υπέγραψαν την καταδίκη του Γέρου του Μοριά.
Κύριε Δήμαρχε,
πέρα από όλους αυτούς τους ιστορικούς εθνικούς λόγους τους οποίους αναφέρουμε και είναι όλοι σημαντικοί και βάσιμοι, υπάρχει ο σοβαρότερος λόγος που είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η απομάκρυνση του 11ου Συντάγματος, στην πόλη και κατ’ επέκταση σε όλη την Αρκαδία.  
Η Τρίπολη είναι μια ορεινή πόλη, χωρίς βαριά βιομηχανία και με μικρή αγοραστική κίνηση.
Επί Κυβερνήσεων Ν. Δημοκρατίας, όλες οι Υπηρεσίες Επιθεωρήσεων Εμπορίου, Τεχνικών Υπηρεσιών, Διοικήσεων Νοσοκομείων κλπ., μετεγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, με αποτέλεσμα η πόλη να βρίσκεται σε μια φθίνουσα οικονομική κατάσταση και η απομάκρυνση του Στρατοπέδου, η κατάργηση του Σιδηροδρόμου και οι μεγάλες οδικές αρτηρίες στα πέριξ, οι οποίες λειτουργούν ως θυρίδες διαφυγής, θα επιταχύνουν και θα οδηγήσουν σε έναν βέβαιο μαρασμό ολόκληρη την περιοχή.
Οι θιασώτες που ονειροπολούν και φαντάζονται την κατάκτηση των ιστορικών κτιρίων του Συντάγματος, που έχει οριοθετηθεί και καθιερωθεί ως χώρος στρατοπέδου, έχουν ποτέ σκεφθεί τι θα συμβεί αν απομακρυνθούν 1.500 στρατεύσιμοι, άτομα που σιτίζονται από την αγορά της Τρίπολης και από αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας και αν απουσιάσουν και μετεγκατασταθούν 165 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που κατοικούν μόνιμα σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Τρίπολη;
Κύριε Δήμαρχε,
εμείς αναδεικνύουμε το σοβαρό αυτό θέμα για την πόλη και για την ιστορία μας και σας ζητάμε να αποφασίσετε και να γνωστοποιήσετε την απόφασή σας αυτή στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Μπεργλίτη ώστε στις 17 Μαρτίου στην νέα μας συνάντηση να βρεθούμε μαχόμενοι από το ίδιο μετερίζι και να πετύχουμε να παραμείνει το 11ο Στρατόπεδο Πεζικού στην Τρίπολη. 
Κύριε Δήμαρχε,
σας ενημερώνουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Γρεβενών αντέδρασε σε παρόμοια περίπτωση και το στρατόπεδο της περιοχής που επρόκειτο να απομακρυνθεί, παρέμεινε στη θέση του αυτοδύναμο όπως ήταν.»
Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΚΑΔΩΝ ΖΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ !!! ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΖΟΥΝ ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΑΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ , ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ 11ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΚΑΔΩΝ, ΜΑΛΛΟΝ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ !!!!!

Συμφωνώ εν μέρη και με τους δύο προαναφερθέντες, αλλά!!! Σίγουρα δε πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας, διότι μόνο αυτό μας απεμεινε να καυχιόμαστε... και το 11ο είχε συμμετάσχει σε σημαντικούς πολέμους... Ένα στρατόπεδο για μία πόλη είναι σίγουρα σημαντικό για την οικονομία σε πολλούς τομείς. Ήμουν φαντάρος στο 11ο πριν λίγο καιρό και το ζούσα και απο μέσα. Ένα στρατόπεδο είναι όπως οι "σχολές" για την οικονομία της πόλης...γίνεται εισαγωγή και όχι εξαγωγή χρήματος. Τα νησιά που έχουν τουρισμό, αν δεν είχαν τα στρατόπεδα το χειμώνα θα νέκρωναν και όμως πολλά ζούν κατ'αποκλειτικότητα από τα στρατόπεδα, έτσι και η Τρίπολη μπορεί αυτό να είναι ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας μας αλλά είναι ένα κομμάτι της. Τώρα όσον αφορά για τη τοπική αυτοδιοίκηση σίγουρα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες και να είναι έξω από το κέντρο για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να φύγει το στρατόπεδο, απλά να βρεθεί κάπου αλλού χώρος. Και τα δύο είναι σημαντικά, δεν ακυρώνει το ένα το άλλο. Οι υπεύθυνοι μπορούν να δώσουν λύσεις και για τις δύο πλευρές...