Μεγαλοπολιτιστικά

Μεγαλοπολιτιστικά

Ιούλιος 26, 2023 - 14:47
0 σχόλια

Το ιλιγγιώδες ποσό των 31.147€ φαίνεται να διαθέτει φέτος ο Δήμος Μεγαλόπολης, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2023. Αυτό το ποσό διανέμεται σε 19.243€ ή ποσοστό 62,42% για τη χρηματοδότηση 8 εκδηλώσεων στην πόλη της Μεγαλόπολης, και σε 11.704€ ή σε ποσοστό 37,57% για χρηματοδότηση ανά μίας εκδήλωσης σε κάθε μία από 9 Δημοτικές κοινότητες. Ήτοι: Καμάρα 992€, Σκορτσινού 1900€, Άκοβος 992€, Ίσαρι 720€, Παραδείσια 1900€, Χράνοι 720€, Δυρράχι 2000€, Λεοντάρι 1240€ και Χιράδες 1240€.

Είναι σαφές πως από τα 83 χωριά του Δήμου Μεγαλόπολης, για τη δημοτική αρχή φαίνεται να υπάρχουν μόνο τα 9. Για τα υπόλοιπα 74 άραγε αγνοεί την ύπαρξή τους;
Προφανώς το ερώτημα είναι ρητορικό, αφού ο κ. Δήμαρχος επιδίδεται σε αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει από αυτά υποψηφίους για το ψηφοδέλτιό του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και κάθε εβδομάδα, από αυτά τα χωριά, ανακοινώνει μερικούς.
Είναι φανερό λοιπόν, πως το ενδιαφέρον του για τα χωριά του δήμου, επικεντρώνεται στο πως θα κερδίσει την ψήφο των «ιθαγενών» για να ξαναγίνει δήμαρχος. Και το λέω αυτό ως «ιθαγενής» μόνιμος κάτοικος ενός μικρού χωριού του δήμου, για το οποίο δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ στη διάρκεια της 4ετούς θητείας του. Από πληροφορίες που έχω, το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες ακόμα χωριά του δήμου.

Φυσικά δεν μέμφομαι τα 9 χωριά που κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα «ξεροκόμματο» για να κάνουν το πανηγύρι τους, ούτε θα υπονοήσω οτιδήποτε άλλο. Όμως, εδώ που τα λέμε, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τα κριτήρια με τα οποία ο Δήμος επέλεξε τα 9 και απέρριψε τα υπόλοιπα 74.

Είναι σίγουρο πως σαν δικαιολογία, θα ακούσουμε ξανά την μόνιμη επωδό: «δεν υπάρχουν χρήματα». Θα συμβούλευα τον κ. Δήμαρχο να κάνει μια βόλτα σε όμορους δήμους που έχουν δημοσιεύσει τα πολιτιστικά τους προγράμματα από το Μάιο. Πολιτιστικά προγράμματα πλούσια, ποιοτικά, ποικίλα, που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτά που προγραμματίζονται στο γόνατο, από τον κ. Δήμαρχο Μεγαλόπολης και τον Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης. Ας τους ρωτήσουν που βρίσκουν τα λεφτά. Ας τους ρωτήσουν πώς στήνουν ένα καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα. Ίσως μάθουν…

Θα πρέπει να καταλάβουν, αν δεν το ξέρουν, τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, πως τα λεφτά που διατίθενται για τον πολιτισμό δεν είναι καθόλου πεταμένα. Ο πολιτισμός υπηρετεί βασικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, και ουσιαστικά μπορεί να είναι σωτήριος με την κρίση που περνάμε και ο τόπος μας καθημερινά βουλιάζει όλο και περισσότερο.

Ο πολιτισμός ψυχαγωγεί. Εμψυχώνει. Δίνει χαρά στον απλό καθημερινό άνθρωπο και τη δυνατότητα να διασκεδάσει την αγωνία και τα προβλήματα που βιώνει καθημερινά. Τον κάνει να δει και την όμορφη πλευρά της ζωής.
Ένα πλούσιο, και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα, θα βοηθήσει στο να γίνει προορισμός το κάθε χωριό, ο κάθε οικισμός, αλλά και η πόλη. Θα πλημμυρίσει ο τόπος ανθρώπους που θα έρθουν να απολαύσουν μια ωραία θεατρική παράσταση. Μια ποιοτική μουσική συναυλία. Ένα όμορφο παραδοσιακό πανηγύρι, σε συνδυασμό με μια ολιγοήμερη διαμονή τους στη γενέτειρα. Αυτό θα δώσει μια ανάσα, μια μικρή ανακούφιση στη χειμάζουσα τοπική αγορά…
Δεν χρειάζεται να είναι κανένας οικονομικός εγκέφαλος για να καταλάβει πως τα λεφτά που διατίθενται στον πολιτισμό, είναι πολλαπλώς ανταποδοτικά. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυία για να αντιληφθεί πως έτσι ενισχύεται η οικονομία, η ποιότητα της ζωής και το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας, που έχει πέσει στα τάρταρα αφού η Μεγαλόπολη έχει μετατραπεί σε πολιτιστική έρημο τα τελευταία χρόνια.

Το ποσό των 31.147€ που διαθέτει ο Δήμος Μεγαλόπολης για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2023 είναι τόσο ευτελές, που όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες τος δήμου, αλλά δεν προσφέρει τίποτε στην τοπική αγορά, στην τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως δεν προσφέρει τίποτε στον πολιτισμό, αφού οι εκδηλώσεις που έχουν επιλεγεί δεν έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει.

Τέλος θα πρέπει να καταλάβουν εκεί στη Δημοτική Αρχή, ότι πολιτισμός δεν μπορεί να γίνει στην Κεντρική πλατεία της πόλης, με τα αδέσποτα να γαβγίζουν, τα παιδιά να την έχουν μετατρέψει σε παιδική χαρά και τα αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα στους πεζόδρομους. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό, ασέβεια για τους θεατές και βαρβαρότητα για τους καλλιτέχνες…

Σ.Σ. Στις φωτογραφίες η κεντρική πλατεία ως παιδότοπος, ως πάρκινγκ και ως χώρος αδέσποτων σκυλιών, όταν η χορωδία Ζακύνθου μαζί με τη χορωδία Μεγαλόπολης περνούσαν τραγουδώντας, εκτελώντας ένα πανέμορφο δρώμενο…

Ι.Γ. Ασημακόπουλος

Από το kafeneio-megalopolis.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.