Με οικονομικό αφανισμό κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις της Αρκαδίας

Με οικονομικό αφανισμό κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις της Αρκαδίας

Ιούλιος 05, 2016 - 12:18
1 σχόλια

Επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη σχετικά με τις πλημμύρες που υπέστη ο νομός μας και τα πυρόπληκτα δάνεια.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί το περασμένο Σάββατο 25/6 σφοδρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή της Αρκαδίας. Αποτέλεσμα αυτών των καιρικών φαινομένων ήταν πρωτοφανείς καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και περιουσίες.

Οι ζημιές δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα αλλά οι επιχειρηματίες της Αρκαδίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης έρχονται αντιμέτωποι και με τη μανία της φύσης.

Κλιμάκιο της κυβέρνησης επισκέφθηκε ήδη την περιοχή μας για να έχει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι γρήγορα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων. Από την πλευρά των επιχειρήσεων της περιοχής, όμως, η ζημιά που έχει επέλθει στη δραστηριότητά τους και στην οικονομική τους κατάσταση είναι δυστυχώς ανεπανόρθωτη, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποζημιώσει, για παράδειγμα, τον οινοποιό που έχασε όλη του τη φετινή σοδειά. Και οι απώλειες δεν είναι μόνο οι άμεσες, που υφίστανται όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές, είτε ως προμηθευτές είτε μέσω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των πρώτων.

Αυτή η αναπάντεχη καταστροφή έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας, οι οποίες ταλανίζονται επιπλέον και από το θέμα των «πυρόπληκτων» δανείων.

Τα δάνεια αυτά έχουν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θέμα το οποίο μεγιστοποιεί τα προβλήματα. Έχει γίνει μια προσπάθεια από  το νόμο για τα κόκκινα δάνεια (ν. 4307/2014) που δεν υποχρέωνε όμως τις τράπεζες για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, με την παρούσα, αιτούμαστε την κατάταξη των δανείων αυτών σε ειδικές συνθήκες και αντίστοιχη παράταση μακράς διάρκειας, ώστε να γίνει ευχερής η αποπληρωμή τους χωρίς κοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα τις τελευταίες φυσικές καταστροφές που υπέστη ο νομός μας.

Στα πλαίσια αυτά παρακαλούμε για:

-την κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών

-την δεκαπενταετή επιπλέον παράταση αποπληρωμής τους

-έναρξη πρώτης καταβολής την 01/01/2018

-υποχρεωτικότητα της ως άνω ρύθμισης για τις τράπεζες.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε να μελετήσετε με προσοχή όλα τα ανωτέρω και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων, προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να μην αντιμετωπίσουν άμεσα οικονομικό αφανισμό.

Με εκτίμηση για το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Ο πρόεδρος Γιάννης Μπουντρούκας


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Τα πυροπληκτα που λαβατε χωρις να ειστε πυροπληκτοι θα τα πληρωσετε εντοκα κ θα πειτε κι ενα τραγουδι στην τροικα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.