Με λαμπρότητα τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μανώλη Δούνια (pics,vid)

Με λαμπρότητα τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μανώλη Δούνια (pics,vid)

Σεπτέμβριος 24, 2022 - 20:56
42 σχόλια

Με την δέουσα λαμπρότητα και τιμή αλλά και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του πρώτου εκπορθητή της Τριπολιτσάς Μανώλη Δούνια στην Μεταμόρφωση.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον δωρητή του ανδριάντα του Μανώλη Δούνια, Χρήστο Καλογερόπουλο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Παπαηλιού, τον Δήμαρχο Β. Κυνουρίας, Γιώργο Καμπύλη, τον δωρητή, Χρήστο Καλογερόπουλο, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και από την Τοπική Κοινότητα Τρίπολης τον Χρήστο Χατζόπουλο.

Στην συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Παπαηλιού, τον Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Βλάση, τον Δήμαρχο Β. Κυνουρίας, Γιώργο Καμπύλη, τον δωρητή, Χρήστο Καλογερόπουλο, τον εικαστικό και γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, και ομιλία από τον φιλόλογο Ηλία Χαλκιά με θέμα «Μανώλης Δούνιας: ο πορθητής της Τριπολιτσάς».

Να σημειωθεί ότι ο δωρητής του ανδριάντα του Μανώλη Δούνια  Χρήστος Καλογερόπουλος ευχαρίστησε  τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη και την Αντιδήμαρχο, Ελένη Καρούντζου, ενώ αποκάλυψε πως είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει παρόμοια έργα, όπως την πύλη του Αναπλιού.
 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αναμνηστικά δώρα αλλά και με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα του δήμου Τρίπολης και του δήμου Βόρειας Κυνουρίας υπό τους ήχους ορχήστρας..

Ο ένδοξος ναυτικός Μανώλης Γεωργίου Ντούνιας ή Δούνιας, είχε χαρακτηριστεί «ανήρ πνεύματος και πονηρίας», αφού με την παλληκαριά του και την ευστροφία του κατόρθωσε να εφαρμόσει εκ νέου σχέδιο «Δούρειου ίππου», παγιδεύοντας τους αντιπάλους των μαχόμενων Ελλήνων Τουρκαλβανούς, έτσι όπως κανείς δεν κατόρθωσε μέχρι τότε.

Έτσι, την 21η Σεπτεμβρίου, βλέποντας να εξέρχονται απ’ την πόλη του Ναυπλίου Τουρκαλβανοί κανονιοβολιστές, άρχισε να θέτει άμεσα σε εφαρμογή τα όσα το πολυμήχανο μυαλό του μηχανευόταν, αφήνοντας άπαντες άφωνους από τον πλούτο της εξυπνάδας του και της σπιρτάδας του.

Μίλησε τη γλώσσα τους, προσφέροντάς τους αγαθά και φαγητό, κάτι το οποίο τις δεδομένες τότε συγκυρίες ήταν δυσεύρετο, και παριστάνοντας τον φίλο τους, μαζί με δύο ακόμα πατριώτες Σπετσιώτες που ήταν παρέα με τον Μανώλη Δούνια, και που συμφώνησαν με το λαμπρό σχέδιό του, προχώρησε στην επιχείρηση «Δούρειος Ίππος». Με μια σειρά γεγονότων δήθεν καλοπροαίρετης, μιας και γνώριζε κάποιους απ’ αυτούς ήδη απ’ την Κωνσταντινούπολη, χωρίς ποτέ να αποκαλύψει τα σχέδιά του και να προδώσει την πατρίδα του προέβη στη συνέχεια του σχεδίου με αποτέλεσμα την τελική του φάση και το μεγάλο κατόρθωμα της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς, αφού φυσικά όπως και σε κάθε Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα χύθηκε πολύ αίμα, η Πατρίδα θρήνησε πολλά τολμηρά παλληκάρια που διψούσαν για διαφύλαξη των ιδανικών τους και για Ελευθερία.

Όμως, ο μεγάλος αυτός αγωνιστής του Έθνους, αδικήθηκε αφού η κυβέρνηση ποτέ δεν του προσέφερε καμία βοήθεια, κανένα χρηματικό «οβολό», και καμία δόξα. Ο Μανώλης Δούνιας, καταγόμενος από την Κυνουρία Αρκαδίας και συγκεκριμένα απ’ το Λεωνίδιο, αυτός ο ευφυής ναυτικός πέθανε στην ηλικία των 65 ετών,στις 28 Φεβρουαρίου του 1855, αφού θάφτηκε στο νεκροταφείο της Αγίας Βαρβάρας, αφήνοντας τέσσερις κόρες ανύπαντρες και μία χήρα σύζυγο.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μανώλη Δούνια


42 Σχόλια

Παρών και ο σφυοκάπτης!! Σκαντζός!!!! Και ο Χρηστάκης!! Μοντέλο, ο Χρηστάκης. Έρχεται και ο Μάης κο@@@@@@@λες θα φάτε μαύρο!

Συγχαρητήρια στον κ.Χαλκιά για την εξαιρετική ομιλία του και εννοείται στον χορηγό

Κοιτάξτε τι σχόλια γράφουνε τα νούμερα 21.49 και 21.56 για μια τέτοια εκδήλωση. Δεν είναι όλα τα θέματα πολιτικός ξεκατινισμός και χαρακτηρισμοί. Οι διοικήσεις δεν βγαίνουν από τους νταήδες του πληκτρολογίου αλλά από τους πολίτες.

Αξιέπαινη η προσφορά του χορηγού, ΑΘΑΝΑΤΟΣ ο ήρωας Δούνιας, οι υπόλοιποι πολιτικάντηδες για κλάματα και ο υπουργός με το τσεκούρι.... (για να μην ξεχνιόμαστε) ντροπή τους...

Θα τρίζουν τα κόκαλα του ΔΟΥΝΙΑ και όλων όσοι πολέμησαν και χάθηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας από τα σιχαμερά φασιστοειδή που μαζεύτηκαν..... ΝΤΡΟΠΗ ... αλλά πού να βρεθεί φιλότιμο.... Μπράβο στην προσφορά του δωρητή του ανδριάντα!

Συγχαρητήρια στον χορηγό , στα συνεργεία του Δήμου που το έφτιαξαν σε χρόνο ρεκόρ, στον κον Χαλκιά που όπως πάντα πέραν αγκυλώσεων παρών και επιστήμονας. Και φυσικά ΜΑΥΡΟ (ΠΛΗΝ-ΧΑΡΗΤΗΡΙΑ) στους απανταχού Μαιντανούς και ΟΥΟΟΥ ! Στο ούτως η άλλως απόντα κυρ Πάνο που τυχαία δεν μπορούσε να είναι στην Τρίπολης...... θα είχε καμιά δουλειά στην Καλαμάτα .... ΟΥΣΤ! "ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ"

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Ο ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΟΣ ΟΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΣΥΝΑΜΜΑ Ο ΗΡΩΑΣ. ΗΘΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟ 90% ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΜΥΡΩΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΦΕΡΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗ....... ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ !

Μπράβο στον δωρητή.... Ντροπή στον δήμαρχο Λεωνιδίου που δεν παραβρέθηκε. Πολλή ψηλά έχει αναρριχηθεί στο καλάμι του.

Βρε ανιστόρητοι βρε τυχαίοι των τυχαίων. Κάνατε τελετή και δεν γνωρίζετε πως ειναι το πατρώνυμο του ΔΟΥΝΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ Γ ΔΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΝΩΛΗΣ Ε ΔΟΥΝΙΑ. ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΡΕ ΜΠΑΖΑ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΜΜΕ. ΚΑΙ ΕΣΥ ARCADIA ΚΟΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΑΝ ΘΕΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ Γ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΔΟΥΝΙΑΣ ΒΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΟΠΩΣ ΓΑ@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Ω. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΜΑΡΩΝΕΤΕ ΣΑΝ ΣΚΕΠΑΡΝΙΑ

Βρε οι γρβάτες και τα φούμουρα σας έλειπαν. Ρε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! το πατρώνυμο διορθώστε, θα βουίξει όλη η Ελλάδα!!! με τα χάλια σας.

23:50 Βρε γατόπαρδοι της εξυπνάδας τον ανδριάντα τον φιλοτέχνησε ο γλύπτης όχι η δημοτική αρχή. Συνεπώς το λάθος είναι δικό του. Το ότι πρέπει να αλλάξει το πατρώνυμο βέβαια δεν το συζητάμε καν. Εσύ που γράφεις μία με κεφαλαία και μία με μικρά να το κοιτάξεις σε ένα γιατρό. Διπολική διαταραχή λέγεται. Κάποιοι το λένε και μακακία. Έπρεπε να την έχεις ήδη κόψει. Μεγάλωσες πλέον

@00:23 Ότι και καλά τώρα εσύ το ήξερες ότι το πατρώνυμο του Δούνια ήταν Γεώργιος και βγαίνεις και βρίζεις σαν λιμενεργάτης. Ουστ ρε τροκάνι

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ ΧΑΛΚΙΑ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Κ ΑΥΤΟΣ, ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ-ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΜΑΝΩΛΗΣ Γ. ΔΟΥΝΙΑΣ!!!!! ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ

Καλά, ολόκληροι Υπουργοί πέρασαν από το μνημείο, ολόκληρη τελετή έγινε,. Δοξολογίες και αγιος ο Θεός, κανείς δεν πήρε χαμπάρι, ότι είχαν κάνει λάθος στο πατρώνυμο. Που είσαι γυαλιστή να επιβάλλεις τη τάξη με τις γνώσεις σου!!! Άλλη μία πατάτα!

Ο άνθρωπος που ανέδειξε το θέμα, είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας και φυσικά ουδείς δεν μπορεί να μιλήσει για το ήθος του. Οι όποιοι καλλικάτζαροι ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα τότε δεν υπάρχει επιστροφή. Γράφει κάποιος...,. Ο γλύπτης φταίει για το λάθος. Τόσο πολύ είσαστε πωρωμένοι εκεί στη καρέκλα τη εξουσίας. Παρακαλώ τον κ. Χαλκιά δημόσια να καταγγείλει, πέραν από κομματικές σημαίες την έλλειψη γνώσης κάποιων, αλλά και το θράσος τους!

ΚΩΣΤΑΚΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΣΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ?????ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΜΥΡΟΥΔΙΑ?????

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΤΡΟΠΙΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ , Ο ΔΟΥΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΑ ΕΒΑΖΕ ΜΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΠΗΓΑΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ, ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΙΔΕΩΔΗ; ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ Η ΕΧΕΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ;

Νικος Καββαδίας για τον εορτασμό της Αλώσεως και προς σχολιασμό των φωτογραφιών: Παντιέρες πάγαιναν του ανέμου συνοδιά και ξεκινούσαν οι γαλέρες του θανάτου. Στο ρογοβύζι ανατριχιάζαν τα παιδιά κι ο γέρος έλιαζε ακαμάτης, τ’ αχαμνά του.

Καλά το λεγε ο Γέρος, φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους και στις φώτο πιο πάνω είναι πολλοί απο δαύτους

Το χειρότερο δεν είναι το λάθος. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και τώρα, ακόμη και εδώ, δεν τους περισσεύει ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ. Ένα «συγνώμη, σφάλαμε». Αμέσως να φορτώσουν τις ευθύνες αλλού. Δεν έχουν μέχρι σήμερα ΠΟΤΕ παραδεχτεί έστω μία, από τις ατελείωτες πατάτες που κάνουν από την πρώτη μέρα. Οι αλάνθαστοι. Οι τέλειοι θεοί, οι παντογνώστες, που δεν αφήνουν τίποτα να φυτρώσει δίπλα τους μήπως τους κλέψει τη δόξα. Αγράμματοι, απολίτιστοι, και κυρίως νεόπλουτοι χωρικοί, κυνικά αδιάφοροι για την πόλη και την ιστορία. Μόνο από βρώμικα, πλούταρχο, πούρα και όφωνα ξέρουν οι αρχικομπλέξαροι της παρέας.

Αγαπητέ σχολιαστή των 15:12 απόλυτα σύμφωνη μαζί σου είναι η πόλη όλη. Απαίδευτοι! χωρίς ίχνος ντροπής. Η πόλη σύντομα θα αλλάξει πορεία! ΖΗΤΩ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ Γ. ΔΟΥΝΙΑΣ!!!!!

13.19 Προφανώς και φταίει ο γλύπτης για το λάθος, ασχέτως εάν επιβάλλεται ο δήμαρχος να ζητήσει συγγνώμη για λογαριασμό του καλλιτέχνη. Είναι σαν να μας λες δηλαδή ότι σε επιγραφή κεντρικού φούρνου στην Τρίπολη που αναγραφόταν επί μήνες "Αρτοπιία" και έβγαζε μάτια (το πήραν χαμπάρι πλέον και το άλλαξαν) φταίει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κι όχι ο γραφίστας που έφτιαξε την ταμπέλα

@15:12 Η λέξη "συγγνώμη" είναι γένους θηλυκού ρε ντουγάνι όχι ουδέτερου. Δεν είναι "το" συγγνώμη ή "ένα" συγγνώμη, αλλά "η" συγγνώμη ή "μία" συγγνώμη. Και το σωστό είναι με δύο "γγ" ρε ντουγάνι άσχετα αν τείνουν να απλοποιηθούν όλα. Είναι σύνθετη λέξη από το "συν" και το "γιγνώσκω" και με τη σύντμηση έγινε "συγγνώμη". Κατάλαβες ντουγάνι που το παίζεις κι έξυπνος; Κι αν δεν ξέρεις τι είναι το "ντουγάνι" γκουγκλαρέ το να δεις

@17.18 είσαι αστείος και γελοίος ταυτόχρονα. Για την ουσία του σχολίου έχεις να πεις κάτι. Συγνώμη θα ζητήσετε ποτέ; Και δεν πειράζει, ας είμαι εγώ "ντουγάνι" όπως με χαρακτηρίζεις. Τιμή μου να με βρίζει ο παρακεντές επειδή δεν έχει τι να απαντήσει. Έτσι κάνει άλλωστε καθε φορά που στριμώχνεται. Τη μπάλα στην κερκίδα. Όσο για γνώσεις, γραμματικές, συντακτικές, ορθογραφικές και άλλες, τις μετράμε όποτε θες. Το μάθημα να το κάνεις εκεί που σε παίρνει, αγράμματε απολίτιστε χωρικέ. Μάθημα στον γλύπτη και τον αρμόδιο που παρέλαβε το γλυπτό. Αλήθεια, δεν μας είπες, την αφίσα του Μίκη την είδες;

Σκάμε στα γέλια με τα επιχειρήματά σας. Βρε όταν σου φέρνουν κάτι δεν κοιτάς τι έχουν φτιάξει ή αν αυτό είναι σωστό; ή όπως πρέπει ; μια ζωή πατάτες θα κάνετε;;;;;

17:18 σχολιαστή. Ορθή η φιλολογική σου ανάλυση. Σου ανταποδίδουμε τα φιλολογικά εύσημα στη πατάτα του μνημείου και φυσικά σου προτείνουμε να απολύσεις το γιουσουφάκια του Χ. Δάντη. Θα σε προάγει. Πίστεψε με.

Κανένας δεν ασχολείται με τίποτα!!! Ολα δουλεύουν κατά τύχη!! Η άλλη προλογίζει και δεν ξέρει να μιλήσει

17:18 Αξιολύπητος ούτε 8%. Με το ζόρι θα μαζέψεις κόσμο για το συνδυασμό. Το απόλυτο τίποτα, ούτε μια πρόκα ίσια. Μαζέψτετα όσο είναι καιρός.

Πάμε για μία νέαΤρίπολη. Μία Τρίπολη που μας αξίζει! Για τούτοι εδώ δεν κάνουνε για τίποτα!

οι μίζεροι κατηγόρησαν τους αλάνθαστους ότι χάραξαν λάθος το πατρώνυμο του ήρωα στο μέταλλο - οι αλάνθαστοι απάντησαν ότι οι μίζεροι δακτυλογράφησαν λάθος το γένος της συγνώμης στο διαδίκτυο

Και οι μίζεροι αγαπητέ σχολιαστή ανταπάντησαν ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΥ!! ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΗΚΑΜΕ!

Η αντιδήμαρχος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ έκλεισε την ομιλία της στην παρουσίαση της «Επόμενης Μέρας» του Λεμπέση, ευχόμενη στο κοινό ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ. Καλή απόλαυση κυρίες και κύριοι, με ραγού Μικρασιατικής Καταστροφής σιγομαγειρεμένο σε ζωμό από Άλωση Τριπολιτσάς με σπέσιαλ κοπή σφαγής γυναικόπαιδων. Συνοδεύεται ιδανικά με κλάμα και αίμα, σε θερμοκρασία νεκροταφείου, υπό τους ήχους του αρχαίου ημών προγόνου Πλουτάρχου του ιστορικού (αοιδού)

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.