Λυσίκατος: Ξεκινάμε μια νέα εποχή και συνεργασία με την αδελφή πόλη του Μαρτάνο (vid)

Λυσίκατος: Ξεκινάμε μια νέα εποχή και συνεργασία με την αδελφή πόλη του Μαρτάνο (vid)

Ιούλιος 10, 2023 - 21:00
0 σχόλια

Το Σάββατο 8 Ιουλίου στο πλαίσιο της τρίτης μέρας του Φεστιβάλ Μελιτζάzz 2023 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των φιλοξενούμενων επισκεπτών από το Μαρτάνο της Ιταλίας. (δείτε ΕΔΩ)

Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων τονίζοντας πως οι δύο λαοί Τσάκωνες και Γκρίκο έχουν κοινά στοιχεία τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την γλώσσα όσο και με τον πολιτισμό.

Όπως ανέφερε, ήταν ιδιαίτερη χαρά του που βρέθηκαν όλοι εκεί για να θυμηθούν να τιμήσουν και να σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα με την αδελφοποιημένη πόλη του Μαρτάνο.

Η αδερφοποίηση δεν πραγματοποιήθηκε ως μια απλή κίνηση εξωστρέφειας για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, είπε,  αλλά ήταν αποτέλεσμα της κοινής πεποίθησης πως οι δύο αυτοί λαοί, του Λεωνιδίου και του Μαρτάνο, Τσάκωνες και Γκρίκο έχουν κοινά ιστορικά, γλωσσικά και πολιτισμικά στοιχεία.

Έχουν, επίσης, κοινές ρίζες που είναι ακόμα ζωντανές και θρέφουν το δέντρο της ζωής τους, παρά την απόσταση που τους χωρίζει, παρά τη λήθη που προσπάθησε να φέρει ο χρόνος.

«Αυτή η επιθυμία αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε μια επιστολή του 1986 από πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους του Σαλέντο στον τότε Δήμαρχο Λεωνιδίου που μεταξύ των άλλων αναφέρει: Αν αυτό το όνειρο πραγματοποιηθεί, να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν διαμονή στην Τσακωνιά για εμάς εδώ τους Ελληνόφωνες θα είναι το πρώτο χέρι αγάπης, το πρώτο φως μιας ξεχασμένης άνοιξης, το μεγάλο τραγούδι του αδερφού, το πρώτο φιλί της μάνας. Ξεματώνουμε και μένουμε μόνοι. Ο πόνος για την Ελλάδα είναι μεγάλος και εδώ δεν μιλάμε μόνο για το σήμερον αλλά και για το αύριο που δεν θα έχει γυρισμό και η ζωή για εμάς δεν θα έχει δρόμο.

Είναι πραγματικά συγκινητικό. Όπως συγκινητική είναι η ανταπόκριση των ανθρώπων του Λεωνιδίου. Ο Δήμος, το αρχείο Τσακωνιάς, οι πολίτες, σύσσωμοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και οι πρωταγωνιστές αυτής της αδερφοποίησης είναι σήμερα εδώ μαζί μας και θέλω να τους ευχαριστήσω.

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τις ενέργειές τους, για την δουλειά τους, για τον ενθουσιασμό που επέδειξαν ώστε να είμαστε εδώ εμείς σήμερα και να απολαμβάνουμε την τιμή αυτή της σύνδεσης με την αδερφή πόλη του Μαρτάνο.»

Ευχαριστώ όλους εκείνους τους ανθρώπους που δούλεψαν για την αδελφοποίηση των πόλεων μας.

«Δεν μένουμε όμως στην νοσταλγία των αναμνήσεων αλλά κάνουμε και το επόμενο βήμα. Από σήμερα ξεκινάμε μια νέα εποχή στην συνεργασία μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις νέες δυνατότητες της εποχής μας. Προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε κοινές δράσεις. Προβάλουμε, διαφημίζουμε, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον όπως δύο ο αδέρφια που το ένα υποστηρίζει το άλλο, όσο μακριά και αν βρίσκονται.»

Η σημερινή γενιά του Λεωνιδίου και του Μαρτάνο ανανεώνει την υπόσχεση της αδερφοποίησης να συνεχίσουμε αν έχουμε δεσμούς αιώνιους δηλώνοντας την βούληση της να εργαστεί για να μεταφέρει αυτό το πνεύμα και στις επόμενες γενιές με έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό.

»Ο χώρος αυτός στον οποίο βρισκόμαστε και αγκαλιάζει το πιο σημαντικό κτήριο διοίκησης και πολιτισμού του τόπου μας από σήμερα ονομάζεται «Piazza Martano». Το γλυπτό της αδερφοποίησης που αντίστοιχο του υπάρχει στην πόλη Μαρτάνο θα υποδέχεται στην είσοδο της «Piazza Martano» ντόπιους και επισκέπτες θυμίζοντας σε όλους τους δεσμούς αίματος Λεωνιδίου και Μαρτάνο.»

Κύριε Δήμαρχε Φάμπιο, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στο Λεωνίδιο και σας ζητώ εκ μέρους όλων των πολιτών του Δήμου μας να μεταφέρετε τις ευχές και την αγάπη μας στους πολίτες του Μαρτάνο.»

Δείτε βίντεο και φωτογραφία από τον φακό του Nigel Copage

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ομιλία Χ. Λυσίκατου στην εκδήλωση των φιλοξενούμενων επισκεπτών από το Μαρτάνο


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.