Λαγκάδια: Ένας απέραντος και επικίνδυνος σκουπιδότοπος (pics)

Λαγκάδια: Ένας απέραντος και επικίνδυνος σκουπιδότοπος (pics)

Μάρτιος 04, 2017 - 11:15
3 σχόλια

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος έχει καταντήσει το περίφημο πέτρινο χωριό της Γορτυνίας. Μπορεί οι περίφημοι Λαγκαδινοί μαστόροι να κουμάνταραν τις πέτρες και τα αγκωνάρια, όμως αυτές οι ικανότητές τους, ανήκουν στις παλιές ένδοξες για τα Λαγκάδια εποχές. Με τα.. σκουπίδια και οι σημερινοί Λαγκαδινοί τα βρήκαν.. μπαστούνια.

Σήμερα το ξακουστό χωριό της Γορτυνίας, έχει ολοφάνερη την εικόνα ενός άναρχου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία σκουπιδότοπου, μαζί με την εικόνα της κατάρρευσης, της εγκατάλειψης, της ερήμωσης, της υποβάθμισης, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ας αρχίσω από την ποιότητα ζωής των ελαχίστων ηρωικών χειμερινών κατοίκων, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι, που αποτελούν και τους βασικότερους οικονομικούς αιμοδότες, που κι αυτοί δεν μπορούν να κινήσουν την άθλια οικονομική κατάσταση των ελαχίστων επαγγελματιών της ντόπιας αγοράς. Βέβαια δεν έχω ξεχάσει την οικονομική κρίση που παίρνει όλη η μνημονιακή Ελλάδα, μαζί με την τεράστια ανεργία, αλλά και τα καταστροφικά αποτελέσματα του πρωτου μνημονιακού νόμου Ραγκουση, του γνωστού νόμου Καλλικράτη που αφορούσε τη συνένωση δήμων. Έτσι λοιπόν, εκτός από την οικονομική εξαθλίωση, έχουμε την υπογεννητικότητα των οικογενειών, τη μετεγκατάσταση σε μεγάλα αστικά κέντρα για ανεύρεση εργασίας, την εξαθλίωση στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στην ασφάλεια και στη διάλυση όλων των διοικητικών υπηρεσιών που αποτελούσαν μέχρι χθες, δείγμα μιας ιστορικής φημισμένης και πολύ τουριστικής κωμόπολης της Πελοποννήσου. 

Μαζί με τις παραπάνω τραυματικές καταστάσεις που ζούμε, ήρθε να προστεθεί άλλο ένα επικίνδυνο πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Τα σκουπίδια. Το πρόβλημα αυτό, δεν είναι μόνο για τα Λαγκάδια ή τη Γορτυνία. Μαστίζει όλη την Πελοπόννησο. Είναι ένα πρόβλημα αρκετών χρόνων, από τότε που το τεράστιο κέρδος άκουγε στην έκφραση που αφορούσε το πετρέλαιο, σαν ο μαύρος χρυσός και τα τελευταία χρόνια, πήραν την θέση του, τα.. σκουπίδια. Αρκετοί «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης, είχαν την εύκολη για πολλά χρόνια λύση, να χώνουν το πρόβλημα των σκουπιδιών, κάτω από το πάπλωμα, θάβοντάς τα στις παράνομες χωματερές.

Όμως η ΕΕ διαπίστωσε ότι οι δήμαρχοι, όχι μόνο δεν διάβαζαν, αλλά ούτε ενεργοποιούσαν κάποιο από τα προτεινόμενα προγράμματα διαχείρισης των σκουπιδιών, οπότε μας πλάκωσε σε τεράστια πρόστιμα που πλήρωνε ο φορολογούμενος, για κάθε μέρα που ήταν ακόμα σε λειτουργία, η κάθε παράνομη χωματερή. Έτσι λοιπόν η καταχρεωμένη χώρα αποφάσισε να κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές, ενώ οι γνωστές χωματερές της Φυλής και των Άνω Λιοσίων έχουν πλέον κορεστεί. Και τότε άρχισαν τα παιχνίδια με τα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα, με τις ιδιωτικές χωματερές και με τα μεγάλα στρατόπεδα που προτείνουν διαφορετικές λύσεις διαχείρισης των σκουπιδιών. Από τη μια πλευρά το επίσημο κράτος, χωρίς ξεκάθαρη και σταθερή πολιτική πρόταση, μαζί με μια ομάδα δημάρχων. Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με συμφωνημένη από τώρα σύμβαση συνεργασίας με τη γνωστή τεχνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ και μια ομάδα συμμαχικών δήμων, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Γορτυνίας, με προτάσεις που ξεκάθαρα φαίνεται ότι τα τεράστια κέρδη αυτής της επιλογής θα επιβαρύνουν δυσβάστακτα τον καταχρεωμένο Έλληνα φορολογούμενο. Τόσο απλά.

Λευκός καπνός σε αυτή τη σύγκρουση ,η οποία σήμερα έχει φτάσει σε υψηλότητα επίπεδα αντιπαλότητας, δεν φαίνεται ούτε με την πιο θρασεία.. αισιοδοξία. Μα θα μου πει κάποιος ότι τώρα θα αρχίσουν οι ανοιξιάτικες βροχές, θα γεμίσουν οι δρόμοι σακούλες, σε λίγο θα πιάσουν και οι ζέστες, οι οσμές, τα ποντίκια, οι αρρώστιες.. ο τουρισμός! Απολαύστε ένα δείγμα του θεάματος και του προβλήματος που σας περιέγραψα, με μεγάλη και κόσμια ψυχραιμία, από το περίφημο και ιστορικό πέτρινο χωριό του Μοριά, τα ξακουστά Λαγκάδια με τις πέτρινες βρύσες και τα πέτρινα κοσμοτεχνήματά τους, με ντεκόρ τα ανθυγιεινά, ακαλαίσθητα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, σαν εστίες μόλυνσης.. σκουπίδια! Σύμφωνα με τους νόμους, υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και την δημόσια υγεία, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδη ο δήμος Γορτυνίας.

Θα μου πείτε, τι φταίει ο πολίτης για την ανικανότητα ή την αδυναμία της επίλυσης του προβλήματος των σκουπιδιών εδώ και χρόνια, από τον όποιον ανύπαρκτο δήμαρχο; Εδώ όμως δεν κολλάει η γνωστή έκφραση: Ας πρόσεχε. Διότι όπως και να 'χει το πράγμα, αυτός θα πληρώσει με πολύ μεγάλο κόστος, τη νύφη που ακούει στο όνομα, δημοτικά τέλη! Γι' αυτό σου λέω. Είναι πολλά τα λεφτά!

ΠΑΝ.Β.ΧΟΥΝΤΗΣ

Ειδήσεις: 

3 Σχόλια

δεν πειράζει μωρέ ας ρίχνει ο δήμαρχος καμια γυροβολια στις εκδηλωσεις και όλα καλά. αρτος και θεαματα μονο ειναι

Εδω στενάζει η μισή Πελοπόννησος με τα σκουπίδια. Δίκιο έχετε αλλά όλοι έχουν ψυχή. Η Δημητσάνα δεν έχει σκουπίδια ; Εδρα του δήμου υπηρεσίες τράπεζες ιστορική !

9:27 και καλά το έγραψε Δημητσανίτης...ρε αυτό λέγετε κατάντια...πολύ κόμπλεξ τελευταία με την Δημητσάνα...να το κοιτάξετε

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.