Κορωνοϊός, απολύσεις και ανοιχτά σούπερ μάρκετ τις Κυριακές

Κορωνοϊός, απολύσεις και ανοιχτά σούπερ μάρκετ τις Κυριακές

Μάρτιος 19, 2020 - 21:01
10 σχόλια

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις είχαμε μόλις σε μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Στον τομέα του τουρισμού οι περισσότερες, αφού οι κρατήσεις ακυρώνονται κατά εκατοντάδες.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία των υπεραγορών και τις Κυριακές. Είμαστε σε έναν κυκεώνα, πρέπει να προστατευθεί η κοινωνική ειρήνη και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό που έχει θερίσει τη γειτονική μας Ιταλία. Ωστόσο, όταν καταλαγιάσουν όλα αυτά, πολλά πράγματα στις εργασιακές σχέσεις ενδεχομένως θα έχουν προσαρμοστεί με... ορίζοντα διαρκείας, και αυτό ανησυχεί τους εργαζομένους στον συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς την απαραίτητη Κυριακάτικη ξεκούραση.

Είναι στ' αλήθεια απαραίτητο να μείνουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές; Ναι, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών σε αυτά ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε σε δηλώσεις του, όταν πληροφορήθηκε ότι καταστηματάρχης αρνείται να ανοίξει την επιχείρησή του την Κυριακή: «Υποχρεούνται να είναι ανοιχτοί την Κυριακή για να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο. Είμαστε σε έναν πόλεμο και σε αυτά πρέπει όλοι να στοιχηθούμε πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης διότι τα σούπερ μάρκετ υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο τώρα. Τα νοσοκομεία και τα σούπερ μάρκετ έχουν μείνει ανοιχτά. Το κάνουμε γιατί είναι θέμα δημόσιας υγείας για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Υπάρχουν πλέον ήρωες στην κοινωνία μας, είναι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς».

Η απορία που έχω εγώ, και όχι μόνον εγώ, φαντάζομαι, ως προς την αναγκαιότητα του μέτρου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, είναι η εξής: Γιατί να υπάρχει συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ όταν ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων με προβλήματα υγείας είναι σπίτι και, είτε εργάζονται εξ αποστάσεως είτε όχι, επομένως μπορούν να πάνε για ψώνια οποιαδήποτε ώρα μεταξύ 07:00 και 22:00 επιθυμούν, όταν τα εμπορικά καταστήματα είναι επίσης κλειστά, όταν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής είναι κλειστές, επομένως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μπορεί να κάνουν αγορές τις ώρες που τα καταστήματα τροφίμων και οι υπεραγορές είναι ανοιχτά με το διευρυμένο ωράριο.

Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων απασχολούν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Ελλάδα, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο. Με τη διεύρυνση του ωραρίου, τη λειτουργία τις Κυριακές, και αν δεν γίνουν προσλήψεις ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες, οι άνθρωποι αυτοί θα εξουθενωθούν.

Επομένως, ακόμα κι αν η κυβέρνηση επιμείνει να ανοίξει τα καταστήματα τις Κυριακές, οφείλει να ζητήσει από τις επιχειρήσεις αυτές να κάνουν προσλήψεις, προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης έχει προτείνει να γίνουν προσλήψεις στα σούπερ μάρκετ, αλλά είναι άγνωστο αν τα καταστήματα θα προχωρήσουν σε αυτές τις απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να μην εξουθενωθούν οι εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ στην Τρίπολη, στις 07:00 σήμερα, σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στο κέντρο, περίμεναν ένας - δυο ηλικιωμένοι περίμεναν υπομονετικά ώστε να ανοίξει το κατάστημα και να εξυπηρετηθούν.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης, είχαμε στη χώρα μας 30.000 απολύσεις μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χθες.

Το νούμερο είναι τεράστιο για τόσο μικρό χρονικό διάστημα και καταδεικνύει ότι μερίδα εργοδοτών ενήργησε χωρίς σύνεση και ευαισθησία.

Μέσα στο νούμερο των 30.000 δεν συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές συμβάσεων και οι υποχρεωτικές άδειες, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο.

Η ΓΣΕΕ σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει: «Οι καταγγελίες (σ.σ. που έχουν γίνει ως σήμερα) αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και κατηγοριοποιούνται σε καταγγελίες για μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, για καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών, για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους, για μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, για εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους». 

Πρέπει, μέσα σε όλα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, να λειτουργήσουμε ως κράτος υπεύθυνα και με γνώμονα την προστασία όλων των εργαζομένων. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εκτός των μέτρων στήριξης θα βρεθούν όσοι απέλυσαν αναίτια εργαζομένους. Κανονικά, πρέπει να τιμωρηθούν, και λογικά δεν πρέπει να είναι και λίγοι αυτοί οι εργοδότες.

Όπως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν πίσω τα δώρα Χριστουγέννων, εκείνοι που ζητούν πίσω ένα μέρος του μισθού, εκείνοι που απαίτησαν να λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια τώρα, αυτές τις ημέρες, οι εργαζόμενοι. Η «μαύρη» εργασία που ανθεί παρά τις απαγορεύσεις, θα εμποδίσει χιλιάδες ανθρώπους να λάβουν την ενίσχυση που κανονικά δικαιούνται, ως εργαζόμενοι, στις αρχές Απριλίου.

Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Στα εργασιακά δυστυχώς οι παθογένειες είναι πολλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως μετά την κρίση που περνάμε σήμερα. Αν παίρνουμε ένα μάθημα ως κράτος και ως πολίτες αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι ότι στη δύσκολη μόνο η τάξη θα μας σώσει. Να τελειώνουμε με την αδήλωτη εργασία, να τελειώνουμε με τους χίλιους δυο τρόπους και τα παραθυράκια που αφήνουν έκθετους τους εργαζομένους για να κερδίζουν κάποιοι ασυνείδητοι εργοδότες.

Για τις ελλείψεις στον τομέα της Υγείας και τις αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την άμεση στελέχωσή του, θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

 

Γαλανιάδη Εύα


10 Σχόλια

Μία χαρά είναι η Κυριακή, είναι ευκαιρία να γίνουν και νέες προσλήψεις ώστε να βγουν οι βάρδιες. Όλες οι αλλαγές που βλέπουμε αυτόν τον καιρό έρχονται για να μείνουν, και είναι αλλαγές που περιμέναμε χρόνια...

Φίλε 00:39, δεν είναι μία χαρά την Κυριακή γιατί όπως λες οι αλλαγές θα μείνουν. Η Κυριακή είναι μέρα αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό. Είναι η μέρα που μαζεύονται οι οικογένειες μεταξύ τους. Νέες προσλήψεις δεν θα γίνουν και αν γίνουν δεν θα είναι ανάλογες της λειτουργίας τους . Τέλος, αφού είναι μία χαρά, γιατί η αρχή δεν γίνεται από τις Τράπεζες, που αυτές δεν δουλεύουν ούτε το Σάββατο. Μην ανησυχείς, τα γεγονότα θα τρέχουν με τέτοια ταχύτητα, που και 24 ώρες το 24ωρο να είναι ανοιχτά, δεν θα λειτουργούν γιατί θα έχουν καταρρεύσει όλα …

Ποιες αλλαγές περίμενες εσύ ρε ........λη να σου δίνουν 300 ευρώ το μήνα και να δουλεύεις 18 ώρες; Ρε θα πέσει ξύλο έχει μαζευτεί πολύ βουβή οργή ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει που το πάνε οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι μαζί με το φίλο σου τον κούλη. Κρύβονται πίσω από τον κολονοιο και το παίζουν σωτήρες τώρα οι τρισάθλιοι.

Γιατί κυριακές ανοιχτά; Πόσοι είναι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες που χρειάζονται τις κυριακές για ψώνια; Πόσοι εργάζονται και το Σαββάτο; Πόσοι από αυτούς δεν εργάζονται σε καταστήματα τροφίμων; Τόσοι που και το ωράριο τις καθημερινές 07-22 είναι υπερβολικό. Η κυβένηση το γνβρίζει αυτό. απλά θέλει να ξεμπερδεύει με τα μικρομάγαζα και να κλέισουν αφου δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τετοια εξαντλητικά ωράρια. Για τους εργαζόμενους ούτε λόγος να γίνεται. Με ένα σμπάρο δυο τρυγωνια πετυχαίνει η κυβέρνηση. Ποιός κορωνοιός και τρίχες ;

00: 39 Συμφωνείς λοιπόν πως ο κορωνοιός ειναι η αφορμή. Ο στόχος δεν είναι το καλό των καταναλωτών αλλά το καλό των μεγάλων των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρών. Συμφωνούμε απόλυτα.

Εγω εχω ανάγκη και θελω να δουλευω και Κυριακή. Ουτε εκκλησία παω ουτε πουθενά. Οποίος δεν θελει ας μην δουλέψει.

@15:04 έχεις ανάγκη για δουλειά ;Έλα σε εμένα για να κολλήσεις και το πρώτο σου ένσημο

Επειδή βλέπω πολλούς να θεωρούν κατασκευασμένο το σκηνικό που ζούμε για να πλήξει την καρακοσμάρα τους, τους πληροφορώ πως δε χρειάζεται να ανησυχούν. Ο ιός δεν φαίνεται να πλήττει ζώα

Καταρχάς δεν πιστεύουμε όλοι στον θεό/χριστό οπότε η Κυριακή για εμάς είναι απλά μία ημέρα ξεκούρασης. Δεύτερον, κοίτα πόσες άλλες επιχειρήσεις δουλεύουν Κυριακές για να μπορείς εσύ να κυκλοφορείς άνετος. Π.χ. βενζινάδικα, η κοπέλα στα διόδια, καφετέριες, αστυνομία, περίπτερα, νοσοκομεία, ΔΕΗ, η κοπέλα στο helpdesk της τράπεζας και πολλά ακόμα. Οπότε όλοι αυτοί ή είναι άθεοι και δουλεύουν Κυριακές, ή είναι οι μαλ@κες κι εσύ ο έξυπνος.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.