Το κινούμενο επιβλητικό έργο του γλύπτη Νίκου Φλώρου παρουσιάστηκε στον δήμαρχο Τρίπολης (pics,vid)

Το κινούμενο επιβλητικό έργο του γλύπτη Νίκου Φλώρου παρουσιάστηκε στον δήμαρχο Τρίπολης (pics,vid)

Οκτώβριος 30, 2020 - 13:32
8 σχόλια

Στο δημαρχείο Τρίπολης βρέθηκε ο γλύπτης Νίκος Φλώρος συνοδευόμενος από τους εκπροσώπους της εταιρίας που θα κατασκευάσουν το κινούμενο γλυπτό που έχει σχεδιάσει με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση για την πόλη της Τρίπολης.

Το επιβλητικό γλυπτό θα απεικονίζει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την ελευθερία και την Ελλάδα, σε ένα έργο διαστάσεων 10x8 μέτρα και με πάχος 1 μέτρο και από υλικό ατσάλι.

Ο κ. Φλώρος συνάντησε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου τον δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη Κώστα και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Ελένη Καρούντζου όπου και παρουσίασε  το επιβλητικό γλυπτό που θέλει να σχεδιάσει και να τοποθετήσει στην πλατεία Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, κάνοντας την πόλη σημείο αναφοράς.

Πρέπει να δούμε το μέλλον της σύγχρονης Τρίπολης και επιμένω σε αυτό, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα έργο συνδυάζοντας το κλασικό με το σύγχρονο, είναι μια ευκαιρία μέσω αυτού να δώσουμε μια άλλη εικόνα της πόλης, μιας πόλης με είσοδο επιβλητική που να σε βάζει σε έναν τρόπο σκέψης

Ο κ. Νίκος Φλώρος  όπως γνωρίζετε είναι ένας διεθνούς φήμης  πολυβραβευμένος γλύπτης και είναι από την Τρίπολη. Όπως και σε προηγούμενες συνεντεύξεις του έχει αναφέρει ότι αγαπά την Τρίπολη και την έχει στην καρδιά του, είναι ένας έρωτας και θέλει να κάνει κάποια πράγματα για τον τόπο του. Όπως σημείωσε στην συνάντηση, η πλατεία Κολοκοτρώνη χρήζει ανακαίνισης και άμεσης διαμόρφωσης γιατί είναι η είσοδος της πόλης και όταν ένας επισκέπτης έρχεται στην Τρίπολη είναι το πρώτο που αντικρίζει.

Ο καλλιτέχνης μίλησε για το όραμά του, να γίνει η Τρίπολη μία σύγχρονη πόλη, κρατώντας βέβαια την κλασικότητά της. Ο κ. Φλώρος σε δηλώσεις του μίλησε για το έργο, για το πώς το έχει φανταστεί επισημαίνοντας ότι όταν δημιουργηθεί το γλυπτό θα γίνει το σημείο αναφοράς της Τρίπολης.

Οι διαστάσεις του έργου είναι 10x8 μέτρα κατασκευασμένο από ατσάλι με επεξεργασία καθρέπτη, ένα μοντέρνο γλυπτό, σύγχρονο έργο που έχει την ιδιαιτερότητα να ανοίγει και να κλείνει σαν μια πύλη της πόλης, που σε κάποια ώρα θα ανοίγει ως η πύλη του Μοριά.

Το γλυπτό θα απεικονίζει τον Κολοκοτρώνη με μια μοντέρνα, φουτουριστική ματιά όπου στις δύο άκρες του θα ακονίζονται δύο μορφές σκαλιστές, μία της ελευθερίας και μία της Ελλάδας και θα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Φλώρος, σαν να τις βλέπεις σε καθρέπτη και όλο το έργο θα φωτίζεται, έτσι ο κόσμος θα μπορεί να το βλέπει ακόμα και από απόσταση 30 χιλιομέτρων.

Η Τρίπολη μπαίνει σε έναν άλλο χάρτη, του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι και θα γίνει γνωστή ως η πόλη που έχει ένα τέτοιο κινούμενο γλυπτό. Τέτοιου μεγέθους κινούμενο γλυπτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα, θα είναι κάτι μοναδικό και θα είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών που θα θέλουν να το δουν

Ο κ. Simon και ο αρχιτέκτονας κ. Roberto μίλησαν για το έργο τονίζοντας ότι το σημείο που ο καλλιτέχνης έχει φανταστεί να το εγκαταστήσει είναι ιδανικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες το έργο για να κατασκευαστεί το γλυπτό θέλει περίπου 6 μήνες.

Οι εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρίας που δουλεύουν σε όλο τον κόσμο ανέφεραν ότι το γλυπτό του κ. Φλώρου είναι ένα από τα λίγα που είναι τόσο σημαντικά έργα και με ιστορικές ρίζες, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι που μπορούν να το υλοποιήσουν .

Ο δήμαρχος έδειξε  ενδιαφέρον  για το έργο που του προτάθηκε αναφέροντας ότι έχει πειστεί ότι θα βοηθήσει, επισημαίνοντας όμως ότι το οικονομικό πρόβλημα είναι αυτό που δεν του επιτρέπει να στηρίξει οικονομικά το έργο.

Βέβαια όπως αποκάλυψε έχει στα χέρια του ήδη από χθες και μία πρόσκληση χρηματοδότησης έργων για το 2021 από το «Αντώνης Τρίτσης» προσθέτοντας ότι ίσως  και να είναι εφικτή η χρηματοδότηση του έργου του κ. Φλώρου.

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr To επιβλητικό έργο του Νίκου Φλώρου παρουσιάστηκε στο δήμαρχο Τρίπολης


8 Σχόλια

Καμιά άλλη σαχλαμάρα θα ακούσουμε.; Αφήστε τα πολυβραβευμένος. Ευτυχώς δεν έγινε η αηδία του Ταλαγάνη. Ο Θεός της ελλάδας να μας φυλάει.

Ναι μωρε. Ας τα κάνουμε όλα τσιμέντο και κυβόλιθους. Αλλά ξέρουμε. Αυτά έχουν ψαχνό

τι άλλο θα ακούσουμε και τι άλλο θα διαβάσουμε σ' αυτήν την πόλη - α, και όλα τα λεφτά είναι το ρεπορτάζ - να τα λέμε κι αυτά

Στην προηγούμενη ανάλογη πρόταση είχατε τουλάχιστον μια δικαιολογία κ. Δήμαρχε, ότι ήτανε τζάμπα για τον Δήμο. Τώρα έχετε ισχυρή δικαιολογία.

Για σένα θα φτιάξουμε μια σιδερένια περιστρεφομενη γουρνοπούλα... Πιστεύω αισθητικά σε καλύπτει

Μεταξύ σφύρας Ταλαγάνη και άκμονος Φλώρου! Δήμαρχε ειλικρινά πές το και θα εκτιμηθεί: "εμείς παιδιά είμαστε πολύ ΠΑΣΟΚ για να μπορέσουμε να κρίνουμε τέτοιες φαραωνικές προτάσεις που αναλογούν σε κλίμακες μεγαλουπόλεων" και συγκρότησε μια επιτροπή με αρκάδες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού ει δυνατόν να γνωμοδοτήσουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.