Κινδυνεύει η Δόριζα από μια έκρηξη όπως της Βηρυτού; - Το πάρκο αποθήκευσης ενέργειας στο ΔΣ Τρίπολης (pics,vid)

Κινδυνεύει η Δόριζα από μια έκρηξη όπως της Βηρυτού; - Το πάρκο αποθήκευσης ενέργειας στο ΔΣ Τρίπολης (pics,vid)

Νοέμβριος 18, 2022 - 18:09
1 σχόλια

Κάθε μεγάλο πρόβλημα σε κάθε χωριό, κοινότητα, πόλη της Ελλάδας είναι απόρροια των προβλημάτων στη δομή, στη διοίκηση, στον σχεδιασμό της χώρας μας. Όπως ακριβώς και το πάρκο αποθήκευσης ενέργειας στη Δόριζα, η δημιουργία του οποίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και για το οποίο οι κάτοικοι του χωριού ενημερώθηκαν μόλις πριν από μερικές ημέρες και προχώρησαν σε μια ενημέρωση στο χωριό τους, που κάλυψε το Arcadia Portal (δείτε ΕΔΩ).

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, ασφαλώς, είναι ο γνωμοδοτικός και μόνο χαρακτήρας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, εφόσον οι αποφάσεις λαμβάνονται από το υπουργείο, και επίσης εφόσον ο ρόλος της αυτοδιοίκησης γίνεται όλο και πιο... διακοσμητικός, με την κατάργηση αρμοδιοτήτων τα τελευταία τρία χρόνια.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου συζητήθηκε το θέμα. Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει κατατεθεί η ΜΠΕ για το έργο στη Δόριζα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ότι από Δευτέρα θα δημοσιευθεί.
Το θέμα και με μια συγκεκριμένη μελέτη θα επανέλθει σίγουρα στο ΔΣ, μπορούμε να έχουμε μια ενημέρωση από τους κατοίκους, και να δούμε αν θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο πρόεδρος της Δόριζας κ. Παπούλιας έλαβε τον λόγο και εξήγησε ότι μπαταρίες θα στηθούν σε όλη τη χώρα. «Οι μπαταρίες συνδέονται κατευθείαν στις υψηλές κολώνες και τροφοδοτούν με ρεύμα το δίκτυο το βράδυ, όταν δεν υπάρχει ήλιος. Χίλιες μεγαβατώρες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν σε αυτό το δίκτυο. Έχουμε πάρα πολλούς κεραυνούς που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και δασικές πυρκαγιές. όσο καλές να είναι οι προστασίες, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει κάτι. Αν ξεφύγει κάτι, θα είναι της έκτασης της Βηρυτού. Δυστυχώς η Αθήνα αυτά δεν τα καταλαβαίνει, και βάζει αυτά τα 75 λευκά κιβώτια στα τριάντα μέτρα έξω από τα σπίτια μας. Τη νύχτα αυτό θα φωτίζεται, για λόγους ασφαλείας. Το βουνό θα ισοπεδωθεί, γιατί οι μπαταρίες αυτές μπαίνουν σε ίσα εδάφη. Δεν μιλάμε για φουρνέλα και δυναμίτες, δεν θα μείνει σπίτι στο χωριό χωρίς ρωγμές. Γενικά, είμαστε αρκετά υποβαθμισμένοι. Έχουμε και φωτοβολταϊκά και υποσταθμούς, ε, δεν το θέλουμε και το πάρκο με τις μπαταρίες. Και δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε ανταποδοτικά τέλη, για΄τι δεν έχουμε. Είναι σαν να μας λέει η Αθήνα να φύγουμε από τα χωριά μας. Όταν σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά τους, στην Ελλάδα τα καταστρέφουμε».

Ο κ. Δ. Κοσκινάς λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες για το περιβάλλον της Αρκαδίας. «Είμαι κάθετα αντίθετος. Ερημώνει το χωριό, ερημώνει όλη η περιοχή του Βαλτετσίου».

Να κάνουμε ουσιαστικές κινήσεις, με δυναμικό τρόπο, να το αποφύγουμε αυτό.

Ο κ. Σμυρνιώτης ρώτησε αν η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το πάρκο είναι δασική. Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι είναι δημόσια, δασική έκταση.

Ο κ. Τσιαμούλος από την πλευρά του είπε ότι γίνεται ένα παιχνίδι σε βάρος του περιβάλλοντος. «Σήμερα μας κάνατε μια ενημέρωση. Τη Δευτέρα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, κια μπορούμε σήμερα, αν συμφωνήσουν οι παρατάξεις, να καταθέσουμε ένα ψήφισμα, που καλό θα είναι να το συνυπογράψουμε, και να προχωρήσει» Μάλιστα, προτεινε τη σύνταξη ενός σκληρού και δυναμικού ψηφίσματος.

Ο κ. Βαγγέλης Γούργαρης καλωσόρισε τους κατοίκους και τον πρόεδρο της Δόριζας και επεσήμανε ότι το πρόβλημα έχει τις βάσεις του στην πολιτική της πράσινης μετάβασης, της απολιγνιτοποίησης, της υπερανάπτυξης των ΑΠΕ και της τεράστιας χρηματοδότησης που γίνεται σε αυτά τα έργα, και το αποτέλεσμα είναι η ενεργειακή φτώχεια.

Όλες οι κυβερνήσεις έφτιαξαν ένα νομοθετικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, και είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα που, ό,τι και να λέμε, θα επιδιώξουν να εγκαταστήσουν όσα περισσότερα τέτοια συστήματα μπορέσουν. Έχουμε και την απόφαση της ΡΑΕ για 70 ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο. Με τα καινούρια δίκτυα, η δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας θα είναι τεράστια. Και αυτά που βλέπουμε σήμερα γύρω μας, είναι κάτω του 25% αυτών που έχουν δρομολογηθεί. Η Δόριζα έχει δύο υποσταθμούς, Και όλα αυτά έχουν την αιτία τους, και υπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων συμφερόντων».

Ο κ. Σ. Παπαδημητρίου συνεχάρη τους συμπολίτες του για την αγωνιστική τους κινητοποίηση, και επεσήμανε ότι η δημιουργία του πάρκου αυτού δεν θα είναι «ό,τι θετικότερο», όπως είπε. «Θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη να βρούμε συνεργάτες εξειδικευμένους, ιδιώτες, ώστε να ελέγξουν την πορεία και τη εξέλιξη των έργων και των εργασιών, ώστε να βλέπουν αν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πέρα από το ψήφισμα, θα πρέπει να έχουν μια τεκμηριωμένη θέση και άποψη.. Πολλά ψηφίσματα έχουμε καταθέσει, τίποτα δεν έχουμε καταφέρει.», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΔΣ είναι δίπλα στους κατοίκους και ότι μπορεί να συνδράμει με την τεκμηρίωση.

Η κυρία Παναγοπούλου ρώτησε τον πρόεδρο της Δόριζας αν υπάρχει μια «αντι-μελέτη» ή αν είναι δυνατόν να ληφθούν ένδικα μέσα.

«Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε κι έναν σκελετό στην ντουλάπα. Όταν εμείς την προηγούμενη Κυριακή ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν άδειες αποθήκευσης στη Δόριζα, η σύζυγός μου διάβασε ένα άρθρο στο arcadiaportal.gr, είδαμε τη χωροθέτηση και τρελαθήκαμε», είπε ο κ. Παπούλιας.

«Η χώρα είναι πάρα πολύ πίσω, έπρεπε να έχει ήδη γίνει το Χωροταξικό. Με την ίδια λογική, το επόμενο πρόβλημα μπορεί να είναι στο Χρυσοβίτσι, τυχαίο παράδειγμα. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Θεωρώ ότι θα μπορούσε αυτό το πάρκο να κατασκευαστεί στα 1.500 μέτρα και όχι στα 300 μέτρα». 

«Το έχουμε πει επανειλημμένως, βλέπουμε συνεχώς μια σπουδή για την εξάπλωση των ΑΠΕ, που από μόνο του δεν είναι κακό», είπε ο κ. Τζιούμης. «Αυτό, όμως, που δεν έχει γίνει, είναι ότι τοποθετούμε εγκαταστάσεις χωρίς να σχεδιάζουμε. Είναι σαφές ότι αφού υπάρχει ο υποσταθμός εκεί, ο χώρος αποθήκευσης θα γίνει κοντά. Αλλά, όχι επειδή σε ένα χωριό έγινε ένας υποσταθμός, θα πάμε να χώσουμε ένα πάρκο μπαταριών δίπλα! Αυτές είναι οι ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους», υπογράμμισε.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι 330 σελίδες, και για να τα αντικρούσεις, πρέπει να ετοιμάσεις μια σοβαρή μελέτη.

Τελικά, αποφασίστηκε να συναντηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων την προσεχή Τετάρτη, και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου, εφόσον και η ΜΠΕ θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα και το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Το θέμα του πάρκου μπαταριών αποθήκευσης ΑΠΕ της Δόριζας στο ΔΣ


Υπάρχει 1 Σχόλιο

H Τρίπολη κινδυνεύει από την έκρηξη του βλήματος Παύλου ,η έκρηξη θα ακουστεί μέχρι την Κόρινθο !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.