Κεντρικό Εθνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια ζήτησε η Λαική Συσπείρωση

Κεντρικό Εθνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια ζήτησε η Λαική Συσπείρωση

Απρίλιος 12, 2011 - 11:57

- Καταδίκασε και απέρριψε τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ αλλά και την μέθοδο της καύσης

Την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα των απορριμμάτων και της «διαχείρισης τους» ανέδειξε και επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Λαικής Συσπείρωσης στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο συζήτησε την πολιτική που θ ακολουθήσει η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης. Η Λαική Συσπείρωση κατήγγειλε και απέρριψε τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ  κάνοντας λόγο για  τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, αρχόντων και φορέων , παράλληλα όμως κατέθεσε και την δική της πρόταση επάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα η οποία μιλά για διαμόρφωση ενός κεντρικού εθνικού σχεδιασμού ο οποίος θα περιλαμβάνει:

- Καθορισμός και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με επικεφαλής την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος. Ένα μέρος του ρεύματος των μη προδιαλεγμένων αποβλήτων, δηλαδή των σύμμεικτων, υποβάλλεται σε μηχανική-βιολογική εργασία (Μ.Β.Ε.), ειδικότερα σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (Μ.Α.Κ.) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μέταλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ (πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό) και ξηρό κλάσμα (μείγμα χαρτιού και πλαστικού) η παραπέρα αξιοποίηση του οποίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και προϋποθέσεις. Στην παρούσα φάση συνιστάται να μεγιστοποιείται ο διαχωρισμός και ανάκτηση των υλικών (χαρτί-πλαστικά) που συνθέτουν το υπόψη ξηρό κλάσμα. Το μέρος των σύμμεικτων Σ.Α. που δεν υπόκειται σε Μ.Α.Κ., καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ ονομαζόμενοι, επί το «ελαστικότερο» και ΧΥΤΥ). Για την ορθολογική διακίνηση των πιο πάνω απορριμματικών φορτίων είναι απαραίτητο να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, η σκοπιμότητα κατασκευής σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Τέλος, ειδική μέριμνα οφείλεται στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων, και όχι για το απλό «κουκούλωμά» τους (στην κυριολεξία) με ανέλεγκτα υλικά εκσκαφής, ακόμη και κατεδάφισης.
- Καθορισμός διαχρονικών εθνικών (κεντρικών) στόχων σε σχέση με την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την υγειονομική ταφή και επιμερισμός των στόχων αυτών ανά Περιφέρεια με επαρκή εύρη διακύμανσης, οι οποίοι θα συγκεκριμενοποιηθούν στα οικεία ΠΕΣΔΑ. Οι πιο πάνω στόχοι θα διαμορφωθούν με κριτήριο την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις της ΕΕ. Θα επανεξετάζονται ανά εύλογα διαστήματα (π.χ. πενταετία), οπότε θα αναπροσαρμόζονται σε αντιστοιχία με τις ενδεχόμενες εξελίξεις στις τεχνολογίες επεξεργασίας, τη φυσική σύνθεση των αποβλήτων, τις συνθήκες και τους όρους διοχέτευσης στην αγορά των ανακτώμενων προϊόντων και, ενδεχομένως, της ανακτώμενης ενέργειας μέσω των ΧΥΤΑ και των ειδικών περιπτώσεων αναερόβιας χώνευσης (π.χ. ζωικά απόβλητα, υψηλού οργανικού φορτίου απόβλητα).
- Καθορισμός των κατ’ ελάχιστον κριτηρίων αποκλεισμού κοινών για όλη την ηπειρωτική Ελλάδα,  ξεχωριστά ανά είδος εγκατάστασης: ΣΜΑ, ΚΔΑΥ, Μονάδες Μ.Α.Κ. και Β.Ε. οργανικών, ΧΥΤΑ. Σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού για όλη την ελληνική επικράτεια με βάση τα πιο πάνω κριτήρια.

Σχετικά με τις μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων η Λαϊκή Συσπείρωση,  προβάλλει τις παρακάτω θέσεις:
Στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε προσπάθεια «δαιμονοποίησης» των χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), καθώς αποτελούν τον αναντικατάστατο τελικό υποδοχέα του ρεύματος των ανεπεξέργαστων (σύμμεικτων) απορριμμάτων και των υπολειμμάτων των μονάδων ανάκτησης.

Για το Μείγμα των Μεθόδων Επεξεργασίας Γενικά
Πρέπει να εφαρμόζεται μείγμα των παρακάτω μεθόδων:
• Της Διαλογής στην Πηγή
• Της Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης
• Της Υγειονομικής Ταφής

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση παραμένει και σήμερα αρνητική απέναντι στην αυτόνομη καύση των Σ.Α.
• Για λόγους περιβαλλοντικούς
• Για λόγους υγείας
• Για λόγους προστασίας του λαϊκού εισοδήματος
• Για οικονομικούς λόγους.

Σε σχέση με το ειδικότερο ζήτημα της ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή (Δ.σ.Π.) των δημοτικών αποβλήτων, είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη συνεργασία των ΟΤΑ με την ΕΕΑΑ ΑΕ( Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που σηματοδοτεί την εκχώρηση της επεξεργασίας των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας (αποτελούν το 25% των οικιακών αποβλήτων) στον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένα στους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα ΚΔΑΥ, και προβάλλει τους παρακάτω στόχους διεκδίκησης και πάλης:
• Η ΕΕΑΑ ΑΕ, να καταργηθεί και το αντικείμενό της να περιέλθει στον ενιαίο φορέα πανελλαδικής εμβέλειας. 
• Μέχρι τότε η ΕΕΑΑ ΑΕ, φύγει από κάθε δραστηριότητα σχετική με τις εργασίες διαχείρισης απορριμμάτων.
Η κατανομή των πιο πάνω πόρων να στοχεύει στην κάλυψη του συνολικού κόστους ανακύκλωσης των ΟΤΑ.

Να σταματήσει άμεσα η παράνομη επιχορήγηση από την ΕΕΑΑ Α.Ε. προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι συνέπειες της κάυσης

• Εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνων αερίων ρύπων (διοξίνες, βαρέα μέταλλα)
• Παραγωγή «ειδικών και επικίνδυνων στερεών και υγρών αποβλήτων
• Αυξημένη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
• Απαίτηση και για ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων
• Αντικίνητρο στο στόχο της μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων
• Αντικίνητρο στην ανακύκλωση χαρτιού – πλαστικού – ξύλου
• Εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, με το οποίο επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα

 

Η λαική Συσπείρωση κατέθσε ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβουλίο στο οποίο ζητά: 

Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
Πλήρη και σε επιστημονική βάση αποκατάσταση όλων των χωματερών της Περιφέρειας.
Αποκλεισμός της Μεγαλόπολης από κάθε δραστηριότητα διαχείρισης απορριμμάτων, γιατί είναι περιβαλλοντικά κορεσμένη και επιπλέον έχει έναν εξαιρετικής σημασίας υδροφόρο ορίζοντα.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε διαχείριση που περιλαμβάνει καύση.
Καλούμε το λαό να μην αποδεχτεί την κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά να παλέψει για την ανατροπή της.