ΚΕΔΕ σε Μητσοτάκη: Τι ζητά για αρμοδιότητες, ΕΣΠΑ, μεταναστευτικό

ΚΕΔΕ σε Μητσοτάκη: Τι ζητά για αρμοδιότητες, ΕΣΠΑ, μεταναστευτικό

Φεβρουάριος 17, 2020 - 08:31
0 σχόλια

Οκτώ κεφάλαια που αφορούν όλα τα ζητήματα τα οποία «καίνε» του δήμους περιλαμβάνει το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που κατέθεσε η ΚΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο δημοσιεύει η aftodioikisi.gr ζητείται:

– Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους που θα ενισχύει τον επιτελικό ρόλο του και θα ενδυναμώνει το ρόλο των Δήμων στην παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

-Θεσμική συμμετοχή τόσο των δήμων όσο και των περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

-Συμμετοχή των δήμων στην διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ με την θεσμοθέτηση, μεταξύ άλλων, Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Τοπικής & Χωρικής Ανάπτυξης, τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Δομής/Διαχειριστικής Αρχής – Συνεργασία ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ, συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στη Δομή του ΥΠΕΣ/Διαχειριστική Αρχή – ΕΕΤΑ, την δυνατότητα Δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων (Τοπικές/Αστικές Αρχές), από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, κυρίως μεγάλους & μητροπολιτικούς Δήμους / Ενδιάμεσος Φορέας στον οποίο θα μετέχουν ΟΤΑ Α’ Βαθμού →ΕΕΤΑ, την άμεση Εμπλοκή των ΟΤΑ Α’ Βαθμού στο σχεδιασμό προτεινόμενων (προς χρηματοδότηση) Πράξεων Τοπικής & Χωρικής Ανάπτυξης αλλά και τη συμμετοχή των ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην αξιολόγηση & επιλογή χρηματοδότησης των Πράξεων Τοπικής & Χωρικής Ανάπτυξης.

– Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Τοπικό Πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το ΦΙΛΟΔΗΜΟ και προτείνεται να διαρθρωθεί στα εξής υποπρογράμματα (ενδεικτικά):  1. Λειτουργική αυτοτέλεια, 2. Διαφάνεια και αποτελεσματικός Έλεγχος, 3. Κοινωνικές παρεμβάσεις, 4. Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, 5. Πολιτιστικές και Αθλητικές δραστηριότητες 6. Συμβολή στην τοπική οικονομική μεγέθυνση, 7. Συμβολή στη τοπική απασχόληση και 8. Υποστήριξη μικρών ορεινών & νησιωτικών ΟΤΑ.

-Αύξηση του μέσου ποσοστού των εσόδων της Αυτοδιοίκησης στο ΑΕΠ από 3,5 σε 8% τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της τεράστιας απόστασης από το 11,8% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

-Εθνικό Σχέδιο με για το μεταναστευτικό -προσφυγικό, που θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι ερήμην της, όπως δυστυχώς γίνεται μέχρι σήμερα.

-Δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό όλων των Δήμων της χώρας, μέσω της εσωτερικής αναδιοργάνωσής τους, της συνέργειας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον ερευνητικούς οργανισμούς. Στόχος η παροχή άμεσων και ποιοτικών υπηρεσιών στον Πολίτη.

-Δημιουργία πλαισίου αρχών και στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) – Ανακύκλωση, διαχείριση των υγρών αποβλήτων αλλά την άμεση Εμπλοκή των Δήμων σε πολιτικές αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.