Κατηγορηματικά αντίθετο το ΔΣ Μεγαλόπολης στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ (pics,vid)

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΔΣ Μεγαλόπολης στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ (pics,vid)

Απρίλιος 02, 2017 - 16:20
5 σχόλια

Συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης της Κυριακή 2 Απριλίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης με μοναδικό θέμα προς συζήτηση τη διαφαινόμενη πώληση Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ, παρουσία και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Όπως ανέφερε η πρόσκληση του ΔΣ, η συζήτηση του θέματος αποφασίστηκε ενόψει της διαφαινόμενης επιλογής της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, που παράλληλα με τον περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, θα επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος άνοιξε τη συνεδρίαση του ΔΣ μιλώντας για τις δυσμενείς αναμενόμενες και αναπόφευκτες εξελίξεις, όπως ανέφερε, για την τύχη της ΔΕΗ.

Δυστυχώς κάθε πέρυσι και καλύτερα

«Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η κατάσταση για την τύχη των μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ έχει φτάσει σε σημείο απροχώρητο, γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μία δυσμενέστατη κατάσταση στη ΔΕΗ», είπε και επεσήμανε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, οι εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν ίσως γίνουν υπό πίεση, με το μαχαίρι στον λαιμό. Οι όποιες αποφάσεις, τόνισε ο δήμαρχος, θα έχουν αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια στην εταιρία και στην τύχη της ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και στις κοινωνίες, με οδυνηρές συνέπειες.

Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, ο οποίος δεν είναι αγώνας για τα δικά τους εργασιακά συμφέροντα αλλά για τις κοινωνίες και για το εθνικό ύψιστο αγαθό της ενέργειας στη χώρας μας.

Ο κ. Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έκανε έναν απολογισμό για το πώς η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο. Όπως ανέφερε, ξαφνικά και ενώ δεν ετίθετο θέμα, μπήκε στο τραπέζι η συζήτηση για την πώληση της ΔΕΗ.

Τόνισε ότι έως τώρα είναι άγνωστο ποιες μονάδες θα πωληθούν, και ανέφερε ότι «παίζουν όλες, και αυτές οι δύο που βρίσκονται στην περιοχή της Μεγαλόπολης». 

Πάμε για πώληση μονάδων, παρ' όλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά

Ακόμη, ο κ. Αδαμίδης παρατήρησε ότι «υπάρχει μια οικουμενικότητα, γιατί την ώρα που ο κ. Σταθάκης πραγματοποιεί τις όποιες διαπραγματεύσεις, ο τομεάρχης ανακοινώνει το πρόγραμμα της ΝΔ για τη ΔΕΗ και δεν υπάρχει ούτε μία αντίδραση από την κυβέρνηση». Να αναφέρουμε ότι ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε επιστολή την οποία έστειλε στο ΔΣ ανέφερε: «H δική μας πρόταση για τη ''μικρή ΔΕΗ'', η οποία ουσιαστικά αντικατέστησε την τότε πρόταση της ΝΔ για την απλή πώληση των μονάδων παραγωγής σε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο, επέτρεπε τη μετάβασή της στη νέα κατάσταση με εισροή πόρων που θα έδιναν τη δυνατότητα να εξελιχθεί περισσότερο. Ας δει κανείς το πόσο ισχυρή είναι σήμερα η αντίστοιχη Ιταλική ENEL, που προχώρησε σε παρόμοιο μετασχηματισμό προ περίπου δεκαπενταετίας».

«Δεν θα μπούμε απέναντι στους καταναλωτές, παλεύουμε με όρους κοινωνίας», είπε κλείνοντας ο κ. Αδαμίδης και σημείωσε ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης μίλησε για τα συμφέροντα που υπάρχουν από το κλείσιμο των μονάδων.

Ο κ. Φωτόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ανέφερε ότι η Επιχείρηση είναι στη χειρότερη κατάσταση της ύπαρξής της.

Το κατάντημα αυτό της Επιχείρησης δεν οφείλεται στις οφειλές των καταναλωτών. Η Επιχείρηση έφτασε ως εδώ γιατί η Πολιτεία τής φέρθηκε σαν να είναι υπηρέτρια των ιδιοκτητών. Το παιχνίδι ήταν σημαδεμένο και ο επόπτης και άλλοι σφύριζαν ανεύθυνα και υπέρ των συμφερόντων των ιδιοκτητών.

Τέλος, ο κ. Φωτόπουλος απευθύνθηκε σε όλους όσοι επιθυμούν την πώληση της ΔΕΗ λέγοντας: «Εάν, κύριοι που θέλετε να πάρετε τις λιγνιτικές μονάδες, εάν μας αποδείξτε ότι παίρνοντας τις λιγνιτικές μονάδες ο Έλληνας θα έχει πιο φθηνή ενέργεια, θα συμφωνήσουμε από σήμερα να της πάρετε».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς παρευρέθηκε στη συνεδρίαση ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα που έχει προκύψει είναι κοινωνικό και όχι συντεχνιακό.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι όλοι έχουμε τις ευθύνες μας για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στη χώρας μας, γιατί δεν μπορέσαμε να διαβάσουμε την προοπτική των πραγμάτων, έτσι ώστε να την αλλάξουμε.
«Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ αλλά είναι βαθύτατα πολιτικό και είναι αποτέλεσμα μιας ανύπαρκτης πολιτικής για την ενέργεια στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να δημιουργήσουν τον δικό τους κομματικό στρατό, προκειμένου μέσα από της αόριστες υποσχέσεις να κερδίσει στο θέμα της εκλογικής σημειολογίας».

«Εμείς, θα προσπαθούμε να  αναδείξουμε το θέμα προς στην πολιτική του βάση, και θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις τους όχι βεβιασμένα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ό,τι και να υπογράψουν δεν θα επιτύχει αν το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και εδώ χωρίς δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ δεν θα είναι ποτέ βιώσιμο.

Μετά την τοποθέτηση του περιφερειάρχη, ακολούθησαν οι ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και άλλες τοποθετήσεις και έπειτα το ΔΣ κλήθηκε να υποστηρίξει το ακόλουθο ψήφισμα:

Έφη Καστραντά
Ακολουθεί βίντεο
 

Video: 

Arcadia Portal.gr Κατηγορηματικά αντίθετο το ΔΣ Μεγαλόπολης στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ


5 Σχόλια

Δεν σας πέφτει λόγος ποιός θα πάρει ένα μαγαζί της περιοχής σας. Οποιος το πάρει θα το δουλέψει νοικοκυρεμένα σαν τα υπόλοιπα που έχει. Το ότι δεν μπορείτε να κάνετε κουμάντο στην τσέπη του όπως μέχρι τώρα πάρτε το απόφαση. Τέρμα οι απόφοιτοι Λυκείου με μισθούς καθηγητών Πανεπιστημίου και οι αγράμματοι με τις μερσεντές

Η ΔΕΗ έχει πουληθεί ήδη και αυτοί δεν το ξέρουν...Τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης σήμερα είναι τραγικά. Υπήρχε μια ελπίδα να σωθεί μέχρι να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και τώρα βλέπουν τα αποτελέσματα της πράξης τους. Τα οικονομικά της εταιρίας χειροτέρεψαν επί ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο βαθμό που θα παρακαλάμε να την αγοράσει κάποιος. Αυτά να τα βλέπουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου τομέα. Όσο η οικονομία καταρρέει τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε το δημόσιο. Μόνη ελπίδα η ΝΔ. Να βγάλει λεφτά ο ιδιωτικός τομέας να ξελασπώσει η χώρα.

Και αν επιμείνουν μέχρι τέλους οι “εταίροι μας” να ξεπουληθεί στο σύνολο της και η ΔΕΗ τι θα κάνετε; Τι μπορείτε να κάνατε; Φοβάμαι σχεδόν τίποτα. Άρα αυτές οι ανακοινώνεις είναι άνευ ουσίας και γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Πρέπει να αποφασίσουμε ή ΕΥΡΩ και κουμάντο στη χώρα συνεχίζουν να κάνουν οι Δανειστές μας ή Δραχμή και ο έλεγχος περνάει σε εμάς.

Σύντροφος προβο... με μισθούς Αφρικανών εργατών σε ορυχεία είσαι οκ; Εναλλακτικά πρότεινε…. οι καθηγητές κάθε παρασκευή να μαστιγώνουν τους ΔΕΗτζιτες στις πλατείες! Σοβαρά τώρα.…. καταντήσατε πια κλασικό παράδειγμα όπου η άγνοια καλλιεργεί την νεοελληνική μιζέρια και άποψη… να ψωμίσει η κατσίκα του γείτονα!

Παύλο υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία κάποιο προηγούμενο χώρας που χρεοκόπησε και μετά ορθοπόδησε στηριζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, ξεπουλώντας ταυτόχρονα τον εθνικό της πλούτο και τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις της;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.