Καθυστερεί, αλλά παραμένει ζωντανή η ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Περιφέρειας

Καθυστερεί, αλλά παραμένει ζωντανή η ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Περιφέρειας

Ιανουάριος 04, 2016 - 11:20
1 σχόλια

Πολύς λόγος έχει γίνει για το τι συζητήθηκε στη διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών για το τι γίνεται με τα προαπαιτούμενα. 

Στο «παρά πέντε», λοιπόν, και μία μέρα προτού αλλάξει ο χρόνος, στο υπουργικό τραπέζι «έπεσαν» προς συζήτηση μεγάλα έργα της χώρας μεταξύ αυτών και το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σημειωτέον ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε κατόπιν απαίτησης των δανειστών και την απαρτίζουν οι: Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ως Συντονιστής, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού.

Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση, λόγω και των εορτών της Πρωτοχρονιάς , σύμφωνα με πληροφορίες το έργο δεν ακυρώθηκε , αλλά προχωρεί.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στις 28 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομική Επιτροπής, είχε διαμηνύσει ότι σε δύο ημέρες θα είχε υπογραφεί η ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι συζητήσεις πολλές, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης εξουσιοδοτήθηκε να διαπραγματευτεί μια σειρά από όρους των συμβάσεων παραχώρησης, προκειμένου αυτές να γίνουν πιο φιλικές οικονομικά και πολιτικά. Παράλληλα, και για τις τρεις ΣΔΙΤ (Πελοποννήσου, Ηλείας και Ηπείρου) η κυβέρνηση πιέζει, προκειμένου να αλλάξουν οι προδιαγραφές και κυρίως να μειωθεί η δυναμικότητα των σχεδιαζόμενων μονάδων επεξεργασίας. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή πως οι μονάδες είναι «υπερδιαστασιολογημένες» προς όφελος των εργολάβων. 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πλευρά της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την πορεία του έργου, καθώς, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, το μεγάλο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι έργο αναφοράς, έργο το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες του, καθώς η επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων είναι επιτακτική.

Σε καμία περίπτωση ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε, έτσι όπως ζητούσε η αντιπολίτευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά τέθηκαν νέα θέματα τα οποία ίσως σημαίνουν κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά στη σύμβαση του έργου.
Αναμένονται ανακοινώσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς υπάρχει έντονη πληροφόρηση και πολλά έχουν ειπωθεί για την πορεία του έργου και για τους όρους της σύμβασης.
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Είστε αστείοι. Πρώτα βγάζετε ως πρώτο θέμα τις βαρύγδουπες δηλώσεις Τατούλη οτι η σύμβαση θα υπογραφεί και το το θέμα τελείωσε. Το γράφετε με πρωτοσέλιδο για τις 15 Δεκέμβρη. Δεν υπογράφεται η σύμβαση αλλά κανένα σχόλιο από εσάς. Ξανά για τις 30, πάλι κανένα σχόλιο. Και τώρα τάχα μου πανηγυρίζετε επειδή ΔΕΝ ακυρώθηκε το έργο. Μα εσείς πληροφορούσατε τον κόσμο οτι το έργο δε γίνεται να σταματήσει από την επιτροπή, οτι όλα είναι έτοιμα, οτι το πράμα είναι σίγουρο κτλ.. Από πού πληροφορείστε παρακαλώ;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.