Καταγγελία για ρύπανση του περιβάλλοντος από φυτοφάρμακα στην Τεγέα

Καταγγελία για ρύπανση του περιβάλλοντος από φυτοφάρμακα στην Τεγέα

Μάρτιος 30, 2017 - 13:51
9 σχόλια

Η ρύθμιση χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, το οποίο αφορά τόσο τους αγρότες, όσο βεβαίως και το σύνολο των πολιτών που κατοικούν κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ο ψεκασμός μπορεί να είναι απολύτως ασφαλής, όταν γίνεται στη σωστή απόσταση, με μηχανήματα που δεν επιτρέπουν την αερομεταφορά νέφους, όταν η εφαρμογή είναι μελετημένη, ώστε οι κλιματολογικές συνθήκες να μην ευνοούν τη διασπορά, και σε ώρες που οι μετακινήσεις των πολιτών είναι περιορισμένες.

Η άτακτη οικιστική ανάπτυξη της χώρας μας σημαίνει ότι παντού στην Ελλάδα και φυσικά, στην Αρκαδία, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις συνυπάρχουν σε μικρές αποστάσεις με κατοικίες και δημόσια κτίρια. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν τεθεί σε εφαρμογή η  νομοθεσία, ώστε και τους πολίτες να προστατεύσουμε αλλά και να μην οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική απαγόρευση της φυτοπροστασίας.

Η περιοχή της Τεγέας είναι μία αγροτική περιοχή, με την πλειοψηφία των κατοίκων να ασχολείται με την γεωργία.  Σε χωριά όπως το Καμάρι και την Κερασίτσα τα προβλήματα που δημιουργούνται με αυτό ξεκινούν από την στιγμή που οι αγρότες ραντίζουν τα χωράφια τους, με μηχανήματα τα οποία ρίχνουν το φάρμακο,  σε χωράφια που είναι εντός οικισμών, δημιουργώντας προβλήματα στους περίοικους.

Σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου ο οποίος διατηρεί οικία εντός οικισμού,  ένας αγρότης ραντίζει με νεφελοψεκαστήρες (τουρμπίνες) σε απόσταση η οποία είναι επικίνδυνη από την οικία του.

Ο πολίτης διεκδικώντας το δικαίωμά του για ένα υγιεινό τρόπο ζωής και με στόχο να σταματήσει αυτό το είδος ραντίσματος, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Τρίπολης, την διεύθυνση Γεωργίας και επίσης ενημέρωσε και την Αστυνομία και αναμένει τις κινήσεις των υπηρεσιών , προς την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του.

Να αναφέρουμε ότι η ελάχιστη απόσταση εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων σε εντός σχεδίου κατοικημένες περιοχές ορίζεται από 50 μέτρα μέχρι και 500 μέτρα όταν η εφαρμογή γίνεται με εξοπλισμό που ευνοεί την αερομεταφορά ψεκαστικού νέφους, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.

Για τις εντός σχεδίου κατοικημένες περιοχές η ελάχιστη απόσταση εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ορίζεται στα εκατό (100) μέτρα για τα σκευάσματα με επισήμανση Τ ή Τ+ (σήμανση στη συσκευασία με νεκροκεφαλή και χιαστή οστά) και στα πενήντα (50) μέτρα για τα σκευάσματα με επισήμανση Xn ή Xi.

Οι ανωτέρω αποστάσεις αυξάνονται στα πεντακόσια (500) μέτρα όταν η εφαρμογή γίνεται με νεφελοψεκαστήρες και γενικά με εξοπλισμό εφαρμογής που ευνοεί την αερομεταφορά του ψεκαστικού νέφους.
Στην περίπτωση εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων εντός αστικών περιοχών λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μεγιστοποιείται το χρονικό διάστημα μεταξύ εφαρμογής γεωργικού φαρμάκου και χρήσης του χώρου από τον ευρύ πληθυσμό και ιδιαίτερα από ευπαθείς ομάδες.

Για εφαρμογές εντός κατοικημένης περιοχής σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί (χωρίς επισήμανση), όπως για τις εφαρμογές όλων των γεωργικών φαρμάκων σε περιοχές χωρίς περιορισμούς, ο επαγγελματίας χρήστης είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με το άρθρο 22 της υπ’ αριθμ. 8197/90920/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883Β/2013):

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 8197/90920/ΦΕΚ Β/1883/01.08.2013

Και το Άρθρο 22

Υποχρέωση του επαγγελματία χρήστη είναι η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους και η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας έκθεσης ανθρώπων σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος και για το λόγο αυτό οφείλει ενδεικτικά, να λάβει τα παρακάτω μέτρα:

  α) Να διερευνήσει τη δυνατότητα και οικονομικότητα εφαρμογής μη χημικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται στην καλλιέργειά του.

   β) Να διερευνήσει τη δυνατότητα και οικονομικότητα διενέργειας της εφαρμογής με ψεκαστικά μέσα που δεν δημιουργούν μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος.

   γ) Ο ψεκασμός να διενεργείται σε μέρες και ώρες που μειώνεται η πιθανότητα έκθεσης ανθρώπων σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος.

   δ) Τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ), είτε να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles), είτε να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα για τη μείωση του μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

   ε) Να μην πνέει δυνατός άνεμος κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Σε περίπτωση μεταβολής της έντασης του ανέμου και δει σημαντικής αύξησής του κατά την εφαρμογή, ο ψεκασμός πρέπει να σταματά άμεσα μέχρι τη μείωση της έντασης των ανέμων. Σε περίπτωση διαρκούς μεταβαλλόμενης έντασης των ανέμων, η έναρξη της εφαρμογής πρέπει να γίνεται αφού πρώτα σταθεροποιηθεί η χαμηλή ένταση των ανέμων. Η διασπορά του ψεκαστικού νέφους κατά την εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων επηρεάζεται εκτός από την ένταση του ανέμου και από διαφόρους άλλους παράγοντες, όπως μέγεθος σταγόνας, πίεση ψεκαστικού μηχανήματος, μορφή σκευάσματος, τύπος ακροφυσίου κ.α. Συνεπώς, για να εφαρμόζονται τα γεωργικά φάρμακα πρέπει η ένταση του ανέμου σε συνάρτηση με τους άλλους παράγοντες να είναι τέτοια που να μην προκαλείται ανεπιθύμητη διασπορά του ψεκαστικού νέφους.

   στ) Να ακολουθεί τους Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

2. Ο ψεκασμός του γεωργικού φαρμάκου ενδέχεται να δημιουργήσει μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος, ιδίως όταν αυτή διενεργείται με ψεκαστήρες υψηλής πίεσης (τουρμπίνες).

3. Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους μόνιμους επισκέπτες της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού. Όταν μόνο περαστικοί δύναται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος, η ενημέρωση του πρώτου εδαφίου, γίνεται πριν από την έναρξη του ψεκασμού.

4. α) Η ενημέρωση των κατοίκων, των εργαζομένων και των μόνιμων επισκεπτών της περιοχής, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος από τον ψεκασμό του γεωργικού φαρμάκου, πραγματοποιείται εγγράφως από τον επαγγελματία χρήστη και αφορά:

   αα) τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης του ψεκασμού, ββ) τη θέση της καλλιέργειας όπου πρόκειται να γίνει ο ψεκασμός,

   γγ) τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (εμπορική ονομασία) και

   δδ) τη σήμανση τοξικότητας (Xn, Xi, κλπ) που αναγράφεται επί της συσκευασίας και οι αντίστοιχες φράσεις κινδύνου (π.χ. «Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα» κ.α.)


9 Σχόλια

Δυστυχως οι παραβατες ουτε ελεγχονται ουτε τιμωρουνται, δεν υπαρχει κανενα θεσμικο πλαισιο να προστατεψει τους ιδιοκτητες ακινητων που επελεξαν να παραμεινουν στον τοπο τους κ να μεγαλωσουν τα παιδια τους. Δυστυχως καθενας μονος του προσπαθει για τα αυτονοητα

Συμφωνώ ότι οι αγρότες ραντίζουν αλόγιστα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αχλαδιές ήταν εκεί πριν χτιστεί το σπίτι απέναντι. Αυτός με τις μπαταρίες να χει το νου του μην τον πιαθει κανειθ....

Το σπιτι χτιστικε εντος οικοσμου και σχεδιο πολης Και τον εχω το νου μου μπαστουνοβλαχε

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.