Ιστορικό παιχνίδι Αρκαδικού στην Πυλαία

Ιστορικό παιχνίδι Αρκαδικού στην Πυλαία

Νοέμβριος 27, 2015 - 16:00
0 σχόλια

Για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ και Αρκαδικός θα αρχίσουν από αύριο Σάββατο (28/11, 17:00) να γράφουν τη μεταξύ τους ιστορία, καθώς η ομάδα της Τρίπολης είναι «ρούκι» στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι ιστορική για αρκετούς λόγους, αρχικά γιατί οι δύο ομάδες βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωπες και παράλληλα το παιχνίδι αυτό τις βρίσκει ισόβαθμες στη βαθμολογία.

Το παιχνίδι είναι ιστορικό γιατί ο Αρκαδικός θα παίξει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για το πρωτάθλημα της Basket League και μάλιστα σε ένα γήπεδο (της Πυλαίας) που έχει ευρωπαϊκό παρελθόν, με κορυφαία στιγμή την διοργάνωση του Final Four της EuroLeague το 2000.

Παράλληλα, ο Αρκαδικός θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που εκπροσωπεί το ελληνικό μπάσκετ στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η οποία έχει κατακτήσει δύο Ευρω-κούπες, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 με προπονητή τον Ντράγκαν Σάκοτα και το Κύπελλο Κόρατς το 1994 με προπονητή το Σούλη Μαρκόπουλο, ενώ έχει αγωνιστεί ακόμα σε δύο τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1990, 1996).

Η ιστορία του ΠΑΟΚ είναι τεράστια στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς εκτός των Ευρωπαϊκών επιτυχιών έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδος (1959, 1992), τρία κύπελλα Ελλάδος (1984, 1995, 1999), ενώ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα παικτών και προπονητών έχουν περάσει από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Τέτοια είναι των: Μπάνε Πρέλεβιτς, Παναγιώτης Φασούλας, Μάνθος Κατσούλης, Νίκος Σταυρόπουλος, Κεν Μπάρλοου, Κλιφ Λέβινγκστον, Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, Σκοτ Σκάιλς, Γουόλτερ Μπέρι, Ζόραν Σάβιτς, Νίκος Μπουντούρης, Ευθύμης Ρεντζιάς, Νάσος Γαλακτερός, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ντράγκαν Σάκοτα, Κώστας Πολίτης, Φαίδων Ματθαίου, Σβι Σερφ, Σλόμπονταν Σούμποτιτς, Θόδωρος Ροδόπουλος, Ορέστης Αγγελίδης, Χάρι Πάππάς, Τζόνι Νιούμαν, Βαγγέλης Αλεξανδρής, είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ, ενώ σίγουρα θα αδικήσουμε κάποιον που δεν θα το αναφέρουμε σε αυτές τις γραμμές.

Ταυτόχρονα στον αυριανό αγώνα, ο προπονητής του ΠΑΟΚ Σούλης Μαρκόπουλος θα συμπληρώσει 650 παιχνίδια στους πάγκους της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας και σε αυτή την μπασκετική επέτειο θα αντιμετωπίσει τον Γιάννη Καστρίτη, που έχει κοουτσάρει μόλις σε επτά και θα μπορούσε να είναι γιός του!

Βλέπετε, ο Καστρίτης είναι ο μικρότερος σε ηλικία προπονητής του φετινού πρωταθλήματος, ακόμα και από τον γιό του Σούλη Μαρκόπουλου, Χάρη, που είναι προπονητής του Κόροιβου Αμαλιάδας και το μεταξύ τους σε μερικές εβδομάδες θα είναι μεταξύ των νεότερων προπονητών στην Basket League.

Τέλος, στο παιχνίδι του Σαββάτου, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Κώστας Βασιλειάδης θα συμπληρώσει 200 παιχνίδια στην Basket League.

Ο διεθνής γκαρντ-φόργουορντ έκανε ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία στις 16 Δεκεμβρίου 2000 με τον ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Μακεδονικό σε ηλικία 16 ετών, εννιά μηνών και μιας ημέρας. Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει στη Νεάπολη με 92-71 με τον Βασιλειάδη να βρίσκεται για 53΄΄ στο παρκέ προλαβαίνοντας σε αυτά να σημειώσει δύο πόντους και να πάρει ισάριθμα ριμπάουντ.

Δέκα πέντε χρόνια αργότερα είναι από τους πιο έμπειρους και μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες, με θητεία σημαντική στο εξωτερικό, στην Ισπανία (όπως και ο Φώτης Λαμπρόπουλος του Αρκαδικού). Η άτυπη μονομαχία με τον Φινλανδό Μάττι Νουουτίνεν, είναι μία μονομαχία πρώτου και δεύτερου αντίστοιχα μπόμπερ στο φετινό πρωτάθλημα της Basket League.

Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει στο εφηβικό πρωτάθλημα τον ΓΣ Αρκαδίας (1987) στην Κρήτη, την παιδική ομάδα του ΓΣ Αρκαδίας στην Κατερίνη (1988), τα τελευταία χρόνια τις ομάδες κορασίδων-νεανίδων της Άμιλλας, ενώ κοινό σημείο αναφοράς είναι ο Στάθης Κουταλίδης που έχει φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων.

Τέλος, το γυναικείο μπάσκετ έχει εκπρόσωπο την Έλλη Καλομιτσίνη της Άμιλλας που φόρεσε τη φανέλα της γυναικείας ομάδας του «δικέφαλου» για δύο χρόνια.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.