Ημερίδα ρητορικής από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ημερίδα ρητορικής από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ιανουάριος 09, 2018 - 15:02
1 σχόλια
Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση 
διοργανώνουν βιωματικό εργαστήριο με θέμα:
 
«Προφορικός λόγος και δημιουργική σκέψη: διδακτικές προτάσεις και εφαρμογές»
 
13 Ιανουαρίου 2018 – Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης», 09.30-12.30
 
 
Θεματικές βιωματικού εργαστηρίου
 
Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές που δεν έχουν παρακολουθήσει ήδη αντίστοιχη επιμόρφωση 
 
Βιωματική γνωριμία με ρητορικά αγωνίσματα και ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια για τη βελτίωση του προφορικού λόγου: αρχές δημόσιας ομιλίας, εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος, duet acting, εικονικές δίκες μοντέλου «Πρωταγόρας», διττοί λόγοι-debating, παιχνίδι ρόλων και αυτοσχεδιασμός, δραστηριότητες αφήγησης, θεατρικές τεχνικές κ.ά.
 
Παρουσίαση τεχνικών για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και την παραγωγή ιδεών (χαρακτηριστικά δημιουργικών ατόμων, εμπόδια δημιουργικής σκέψης, κύκλος δημιουργικής σκέψης, τεχνικές παραγωγής ιδεών, αξιοποίηση φαντασίας στη δημόσια ομιλία και την παραγωγή επιχειρημάτων).
 
Προτάσεις για οργάνωση σχεδίων εργασίας (projects), ομίλων δημιουργικής σκέψης κια συναφών καινοτόμων προγραμμάτων (οργάνωση περιεχομένου συναντήσεων, παιχνίδια για ομάδες, ο δάσκαλος ως εμψυχωτής).
 
Θα ακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και εκπαιδευτικοί που συντονίζουν ρητορικό όμιλο ή σχετικό project στο σχολείο τους:
Βιωματικά εργαστήρια για μαθητές (έως 25 άτομα)
12.45-14.00: «Ο λόγος σου έχει δύναμη!»: βιωματικό εργαστήριο δημόσιας ομιλίας και φαντασίας
Μέσα από ποικίλα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια και αγωνίσματα ρητορικής τέχνης οι μαθητές θα εξερευνήσουν τη δύναμη των λέξεων και τη σημασία της ενημέρωσης σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς... Θα εξερευνήσουν ακόμη τη σημασία της φαντασίας ως εργαλείου παραγωγής νέας γνώσης αλλά και πολλών, καλών και πρωτότυπων ιδεών, που μπορούν να αξιοποιηθούν και στη δημόσια ομιλία.
 
14.00-15.00: «Ο επόμενος πολίτης είσαι εσύ!»: βιωματικό εργαστήριο για τον ενεργό πολίτη
Έχω άποψη..., άρα υπάρχω! Είμαι υποψιασμένος για ό,τι συμβαίνει γύρω μου, εκφράζω τη γνώμη μου με αυτοπεποίθηση και μοιράζομαι ιδέες που αξίζει να ακουστούν. Οι μαθητές θα προσεγγίσουν βιωματικά, μέσα από δραστηριότητες ρητορικής και δημοκρατικής παιδείας, τους κινδύνους της απολιτικοποίησης και τις απαραίτητες δεξιότητες που αναμένεται να διαθέτει ένα μέλος της κοινωνίας των πολιτών.
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. 
Εμψύχωση εργαστηρίου: 
Βάλια Λουτριανάκη, Φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), DEA (Paris IV-Sorbonne), υπ. Δρ,Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com
Διδάσκουσα Μεταπτυχιακού «Ρητορική: θεωρία και πράξη» (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ)
Υπεύθυνη συντονισμού Ερευνητικής Παιδαγωγικής Ομάδας "Σείριος"
 
Η Βάλια Λουτριανάκη (www.valialoutrianaki.com) είναι κλασική φιλόλογος με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και υποψήφια διδάκτορας με θέμα τη ρητορική στην εκπαίδευση. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό «Ρητορική: θεωρία και πράξη» και στο Αρσάκειο Ψυχικού. Σχεδιάζει καινοτόμα προγράμματα, όπως τα «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης©», το «Εργαστήριο Φαντασίας©», το «Γραφείον Ιδεών©» και τους «Μικρούς Ηγέτες©», και με τη βοήθεια μαθητών και συναδέλφων τα εμπλουτίζει συνεχώς. Πιστεύει στη διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας και γι’ αυτό από το 2006 πραγματοποιεί εθελοντικά, ως πρόεδρος της  Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (έχει στο ενεργητικό της πάνω από 1.200 ώρες). 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: 5:00-7:30 μ.μ.
 
 
            Συνδιοργάνωση: Εκπαιδευτήρια “Πολύτροπη Αρμονία,  1o ΓΕΛ Παπάγου, 
Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne d’ Arc”, 6ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης
 
 
Αγώνες Επιχειρηματολογίας Αντιλογίας  (Διττοί Λόγοι)
 
Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
και τα σχολεία που συνδιοργανώνουν τις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ
διοργανώνουν βιωματικό εργαστήριο με θέμα:
 
«Οι αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας: 
απορίες και διευκρινήσεις»
 
13 Ιανουαρίου 2018 – Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης», 17:00-19:30
 
Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που ασχολούνται με τους Αγώνες Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας
 
Πρόγραμμα
α) φιλικός αγώνας μαθητών 
β) συζήτηση εκπαιδευτικών για τα ζητήματα, κενά ή απορίες.
Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Ανδριανή, Αθανασοπούλου Άννα Φτούλη, Δόμνα Χατζηγιαννακού  (6ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης), Κώστας Κοτίδης, Ρούλα Μουντάνου (ΓΕΛ Πολύτροπη Αρμονία), Κατερίνα Καρακώτσου (1ο ΓΕΛ Παπάγου)
 
Συντονίστρια: Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας
Γραμματειακή - Τεχνολογική Υποστήριξη: Δώρα Κούρκουλου, ΠΜΣ με κατεύθυνση «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία», επικοινωνία: τηλ. 2721065119

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προϋπόθεση η στοιχειώδης γνώση της ελληνικής που δεν διαθέτουν οκτώ στους δέκα φιλολόγους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.