Το ΙΚΑ ζητεί υπέρογκες προσαυξήσεις από τους πυρόπληκτους Αρκαδίας

Το ΙΚΑ ζητεί υπέρογκες προσαυξήσεις από τους πυρόπληκτους Αρκαδίας

Ιανουάριος 27, 2016 - 11:00
0 σχόλια

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με την πληρωμή ενσήμων και προσαυξήσεις από το ΙΚΑ για άδειες που είχαν εκδοθεί για επισκευή σπιτιών στους πυρόπληκτους της Αρκαδίας του 2007.

Ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε:

«Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 που έπληξαν την περιοχή μας καταστράφηκαν οι περιουσίες πολλών συμπολιτών μας. Η Πολιτεία τότε, μέσω του ταμείου Αποκατάστασης Πυροπλήκτων έδωσε μια μικρή βοήθεια, προκειμένου να επιδιορθωθούν τα κατεστραμμένα σπίτια. Οι άδειες οι οποίες εκδόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για επισκευή υπαρχόντων κτισμάτων κι όχι εκ θεμελίων ανέγερσης καινούριων, δεν απαιτούσαν θεώρηση από το ΙΚΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι εισφορές ΙΚΑ, μετά από προφορική διαβεβαίωση των αρμοδίων υπαλλήλων του ΤΑΠ.

Σήμερα, 8 χρόνια μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ όχι μόνο ζητούν να πληρωθούν τα ανάλογα ένσημα, αλλά απαιτούν και υπέρογκες προσαυξήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι επιδιόρθωσαν τα οικήματά τους μόνοι τους. Σημειωτέον, ο νόμος 3232/2004 ορίζει ''… για επισκευές και μεταρρυθμίσεις παλαιών οικιών που βρίσκονται σε περιοχές δημοτικών, κοινοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων μέχρι 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, μειώνονται κατά 50%''.

Σήμερα ζητείται από 700 ιδιοκτήτες κατοικιών, ορεινών και ημιορεινών οικισμών της Αρκαδίας να πληρώσουν, χωρίς να αναλογίζονται την οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας, αλλά και χωρίς να αναλογίζονται την προσωπική ζημιά που είχαν υποστεί αυτοί οι συνάνθρωποί μας, πολλοί από τους οποίους δεν έχασαν μόνο τα σπίτια τους, αλλά και ολόκληρη την περιουσία τους.

Αιτούμεθα την άρση της αδικίας που υφίστανται οι συμπολίτες μας. Αιτούμεθα τη διαγραφή των προστίμων. Αιτούμεθα να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μειωμένης πληρωμής όπως ορίζει ο ανωτέρω νόμος.»

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση, με τον κ. Γκανά να προτείνει να πληρωθούν κανονικά. Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι αυτοί χωρίς να είναι ευθύνη δική τους, και πρότεινε να μην καταβληθούν οι προσαυξήσεις, αλλά να πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές αλλά χωρίς κανένα πρόστιμο.

Ο κ. Γόντικας τόνισε ότι είναι και περιπτώσεις που έβαλαν τα χρήματα στην τσέπη τους αλλά και περιπτώσεις φτωχολογιάς. «Να νομιμοποιήσουμε τέτοιες αθλιότητες; Να γίνει έλεγχος!».

Ο κ. Νίκου ανέφερε ότι τα χρήματα των εισφορών πρέπει να πληρώνονται και δεν συμφωνεί, γιατί δεν διασφαλίζει ότι θα πληρωθούν οι εισφορές σε όλες τις περιπτώσεις.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι δεν είχαν κοινοποιηθεί αποφάσεις και ο εισαγγελέας έχει ειδοποιήσει το ΙΚΑ. «Ζητάμε όχι να μην πληρώσουν τίποτα, αλλά δεν είναι δυνατόν σήμερα να τους ζητούν τα πρόστιμα από τότε.»

Ο κ. Κατσίρης είπε ότι είναι άδικο μετά από τόσα χρόνια να συζητάμε για προσαυξήσεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να δεχθεί κατά πλειοψηφία την εισήγηση του κ. Γιαννακούρα, ο οποίος ζήτησε να κατανοήσουν ότι είναι άνθρωποι  που έπαθαν ζημιά με τις φωτιές κι έρχονται τώρα να μετά από τόσα χρόνια να τους ζητήσουν περίπου τα 800πλάσια βάσει των τιμών που πρέπει να πληρωθούν, ενώ δεν φταίνε.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.