Η συνεχής συρρίκνωση του «κέντρου»

Η συνεχής συρρίκνωση του «κέντρου»

Ιούλιος 09, 2019 - 09:42
1 σχόλια

Νίκος Δελφάκης , Τρίπολη 9-07-2019

Διευκρινίζω ότι ονομάζω «κέντρο» συμβατικά και μόνο για τη συζήτηση και χωρίς ιδεολογικές ή πολιτικές αναφορές, τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 και εφόσον δεν έγινε εκείνη τη στιγμή μια κυβέρνηση συνεργασίας (όπου η ΝΔ είχε ποσοστό 18,85% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%), διαμορφώθηκαν δύο βασικοί πόλοι, δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ανάμεσα σ΄ αυτούς υπήρχε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αρχικώς και ακολούθως προστέθηκε και το ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και το ΚΙΔΗΣΟ. Παρακάτω βλέπουμε την εκλογική πορεία των δυνάμεων αυτών του «κέντρου».

1) Στις εκλογές Μαϊου 2012, το ΠΑΣΟΚ είχε 13,18% και η ΔΗΜΑΡ 6,11%, δηλ. σύνολο 19,29%.

2) Στις εκλογές Ιουνίου 2012, το ΠΑΣΟΚ είχε 12,28% και η ΔΗΜΑΡ 6,25%, δηλ. σύνολο 18,53%.

3) Στις εκλογές Ιανουαρίου 2015, το ΠΟΤΑΜΙ είχε 6,05%, το ΠΑΣΟΚ είχε 4,68%, το ΚΙΔΗΣΟ είχε 2,47% και η ΔΗΜΑΡ 0,49%, δηλ. σύνολο 13,69%.

4) Στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, το ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είχε 6,28% και το ΠΟΤΑΜΙ 4,09%, δηλ. σύνολο 10,37%.

5) Στις εκλογές Ιουλίου 2019 το ΚΙΝΑΛ, το μόνο που απέμεινε στον χώρο αυτόν, είχε 8,10%.

Προκύπτει, επομένως, ανεξαρτήτως των μεταξύ των κομμάτων αυτών αυξομειώσεων, μια συνεχής και σημαντική συρρίκνωση της συνολικής  δύναμης των κομμάτων του «κέντρου», ώστε  δικαιολογημένα τίθεται επί τάπητος η συζήτηση για το αν το «κέντρο» έχει κάποια προοπτική και με ποιους όρους μπορεί αυτή να επιτευχθεί ή ο νέος διπολισμός έχει πλέον παγιωθεί, όπως φαίνεται.

(Στα παραπάνω θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς  αλλά μετεξελίσσεται βασανιστικά και αργά σε κόμμα του «κέντρου», ούτε η ΝΔ είναι το ακραία συντηρητικό κόμμα και καταλαμβάνει κι αυτή χώρο του «κέντρου». Αλλά, επαναλαμβάνω, μιλάμε περισσότερο «συμβατικά» και όχι για το ποιος είναι το ουσιαστικό «κέντρο»).   

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Πολύ καλή η ανάλυση για το ΚΕΝΤΡΟ, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι η έννοια του ΚΕΝΤΡΟΥ ως πολιτικός χώρος και ιδεολογία, διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 50 κυρίως, όταν η δεξιά και η αριστερά ήταν δύο ακραίες εκφράσεις του πολιτικού σκηνικού. Όσοι πολίτες και πολιτικοί ήταν ούτε με τη δεξιά ούτε με την αριστερά αλλά λίγο απ όλα, δήλωναν ΚΕΝΤΡΩΟΙ για να είναι, όταν χρειαστεί, με όποιον κατείχε την εξουσία. Σήμερα η έννοια του ΚΕΝΤΡΟΥ είναι ξεπερασμένη, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων οδεύει προς την μετριοπάθεια και την κοινή λογική.....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.