Η πρόταση δημιουργίας Μνημείου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Άρεως από τον Δημήτρη Ταλαγάνη (vid)

Η πρόταση δημιουργίας Μνημείου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Άρεως από τον Δημήτρη Ταλαγάνη (vid)

Αύγουστος 11, 2020 - 09:56
28 σχόλια

Στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο διεθνής αρχιτέκτονας και εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης εμπνεύστηκε την κατασκευή μνημείου ‐ κρύπτης για την τοποθέτηση των λείψανων του Κολοκοτρώνη σε κοινή θέα και διαρκή προσκύνηση, αποδίδοντας μακρά οφειλόμενο χρέος προς τον Κολοκοτρώνη

Η παρουσίαση που ακολουθεί περιέχει το σκεπτικό, τα σχέδια του μνημείου, το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε στη διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

PAROUSIASH-1A by Arcadiaportal.gr on Scribd

Video: 

Kolokotronis Memorial


28 Σχόλια

TI EINΑΙ ΑΥΤΟ ?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ο Χριστός και η Παναγία. Κλαίνε όλοι οι αρχιτέκτονες μαζί. Ψήφισε αυτό το πράγμα δημοτικό συμβούλιο;

Σε τσίρκο τελικά θα μετατραπεί η πλατεία Άρεως, ούτε σκέψη για υπόγειο πάρκινγκ

Δεν χρειάζεται Μαυσωλείο η Τρίπολη, μια χαρά είναι το άγαλμα όπως είναι. Για το όνομα του Θεού, μασκαραλικια στην πλατεία. Έλεος πια.

Ο τριπολιτσιωτης ειναι βλαχος και μιζερος.θα προτιμουσε ακομα και να γκρεμιστει το αγαλμα για να γινει cafe εκει

Αίσχος καταστροφή της Πλατείας με βλαχικα κιτσαρια. Ντροπή και αηδία. Ο Γέρος αν ζούσε με την ταπεινοφροσυνη και την λογική του θα τους πλακωνε στις φάπες

Στπ σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι οι αυτοδιοικητικοί- με πρώτο παράδειγμα τον Μπακογιάννη που επιχειρεί να καταστρέψει ό,τι από την Αθήνα θυμίζει κλασσική δυτική πόλη - δεν διακρίνονται για αισθητικά κριτήρια αφού πρόκειται για την μπασκλασαρία της πολιτικής ή άλλωςτην πασοκαρία της.

17:23 την ξέρεις την παροιμία που λέει: βοηθησε με φτωχε να μη σου μοιασω. Αυτό εφαρμόζουν ορισμενοι. Φθάνει πια με τα μνημεία, χορτάσαμε, έχουμε μνημεία.

Για το κόστος που θα επιβαρύνει τις τσέπες μας θα μιλήσει κανένας αυτοδιοικητικός;

Τι πολιτιστικός αχταρμάς είναι αυτό; Γιατί χρειαζόμαστε αυτό το έκτρωμα που ανακατεύει τα πάντα όλα στην πλατεία; Πιο απαίσιο πεθαίνεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΤΟ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ

Το ότι περιμένουν κάποιοι-και το γράφουν και στις μελέτες- πώς μαθητές θα έρχονται να επισκέπτονται το μνημείο με ξεπερνάει!!! Κάποιοι έχουνε μείνει στην εποχή της Αλίκης Βουγιουκλάκη....και στο "Ναυσικααα" Ποιοι μαθητες βρε θα πάνε εκδρομή για να προσκυνήσουν ένα μνημείο? Αλλά είναι τα κριτήρια των εκδρομών (αυτό αποτελεί άλλη μεγάλη κουβέντα)... Τα μόνα μνημεία-μαυσωλεια που πάει ο κόσμος και επισκέπτεται είναι οι πυραμίδες της Αιγύπτου και το Ταζ Μαχαλ... Άντε που μου υπολογίζετε και 250.000 άτομα επισκεψιμοτητα... Και τουριστική (sic) ανάπτυξη της Τρίπολης με κριτήρια των 50s...

Διώξτε τους αλί και Τρις αλί γύρω από τον Γερό του Μοριά και αυτό φθάνει έτσι θα αναπαυθεί η ψυχή του και θα είναι και όμορφο το άγαλμα .

Ένα καντήλι να καίει μέρα νύχτα και ένας εύζωνας μόνιμος φρουρός χρειάζεται μόνο. Για να καταλαβαίνει ο άσχετος επισκέπτης ότι εδώ είναι ο στρατηγός του έθνους μπορεί να τοποθετηθεί ένα μικρό βάθρο με μία πινακίδα ιστορικού περιεχομένου είναι αρκετό. Για τον Νικηταρά χρειάζεται να κάνουμε κάτι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και για να μην χαθεί στην λήθη της κοινωνίας μας.

42 και σήμερα για τα αποκαλυπτήρια.. Με την καντεμιά που δέρνει το μέγαρο της Λαγοπάτη αναμένονται ανατροπές, ειδικά από το γραφείο πολιτισμού!

Μια από τις ωραιότερες πλατείες της χώρας, πάνε να την καταστρέψουν με μια εξωφρενικά κιτς κατασκευή. Η Τρίπολη έχει ανάγκη από βιομηχανίες και βιοτεχνίες στην ΒΙ.ΠΕ. όχι από ...μαυσωλεία στην Άρεως. Το πρόβλημα της Τρίπολης δεν είναι οι λίγοι τουρίστες αλλά ότι σε λίγα χρόνια θα ερημώσει από κατοίκους. Τα οστά μπορούν να αξιοποιηθούν με λιτό τρόπο, που ταιριάζει στο πως έζησε ο Γέρος του Μοριά. Στην πλατεία Άρεως κάναμε τις βόλτες μας και τις ποδηλατάδες μας εμείς και τώρα τα παιδιά μας. Θα το καταστρέψετε και αυτό; Αυτά περί τουριστών είναι ανέκδοτο. ΑΝΕΚΔΟΤΟ! Σοβαρευτείτε!

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ.........Μια φορά ένα φίδι άρχισε να κυνηγάει μια πυγολαμπίδα. Υστερα από τρεις μέρες αδιάκοπης καταδίωξης, χωρίς δυνάμεις πια, η πυγολαμπίδα σταμάτησε και μίλησε στο φίδι: — Μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση; — Δε συνηθίζω ν’ ακούω τα θηράματά μου, αλλά μια που θα σε καταβροχθίσω, μπορείς να ρωτήσεις. — Ανήκω στην τροφική σου αλυσίδα; — Όχι. — Σου έκανα κανένα κακό; — Όχι. — Τότε γιατί θέλεις να με σκοτώσεις; Αφού σκέφτηκε λίγο, το φίδι απάντησε: — Επειδή δεν αντέχω να σε βλέπω να λάμπεις.

Ναι και το "φίδι" και η "πυγολαμπιδα" κατανοητό αυτό που λες...αλλά ξεχνάς να περιγραψεις το χώρο που, διαδραματίζεται το γεγονός. Πρόκειται για δημόσιο χώρο και δεν είναι το χωραφι κάποιου.

@ κ. Παπακωνσταντίνου, η γνωστή παροιμία "τις πολλές πέτρες τις ρίχνουν στις καρυδίες με τα πολλά καρύδια..." σημαίνει το ίδιο με αυτό που υπονοείτε, και είναι πιο κατανοητή. Όμως, από πού κι ως πού ο κ. Ταλαγάνης "λάμπει"; Κάποιο λάθος κάνετε. Καθόλου δεν λάμπει πλέον, κι όσο περνούν τα χρόνια κάνει το παν για να ακυρώνει την παλιά του αίγλη... "τα στερνά νικούν τα πρώτα" λέει μια άλλη παροιμία, κι ο αγαπητός Δημήτρης δεν τα πάει καθόλου καλά σε αυτό το θέμα

@Β ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Και το χρυσό δόντι ενός ρομά "λάμπει" αλλά θα προτιμήσω ένα κανονικό σφράγισμα/θήκη/εμφύτευμα. Εσείς ας βάλετε το χρυσό δόντι που "λάμπει". Ο καθένας με την αισθητική του...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.