Η παιδεία στον προεκλογικό πανικό

Η παιδεία στον προεκλογικό πανικό

Απρίλιος 10, 2019 - 09:37
11 σχόλια

Του Κωνσταντίνου Κ. Μπεντεβή

Θα ήθελα λιγότερα κροκοδείλια δάκρυα όσο αφορά το θέμα του Πανεπιστημίου .
Ας σκεφτούμε τι κάναμε εμείς για το πανεπιστήμιο .
Ποιο δρόμο του προσφέρουμε πάνω από δέκα χρόνια ;
Ποιες υποδομές του έχουμε εξασφαλίσει τόσα χρόνια ;
Που είναι η φοιτητική εστία ;
Που είναι οι εκδηλώσεις που το πρόβαλλαν στην κοινωνία μας ;
Που είναι η απορροφητικότητα των τελειόφοιτων στην τοπική αγορά εργασίας;

Εμείς σαν Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας συνεργαστήκαμε με φοιτητές και πρέπει να σας ενημερώσω ότι πέρα από το άψογο αποτέλεσμα που μας δόθηκε, συναντήσαμε υπέροχους νέους και νέες μορφωμένους , επιστημονικά άψογους και με όρεξη για ζωή .
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει συμπολίτης μας που θέλει να φύγει οποιαδήποτε σχολή από την Τρίπολη .

Εξαιρώ βέβαια αυτούς που πριν χρόνια έφερναν αντιρρήσεις γιατί ήθελαν μόνο πανεπιστήμιο και όχι ΤΕΙ με γνωστά αποτελέσματα . Κλείνω την παρένθεση του χθες και έρχομαι στην ουσία .
Όλοι θέλουμε πανεπιστήμιο και φοιτητές στη πολη μας . Όχι μόνο για να νοικιάζουμε τα σπίτια μας , όχι μόνο για να συντηρούμε τα μαγαζιά μας αλλά γιατί ο εκπαιδευόμενος νέος παράγει πολιτισμό , παράγει ζωή και σχεδιάζει το μέλλον .

Η κυβέρνηση στον προεκλογικό πανικό της κοστολόγησε πιο σημαντική την Αχαΐα από την Αρκαδία μεταφέροντας εκεί τις σχολές της Τρίπολης και φτιάχνοντας μάλιστα και μια ακόμα Νομική σχολή σε αντίθεση με την απόφαση του νομικού κόσμου ότι δε χρειάζεται άλλη νομική σχολή . Σε αυτόν λοιπόν τον προεκλογικό της πανικό μας προσφέρει μια ευκαιρία για κινητοποίηση και αφύπνιση . Είναι κρίμα να ξοδέψουμε αυτή την ευκαιρία σε προσωπικές, συντεχνιακές και κομματικές διαφωνίες .

Ένα θέμα τόσο σημαντικό και τόσο φλέγον για την Αρκαδία
οφείλει να μας ενώσει .
Οφείλει να είναι ο πυρήνας της συνεννόησης μας
Οφείλει να είναι η καρδιά του σχεδίου για μια καλύτερη Τρίπολη και μια καλύτερη Αρκαδία
Οφείλει να αγκαλιάσει όλες τις αναπτυξιακές απόψεις και όλες τις πολιτικές αποχρώσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που αξίζει στο τόπο μας .

Δεν φταίνε οι Αρκάδες που οι δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν να στηρίξουν με υποδομές το πανεπιστήμιο , δε φταίνε οι Αρκάδες που η κυβέρνηση άφησε να μαραζώσουν οι σχολές και τώρα “και καλά” τις αναβαθμίζει θυσιάζοντας και τη παιδεία μας στο βωμό του προεκλογικού πανικού της .

Οφείλουμε όλοι μαζί να συνεννοηθούμε για ποιες υποδομές και πως θα τις προσφέρουμε στο Πανεπιστήμιο αλλά και να απαλλαγούμε από τους επικίνδυνους περαστικούς της εξουσίας που καταστρέφουν το τόπο μας .

Προτείνω μια επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων ΜΑ όλων των φορέων και των αρχών . Με πρόεδρο ανεξάρτητο από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και κινητοποίηση των συμπολιτών μας .

Επίσης αν η πανεπιστημιακή κοινότητα θεωρεί ότι οι σχολές αυτές πρέπει για επιστημονικούς λόγους να πάνε στη Πάτρα τότε στο διάταγμα μεταφοράς τους θα πρέπει να αντικαθίστανται με σχολές που θα έρθουν εδώ και δεν είναι άλλες από την κτηνιατρική και τις σχολές υγείας . Δεν πρέπει να ανεχθούμε υποσχέσεις και ταξίματα. Πρέπει να απαιτήσουμε σαφές χρονοδιάγραμμα με λεπτομέρειες και συγκεκριμένες διαδικασίες που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Απαιτούμε διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλους.
Ας πάρουν οι επικίνδυνοι περαστικοί της εξουσίας το πρώτο μήνυμα από τις σημερινές φοιτητικές εκλογές που δε χωράει καμία αμφιβολία ότι με την παιδεία δεν πρέπει να παίζουμε.

 


11 Σχόλια

Δηλαδή θυσιάζετε την Πολυτεχνική Σχολή για τις σχολές υγείας; Δεν τα θέλετε και τα δύο;

δε θυσιάζω τίποτα. θεωρώ όμως ότι εάν η επιστημονική κοινότητα απαντήσει τεκμηριωμένα προς μία κατεύθυνση οφείλουμε να το σεβαστούμε χωρίς όμως αντικατάσταση πάλι τεκμηριωμένη δεν ανέχομαι να φύγουν σχολές από τον τόπο μου για προεκλογικούς σκοπούς. Μην παρερμηνεύεται αυτό που γράφω και φυσικά ας μιλήσουμε κάποτε και ορθολογικά, σεβόμενοι επιστημονικά και μόνο κριτήρια.

Τα επιστημονικά κριτήρια υπάρχουν στο πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου. Αλήθεια δεν το έχετε δει;

Το πόρισμα της Επιτροπής Γαβρόγλου που βασίστηκε σε καθαρά ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια μπορείτε να το δείτε εδώ, όπως επίσης και τις αλλαγές που έγιναν. http://www.arcadiaportal.gr/news/oi-allages-sto-panepistimio-peloponnisoy-kai-oi-antidraseis

Η επιστημονική αυτή τεκμηρίωση υπάρχει κε Μπεντεβή, και είναι η ομόφωνη πρόταση της "επιτροπής Γαβρόγλου" που συστήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Πελοποννήσου και με την οποία συμφωνούσαν πλήρως όλες οι τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας, της Τρίπολης συμπεριλαμβανομένης. Η Πάτρα δεν προέκυψε ως ακαδημαϊκή τεκμηρίωση ή ως επιστημονική ανάγκη, αλλά επειδή του Υπουργού του περίσσεψαν εκεί κάτι τμήματα ΤΕΙ που δεν ήθελε ούτε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ούτε το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Συμφωνώ με το ύφος του κ. Μπεντεβή (δεν κάναμε τίποτα τόσα χρόνια, τώρα μας έπιασε, επιτροπή φορέων για την διεκδίκηση), συμφωνώ και με το τελευταίο σχόλιο 11:34 πως όλα γίνονται στο πόδι για να σφηνώσει κάπου το ΤΕΙ Δυτ. Πελοποννήσου.

Σε αρκετά σημεία ο κυριος μπεντεβής έχει δίκο. Όμως το που το πάει φάνηκε απο το : " οι περαστικοί της εξουσίας" Eπίσης είναι σαφές ότι δεν έχει καθόλου ενημέρωση για το νομοσχέδιο. H πόλη αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από σύμπνοια και όχι δυχαστικό λόγο. Πρέπει να παλέψει για την ακύρωση του κατάπτυστου νομοσχέδιου που καταστρέφει την Τρίπολη και οικονομικά και ακαδημαϊκά.

"Δεν φταίνε οι Αρκάδες που οι δημοτικές αρχές δεν στήριξαν τις υποδομές του πανεπιστημίου". Προφανώς φταίνε οι Βοιωτοί που ψηφίζουν και εκλέγουν τους δημοτικούς άρχοντες στην Αρκαδία! Κατόπιν αυτού ξαναπηγαίνω αλλού για γενική αίματος

Και το πόρισμα της περιβόητης Επιτροπής όλα στην Καλαμάτα τα έδινε. Τρεις σχολές στην Καλαμάτα με επτά τμήματα συν δύο από την Επιστημών υγείας της Τρίπολης, δηλαδή συνολικά εννέα τμήματα. Στην Τρίπολη έδινε δύο σχολές και επτά τμήματα. Επιμένω, γιατί να δοθεί στην Καλαμάτα η σχολη Διοίκησης αφού είχε ιδρυθεί στην Τρίπολη ως σχολής οικονομίας, Διοίκησης και πληροφορικής. Στο πόρισμα αυτό είναι εμφανές ότι όλα πάνε προς καλαμάτα.

Θεωρώ ότι το πρόβλημα ήταν οι υποδομές (δρόμος, εστία, κτίρια που χρειάζονται σημαντικές και κοστοβόρες βελτιώσεις) μαζί με την χρόνια αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.