Η νόσος «Αλτσχάϊμερ» στο επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης

Η νόσος «Αλτσχάϊμερ» στο επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης

Σεπτέμβριος 23, 2010 - 01:31

Διήμερο εκδηλώσεων διοργάνωσε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης το ΨΝΤ στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ, υπό την αιγίδα της 6ης ΥΠΕ Πελ/σου – Ιονίων νήσων – Ηπείρου & Δ. Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις έγιναν στο ΨΝΤ, στην πλατεία Πετρινού στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης, όπου διεξήχθη ημερίδα με θέμα τη νόσο Αλτσχάϊμερ.

Ο Διοικητής 6ης Υγειονομικής Διοικητικής Περιφέρειας Πάνος Γκούμας δήλωσε: «…Αυτή η διήμερη εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Διοικητικής Περιφέρειας και την πραγματοποιεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης. Τόσο η έξοχη χθεσινή εκδήλωση (την Κυριακή) που έγινε για τους πάσχοντες, όσο και σήμερα (Δευτέρα) η πάρα πολύ καλή επιστημονική ημερίδα και με διαλεκτούς ομιλητές, έχουν πετύχει να ενημερώσουμε τον λαό της Τρίπολης, για το τι εστί νόσος Αλτσχάιμερ. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άγνοιας και είναι μία νόσος, που παρ’ότι περιγράφεται 104 χρόνια, από τον Αλτσχάιμερ Γερμανό διάσημο ψυχολόγο και Νευρολόγο, ήταν άγνωστη για πάρα πολλά χρόνια, φτάσαμε, ότι αυτή η μεγάλη διαταραχή προσωπικότητας που συναντάται μετά το 65ο έτος, σήμερα θίγει και άτομα μικρότερης ηλικίας. Και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις γιατί είναι πλήρης αποδιοργάνωση, λειτουργιών νοητικών του ανθρώπου. Δηλαδή στην ουσία, κατάργηση της προσωπικότητας. Είναι μια νόσος η οποία αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι, γύρω στους 30 εκατομμύρια πάσχοντες Παγκοσμίως. Το 2006 ήταν 26,6 εκατομμύρια δηλαδή, κάτι μεταξύ 0,40 με 0,50 του πληθυσμού της Γης. Οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν τεράστιες του δυτικού κόσμου διότι όταν ένας άνθρωπος ο οποίος πλέον χάνει και την αίσθηση του χρόνου και του χώρου, τα πάντα, είναι ένα άχρονο όν δηλαδή βαριά πάσχον, όπου στις κοινωνίες τις δικές μας είναι μεγάλο το οικογενειακό βάρος. Λόγω του ότι χρειάζεται κάποιος να επιτηρεί τον πάσχοντα άνθρωπο, είναι μια μεγάλη και ειδικότερη οικογενειακή διαταραχή και απλώς αυτή τη στιγμή, δίνεται μια επίτευξη στην ενημέρωση και την πληροφόρηση. Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι είναι η 4η αιτία θανάτου μετά από τα αγγειακά, τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο. Και όχι πάντα οφειλόμενη σ’αυτή - καθ’αυτή τη νόσο. Αλλά στις επιπτώσεις και στις παράπλευρες ατυχίες οι οποίες συμβαίνουν σ’ένα άτομο το οποίο, είναι επιρρεπές σε κινδύνους ατυχήματος, δηλητηριάσεως κ.λπ…»
Α.Ε: Εάν κ. Διοικητά διαπιστωθεί από την οικογένεια ότι ένα μέλος της έχει τέτοια συμπτώματα ή από περιοίκους ενός μοναχικού ανθρώπου, η επίσημη Πολιτεία είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει; Υπάρχουν ειδικοί χώροι και κάποια αγωγή για να τους υποδεχθούν και να λυθεί το πρόβλημα;
Π.Γ: «…Δυστυχώς τέτοιοι χώροι πλήρως ανεπτυγμένοι, δεν υπάρχουν. Και αν υπάρχουν, υπάρχουν πάρα πολλοί λίγοι. Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες από διάφορους Φορείς αλλά κάτι οργανωμένο δεν υπάρχει και μάλιστα, σε πάρα πολλά Κράτη. Διότι όπως σας είπα και πριν είναι μια νόσος, που διαταράσσει πλήρως την προσωπικότητα του ανθρώπου. Δηλαδή και εγώ που είμαι Καθηγητής Πανεπιστημίου μπορώ να πάθω Αλτσχάιμερ και να μην μπορώ να ξέρω, ποιος είμαι και στο τέλος να μην γνωρίζεις τα ίδια σου τα παιδιά, ή κανέναν. Δηλαδή είναι μια νόσος η οποία απαιτεί όσο δυνατόν μεγαλύτερη φροντίδα. Ο συναισθηματικός μας κόσμος που υπάρχει σήμερα στην οικογένεια πολλές φορές, αποτρέπει έναν τέτοιον πάσχοντα να τον πάμε σε ένα Ίδρυμα που είναι βάρος και για το Ίδρυμα. Και καταπίνει το πικρό ποτήρι μόνη της..»
Α.Ε: Οι Επιστήμονες Ιατροί κ. Καθηγητά τι λένε; Θα βρεθεί λύση στο μέλλον;
Π.Γ «…Σε αρχικά στάδια υπάρχουν πρωτόκολλα βοηθείας. Κάτι τεκμηριωμένο όχι.. είναι μια νόσος εκφυλιστική για τα πρώτα στάδια αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι μια νόσος με βαρύ εκφυλιστικό χαρακτήρα που καταλήγει σ’αυτό το άχρονο και ανηκόο ον, που περιέγραψα προηγουμένως..»

Νόσος Αλτσχάϊμερ

Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μία εκφυλιστική και μη ανα¬στρέψιμη πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που εξελίσσεται προοδευτικά και επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα.
Είναι η συχνότερη μορφή άνοιας από την οποία πάσχουν 150.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 6.000.000 στην Ευρώπη. Μπορεί να προσβάλλει όλες τις ομάδες πληθυσμού, ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη, φύλο, φυλή ή γεωγραφικό χώρο. Εμφανίζεται στο 4-8% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών και φθάνει με'χρι το 30% του πληθυσμού σε ηλικίες μεγαλύτερες των 80 ετών. Μπορεί όμως να επηρεάσει και άτομα μικρότερης ηλικίας.
Τα αίτια της νόσου Αλτσχάϊμερ είναι άγνωστα. Θεωρείται μία πολυπαραγοντική ασθένεια. Η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας Αλτσχάϊμερ μέχρι σήμερα δεν είναι κληρονομικής μορφής. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν 3 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο. Ωστόσο η ύπαρξη τους δεν συνεπάγεται εμφάνιση νόσου, αλλά αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της. Εξετάζονται επίσης περιβαλλοντικοί παράγοντες και αξιολογούνται διάφοροι παράγοντες κινδύ¬νου (μελέτες συνδέουν την νόσο Αλτσχάϊμερ με τους αγγειακούς και αρτηριοσκληρωτικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοαγγειακή νόσο). Φαίνεται ότι για την εκδήλωση της νόσου κεντρικό ρόλο παίζει ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και αυτό απομένει να αποδειχτεί στο μέλλον. Όσο αφορά την πρόληψη υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η σωματική και πνευματική άσκηση λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στη νόσο.
Η νόσος Αλτσχάϊμερ μπορεί να επηρεάσει κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ήταν το άτομο προτού την εμφάνιση της νόσου, π. χ. προσωπικότητα, φυσική κατάσταση, τρόπο ζωής.
Κάποιος που πάσχει από Αλτσχάϊμερ δεν εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της νόσου, ούτε όλοι εμφανίζουν την ίδια συμπτωματολογία. Η νόσος Αλτσχάϊμερ εξελίσσεται σε διάφορα στάδια. Η πορεία της είναι συνήθως αργή και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 χρόνια, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που το τελικό στάδιο της νόσου επήλθε μετά από μία 5ετία

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: