Η γρίπη δείχνει τις ελλείψεις του Παναρκαδικού Νοσοκομείου

Η γρίπη δείχνει τις ελλείψεις του Παναρκαδικού Νοσοκομείου

Φεβρουάριος 10, 2016 - 12:30
1 σχόλια

Έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γρίπης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, με τους επιστήμονες μάλιστα να αναμένουν κορύφωση της κατάστασης τις επόμενες τρεις εβδομάδες και να συνιστούν εμβολιασμό του πληθυσμού ακόμα και τώρα.

To ΑrcadiaPortal είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πνευμονολόγο ιατρό Κώστα Ζαχαριά, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, μη μπορώντας να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τον αριθμό των νοσηλευόμενων στη ΜΕΘ, καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία από πιθανά κρούσματα της γρίπης.

Κρούσματα γρίπης αντιμετωπίζονται σε όλες της ΜΕΘ της χώρας, με τους ασθενείς να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχουν από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) ο οποίος είναι υπεύθυνος για δεκάδες θανάτους στη χώρα.
Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2015 - 2016 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2015 (28 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου 2015) και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2016 (16–22 Μαΐου 2016).
Κατά την εβδομάδα (25–31 Ιανουαρίου 2016) στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 484 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 484 από νοσοκομεία και 0 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 239 (49,4%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης, και όλα τύπου Α. Εξ' αυτών τα 230 στελέχη υποτυποποιήθηκαν και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

Όπως αναφέρεται και στη σελίδα του ΚΕΛΠΝΟΟ, έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.276 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 603 (47,3%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 602 (99,8%) ήταν τύπου Α και τα 1 (0,2%) τύπου Β. Τα 593 στελέχη τύπου Α τυποποιήθηκαν και από αυτά τα 2 (0,3%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 591 (98,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

Ο ιατρός πνευμονολόγος και πρώην βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη μεγάλη προσέλευση ασθενών με ιογενείς λοιμώξεις στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά είναι ασθενούς που νοσούν από γρίπη.
Αυτό την εποχή υπάρχει έξαρση των ιώσεων στο ανώτερο αλλά κα στο κατώτερο αναπνευστικό. Όπως σημειώνει, εισάγονται ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα έως και με βαριά, αυτά της πνευμονίας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Τρίπολης είναι κοινά με των υπόλοιπων νοσοκομείων της χώρας.
Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης περιθάλπει ασθενείς από ολόκληρη την Πελοπόννησο, με ιδιαίτερη έμφαση τη Λακωνία, την Αργολίδα, τα Καλάβρυτα.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες είναι γεμάτες από ασθενείς και συχνά είναι πλήρεις οι ΜΕΘ, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να μείνουν διασωληνωμένοι σε άλλη μονάδα. Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, όπως μας ανέφερε, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά οι αριθμοί των ασθενών και οι εισαγωγές αλλάζουν ραγδαία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 121 ασθενείς διασωληνωμένοι με βαριά μορφή γρίπης νοσηλεύονταν στις δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 267 βαριά περιστατικά γρίπης. Ο μέσος όρος της ηλικίας των θυμάτων της γρίπης είναι 53,3 έτη - πρόκειται για τον χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο των θυμάτων της γρίπης τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ διαθέτει περίπου 540 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων περίπου οι 200 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Από τις 340 ανοιχτές και διαθέσιμες κλίνες, οι 121 είναι «κατειλημμένες» με ασθενείς με γρίπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν έρθει δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ διαθέτει περίπου 540 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων περίπου οι 200 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Από τις 340 ανοιχτές και διαθέσιμες κλίνες, οι 121 είναι «κατειλημμένες» με ασθενείς με γρίπη.

Ο κ. Ζαχαριάς τόνισε για ακόμα μία φορά την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού, ιδιαιτέρως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς η γρίπη είναι σε έξαρση και θα παραμείνει έως και τον Μάρτιο.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει περίπου σε ποσοστό 80% και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). Μεταμόσχευση οργάνων. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Νευρομυϊκά νοσήματα.
Πρέπει, επίσης, να εμβολιάζονται έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων), εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Έφη Καστραντά
 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.