Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ιούλιος 06, 2015 - 13:52
1 σχόλια

Ποιος θα διαδεχθεί τον Βαρουφάκη μετά το «Minister no more» - Αντιδράσεις από την Ευρώπη - Σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Οι εκπρόσωποι της Άνγελας Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε, δήλωσαν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ότι ο ελληνικός λαός στήριξε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απορρίπτει τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων πάνω στην οποία στηριζόταν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Ακόμη, δεν συμμερίζονται τη θέση του ΔΝΤ για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μετά το ηχηρό «όχι» εκ μέρους του ελληνικού λαού στην πρόταση των δανειστών, περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Γ. Βαρουφάκης είχε μια συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη «δυσανεξία» των Βρυξελλών στον κ. Βαρουφάκη. Τελικώς, ο Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου.

Από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Τσακαλώτος θα τον αντικαταστήσει. Ωστόσο, αναμένουμε τη λήξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και τρεις ώρες.

«Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε πως προς το παρόν ''δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών, περιμένουμε τις επόμενες προτάσεις της Αθήνας''», μεταδίδει το in.gr.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ και πρέπει να συμπεριφερθεί έτσι ώστε να μείνει χώρα του ευρώ» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να σχολιάσει την παραίτηση Βαρουφάκη, λέγοντας πως «δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά θέσεων». «Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν συνομιλητής της καγκελαρίας» ανέφερε ο Ζάιμπερτ.

Ως προς τη μείωση του χρέους, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως «κατά το Βερολίνο, δεν βρίσκεται στην ατζέντα».

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου δηλώσεις θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον. Η καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, και αναμένεται στη συνέχεια να κάνει δηλώσεις.

Παράλληλα, μια άλλη φωνή ακούγεται από την Ολλανδία. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας, Εμίλ Ρέμερ, ο οποίος είχε εκφράσει τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κάλεσε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί από τη θέση του ως πρόεδρος του Eurogroup, μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Μάλιστα, μίλησε για «κακή οικονομία», η οποία είναι «κοινωνικά ανεύθυνη».

«Είναι σχεδόν αδύνατον για αυτόν να καταλαμβάνει ακόμα μια θέση στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα, είπε ο Ρέμερ. Αναφερόμενος στην παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ρέμερ σημείωσε: «Θα ήταν καλό εάν αυτό συνέβαινε και από την ευρωπαϊκή πλευρά».

Παράλληλα, η Μαδρίτη είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί ένα τρίτο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση τίναξε τη στήριξη του ELA  στον αέρα.

Ακόμη, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει για να εξετάσει την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα. Οι υπουργοί περιμένουν νέες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.