Η αποτυχημένη Ελληνική Ανταγωνιστικότητα κατά IMD: déjà vu!

Η αποτυχημένη Ελληνική Ανταγωνιστικότητα κατά IMD: déjà vu!

Ιούνιος 02, 2015 - 08:40
1 σχόλια

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ: Τον τελευταίο καιρό έχουμε συντάξει περισσότερα από 15 άρθρα σχετικά με την Ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, την Ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, την Ανταγωνιστικότητα των Περιφερειών καθώς και την Ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένων τομέων και κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας (λ.χ. Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα, Αγροτροφικός τομέας, κ.λπ.). Όλες οι προσεγγίσεις της Ανταγωνιστικότητας στηρίζονταν κυρίως σε διαχρονικά κυλιόμενες Εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF=World Economic Forum). Σήμερα, θα αποτυπώσουμε την Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζει ένας εξίσου έγκυρος και αναγνωρισμένος διεθνής φορέας. Πρόκειται για το IMD (Institute for Management and Development).  

INSTITUTE FOR MANAGEMENT AND DEVELOPMENT: Το IMD (Ελβετία), μαζί με το Ινστιτούτο Insead (Γαλλία) είναι οι δυο καλύτερες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων του κόσμου. Εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ο οποίος δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook). Στις Επετηρίδες αναλύονται συστημικά και κατατάσσονται τα κράτη από πλευράς ανταγωνιστικότητας. Δηλαδή, η ικανότητα των κρατών να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο να μπορούν να αναπτυχθούν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Απλά γιατί η επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι των επιχειρηματικών μονάδων συνιστούν τη vis vitalis για κάθε φορο-δίαιτο παράγοντα (στο πλαίσιο των οποίων ευδοκιμούν παρασιτικά πολλοί λαθροβίοτοι και αμέτρητοι λαθρεπιβάτες). 

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ IMD: Διαιρεί το εθνικό περιβάλλον καθεμιάς από τις χώρες που αξιολογεί σε 4 πυλώνες (τομείς), ήτοι: 1. Οικονομικές επιδόσεις 2. Κυβερνητική αποτελεσματικότητα 3. Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, και 4. Υποδομές. Έπειτα, ο κάθε τομέας χωρίζεται σε 5 υποτομείς οι οποίοι αξιολογούν πλήρως τον υπό ανάλυση υπερ-τομέα. Ήτοι:

1. ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: 1.1 Διεθνείς επενδύσεις 1.2 Διεθνές εμπόριο 1.3 Απασχόληση 1.4 Τιμές 1.5 Εγχώρια οικονομία.

2. ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: 2.1 Δημόσια οικονομικά 2.2 Οικονομική πολιτική 2.3 Θεσμικό πλαίσιο 2.4 Νομοθεσία για τις επιχειρήσεις 2.5 Κοινωνικό πλαίσιο.

3. ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: 3.1 Παραγωγικότητα 3.2 Αγορά εργασίας 3.3 Χρηματοδοτήσεις 3.4 Πρακτικές διοίκησης 4.5 Αξίες και συμπεριφορές.

4. ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: 4.1 Βασικές υποδομές 4.2 Τεχνολογική υποδομή 4.3 Επιστημονική υποδομή 4.4 Υγεία και περιβάλλον 4.5 Εκπαίδευση.

ΤΑ 340 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ: Οι υποτομείς καθετοποιούνται σε περίπου  340 κριτήρια αξιολόγησης. Στο πλαίσιο μιας σταθμισμένης και βελτιστοποιημένης πολυπαραγοντικής αξιολόγησης  των συμμεταβλητών, υπολογίζεται ο συνολικός βαθμός αξιολόγησης της ανταγωνιστικότητας και προσδιορίζεται η θέση κατάταξης της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη ανάλογα με τον αριθμό των αξιολογούμενων κρατών (από 57 έως 61 χώρες κατά το διάστημα 2000-2015 στις Εκθέσεις του IMD).

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ 61 ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Σε παρένθεση δίνεται η μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2014). 1. Συνολική Ανταγωνιστικότητα: Θέση 50/61 (57, βελτίωση 7 θέσεις) 2. Οικονομική Αποδοτικότητα: Θέση 58/61 (60, βελτίωση κατά 2 θέσεις) 3. Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα: Θέση 57/61 (57, στάσιμη) 4. Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα: Θέση 43/61 (54, μεγάλη βελτίωση κατά 11 θέσεις) 5. Υποδομές: Θέση 35/61 (39, βελτίωση κατά 4 θέσεις).

ΤΑ 10 ΠΡΩΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: 1. ΗΠΑ 2. Χόνγκ-Κόνγκ 3. Σιγκαπούρη 4. Ελβετία 5. Καναδάς 6. Λουξεμβούργο 7. Νορβηγία 8. Δανία 9. Σουηδία 10. Γερμανία. Σημείωση: 4 κράτη μέλη της ΕΕ18 (εκ των οποίων 2 κράτη μέλη της Ευρωζώνης) και 2 κράτη του ΕΟΧ-ΕΖΕΣ.

ΟΙ 10 ΧΩΡΕΣ ΟΥΡΑΓΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Ιορδανία (52), Νότιος Αφρική (53), Περού (54), Βουλγαρία (55), Βραζιλία (56), Μογγολία (57), Κροατία (58), Αργεντινή (59), Ουκρανία (60), Βενεζουέλα (61). Σημείωση: 2 κράτη μέλη της ΕΕ28.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ28 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Στην ΕΕ28 η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στη θέση 50. Ξεπερνά τη Βουλγαρία (55, ένταξη στην ΕΕ το 2007) και την Κροατία (58, ένταξη στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013).

ΟΙ 5 ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ PIIGS: Ιρλανδία (16), Πορτογαλία (36), Ισπανία (37), Ιταλία  (38) και ουραγός η  Ελλάδα (50).

ΟΙ 5 ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ BRICS: Κίνα (22), Ινδία (44), Ρωσία (45),  Νότιος Αφρική (53), Βραζιλία (56). 

ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 1. Παρά τη διαφορετική μεθοδολογία που εφαρμόζουν το WEF (που αναλύσαμε στα 15 προηγούμενα άρθρα) και το IMD, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον αριθμό των αξιολογούμενων κρατών (WEF 141, IMD 61), αμφότερες οι Εκθέσεις συγκλίνουν στα ίδια εξοργιστικά αποτελέσματα για την ΕΕ28, την Ευρωζώνη και, mutatis mutandis, για την Ελλάδα. Εξ΄ ού το déjà vu του τίτλου. Εξοργιστικά γιατί υποτίθεται ότι στο βωμό της Ανταγωνιστικότητας έχουν μακροχρόνια δαπανηθεί από την ΕΕ και την Ελλάδα απύθμενοι πόροι, ενώ ειδικά για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, η μνημονιακή λαίλαπα υποτίθεται in abstracto ότι θα βελτίωνε την εθνική ανταγωνιστικότητα   2. Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της συνολικής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδα κατά IMD για την περίοδο 2000-2015 3. Στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζεται η μεταβολή της συνολικής ανταγωνιστικότητας καθώς και της ανταγωνιστικότητας των υποτομέων της περιόδου 2009-2015 4. Είναι σαφής η μεγάλη πτώση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της χώρας κατά 16 θέσεις από το 2000 έως το 2015. Στο χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2009 που εκδηλώθηκε η προϋπάρχουσα πλην όμως αφανής κρίση, πάλι η συνολική ανταγωνιστικότητα της χώρας ήταν πτωτική (18 θέσεις). Η μεγάλη πτώση διατηρήθηκε καθόλη την περίοδο της in vivo Ελληνικής Τραγωδίας από το 2009 έως σήμερα με μια μικρή βελτίωση των δυο θέσεων που δεν αντιστοιχεί στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών αλλ΄ ούτε είναι συμβατή με τις υποτιθέμενες αξιακές αρχές, τα θεωρητικά φληναφήματα, τις ιδιοτελείς σκοπιμότητες  και τη στοχοθεσία των μαθηματικών μοντέλων των Μνημονίων εμφορούμενων από άκρατο κομπογιαννιτισμό και μπουφονική αντίληψη 5. Η καλύτερη επίδοση της χώρας ήταν το 2001 (θέση 31/61) και η χειρότερη το 2012 (θέση 58/61) 6. Κατά την τρέχουσα περίοδο της Εθνικής Χρεοδουλείας (2009-2015), διαπιστώνεται: (α) Την μεγαλύτερη επιτυχία είχε ο υποτομέας της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας που ανέβηκε κατά 6 θέσεις σε αντίξοες συνθήκες παρά το σταλινικό πογκρόμ, την ανυπαρξία επενδύσεων και ρευστότητας, τη φορομπηχτική επιδρομή, τους εκβιασμούς, τις αυθαιρεσίες και την τοκογλυφία που επιβλήθηκαν έξωθεν και άνωθεν (β) Οι υποδομές διατηρήθηκαν στην ίδια θέση παρά του ευρωπαϊκούς πόρους (95% της δημόσιας δαπάνης) και τους εθνικούς πόρους (5% της δημόσιας δαπάνης) που δόθηκαν για το σκοπό ενίσχυσης των υποδομών   (γ) Η οικονομική αποδοτικότητα κατάρρευσε κατά 19 θέσεις ως διαλεκτικό αποτέλεσμα και νομοτελειακό προϊόν της έντεχνης διαστρέβλωσης ή/και του «κομπογιαννιτισμού» των μνημονιακών μοντέλων και των ναϊφ δεσμεύσεων (δ) Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα μειώθηκε κατά 4 θέσεις παρά τις έξωθεν και άνωθεν αυστηρές οδηγίες, τη Δαμόκλειο Σπάθη των εντολών και τις πατερναλιστικές διαταγές λήψης μέτρων που επιβλήθηκαν «αβρόχοις ποσίν».

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ: 1. Αδύνατον τ' αληθές λαθείν (αδύνατο να κρυφτεί η αλήθεια, Μένανδρος) 2. Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ότι είναι αληθές (Διονύσιος Σολωμός, 1797-1857, Εθνικός Ποιητής) 3. Μόνον η αλήθεια είναι επαναστατική (Vladimir Ilyich Ulyanov Lenin, 1870-1924) 4. Αιδώς Αργείοι  (φράση του Αίαντα από την Ιλιάδα), και 5.  Για όσα είναι εύκολη η απόδειξη με έργα, κάθε λόγος είναι περιττός (Ων πρόχειρος η δι΄ έργων πείρα, περί τούτων πας λόγος περιττός εστίν, Αίσωπος).

Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Eυκολότερα θα βρεις τον Τολστόϊ των Ζουλού και τον Προυστ των Παπούα απο την ανταγωνιστικότητα των ημετέρων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.