Η... άλλη πλευρά της αποχής

Η... άλλη πλευρά της αποχής

Σεπτέμβριος 23, 2015 - 18:01
0 σχόλια

Σαφώς η αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες ήταν μεγάλη στις τελευταίες εκλογές. Εδώ στην Αρκαδία άγγιξε το 55%, ενώ συνολικά στην Επικράτεια το 45%. Και μπορεί κυρίως να είναι απόρροια της αδιαφορίας, της δυσαρέσκειας των πολιτών ή ακόμα και να οφείλεται σε άλλες πολλές αιτίες, ωστόσο μια ενδιαφέρουσα παράμετρος ήρθε στο φως κατά την τελευταία εκλογική διαδικασία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα aftodioikisi, σε μερικά εκλογικά τμήματα, όπως αυτά στο 23ο Δημοτικό σχολείο Νίκαιας, οι ψηφοφόροι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κομμάτων για να πάνε στις κάλπες με συντριπτικό ποσοστό. Συγκεκριμένα, στο 311 εκλογικό τμήμα από τους 708 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόλις οι 17, στο 312 από 738, ψήφισαν μόνο οι 15, στο 316 από τους 727 μόνο οι 19 και στο 315 από 719 μόνο οι 17.

Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν, αν και τους περίμεναν, επειδή... από τον Άλλο Κόσμο επιστροφή δεν έχει! Στους εκλογικούς καταλόγους, λοιπόν, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι που γεννήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα! Ενδεικτικό είναι ότι υπήρχαν εκεί τα ονόματα ανθρώπων που είχαν γεννηθεί το 1892, 1893 ή το 1911.

Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων είναι επιβεβλημένη, επομένως, ώστε να ξέρουμε πόσοι είμαστε ζωντανοί και πόσοι ψηφίζουμε.

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, σημειώνουν ότι στο παρελθόν, όταν ακόμα οι Δήμοι έπαιρναν «πλούσιες» χρηματοδοτήσεις, βασικό κριτήριο ήταν ο πληθυσμός κάθε Δήμου, και για τον λόγο αυτόν δεν προχωρούσαν στη διόρθωση των στοιχείων, ώστε να μπορούν να παίρνουν όσο μεγαλύτερα ποσά γίνεται.

Τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και αλλού, όπως στην Κέρκυρα, όπου υπήρχε εγγεγραμμένος ετών 159. Δεν πήγε να ψηφίσει, αλλά μπορεί να πίνει κάπου κοκτέιλ με τον... Έλβις Πρίσλεϊ.

Ειδήσεις: 
Προηγούμενο άρθρο
Live: Αστέρας – Πανιώνιος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.