Η άγνωστη ιστορία για την σπηλιά στον Κάνδαλο (pics,vid)

Η άγνωστη ιστορία για την σπηλιά στον Κάνδαλο (pics,vid)

Μάρτιος 29, 2022 - 13:17
1 σχόλια

Για την άγνωστη ιστορία της σπηλιάς στο χωριό Κάνδαλος, πάνω από την λίμνη Τάκα, μας μίλησε ο κ. Νίκος Μπίσιας πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κανδάλου.

Οι ιστορίες που έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλές, μερικές όμως δεν ευσταθούν, αφού τα γεγονότα στην πιο σύγχρονη ιστορία τα αποκλείουν.

Κοντά στην λίμνη Τάκα, σε ένα βραχώδες σημείο, υπάρχει μία μεγάλη σπηλιά. Οι κάτοικοι του χωριού, από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά μεταφέρουν ιστορίες και εμπειρίες. Ιστορίες που ξεκινούν από την Τουρκοκρατία και τους ραγιάδες και φτάνουν έως την δεκαετία του ΄80.

Όπως μας εξιστορεί στο βίντεο που θα δείτε ο πρόεδρος του χωριού πριν γίνει ο ταμιευτήρας και για πολλά χρόνια, αρκετές ήταν οι φήμες για την σπηλιά.

Το 1958 είχε έρθει το Υπουργείο Γεωργίας και είχε βάλει στην λίμνη μπροστά στην γέφυρα μία στάθμη περίπου πέντε μέτρα και από εκεί ως παιδιά τότε, παρακολουθούσαν την άνοδο της στάθμης κάθε πρωί.

Μία μέρα στην περιοχή βρέθηκε μία επιτροπή και επισκέφθηκε την σπηλιά. Εκεί ο κ. Μπίσιας παρατήρησε ότι τα μέλη της επιτροπής έριχναν στο νερό μέσα στην σπηλιά χρώμα, κόκκινο, μπλε, κίτρινο και όλα τα χρώματα.

Το 1981 σε μία επαφή που είχε με γεωλόγους έθεσε τα ερωτήματά του για το θέμα και η απάντηση που πήρε κάλυψε τις όποιες σκέψεις και ερωτήσεις που είχε για τα νερά της σπηλιάς.

Τους ρώτησα για το γεγονός, για το πού πηγαίνει το νερό της λίμνης που έφυγε από την σπηλιά. Μου απάντησαν ότι τα νερά σύμφωνα με εκείνη την έρευνα που είχε γίνει πριν από δεκαετίες, βγαίνουν στον Ανάβαλο.

Ειδήσεις: 
Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Η άγνωστη ιστορία για την σπηλιά στον Κάνδαλο 2022


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αξιόλογο το παραπάνω θέμα, όπως και το θέμα του θεορατου Πλατάνου στην είσοδο του χωριού. Συγχαρητήρια Πρόεδρε για τις προσπάθειες που καταβάλεις να αναδείξεις το όμορφο χωριό σου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.