Η 3η Αγαλαίϊκη Γιορτή στο Άγαλι (pics)

Η 3η Αγαλαίϊκη Γιορτή στο Άγαλι (pics)

Δεκέμβριος 22, 2019 - 15:27
0 σχόλια

Με απερίγραπτη χαρά και μεγάλη συγκίνηση καλωσορίσαμε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας, την πρώτη εκδήλωση στο χώρο, την «3η Αγαλαίϊκη Γιορτή και την 9η Γουρουνοχαρά», μετά τον εγκαινιασμό του κτιρίου στις 21 Σεπτεμβρίου 2019 κι ευχαριστούμε για άλλη μία φορά όλους! όλους τους Απανταχού Αγαλαίους, που προσέφεραν από το υστέρημά τους, στην αποπεράτωση του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας και την μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο Λίμνης, καθώς, τον Δήμο Τρίπολης και ιδιαίτερα τον Γιάννη Φίλη και την οικογένειά τους για το δώρο που προσέφεραν στο χωριό μας, για το δώρο που προσέφεραν σε όλους εμάς. Μας έδωσαν την ευκαιρία με το υπέρογγο ποσό που προσέφεραν στην ολοκλήρωση του έργου, να ζήσουμε στις μέρες μας, αυτές τις ιδιαίτερες και ανεπανάληπτες στιγμές, σε αυτόν τον τόσο εντυπωσιακό χώρο, στολίδι στο μικρό χωριό μας.
Τιμή για μας η παρουσία όλων!!!!!!! Στην εκδήλωση.

Κοντά μας είχαμε τους κ.κ.: Κούλη-Κούρταλη Νίκη Λαογράφο, Παπαηλιού Γεώργιο Βουλευτή Σύριζα, Περιφερειακό Σύμβουλο Ευάγγελο Γιαννακούρα, Αντιδημάρχους, Καρούτζου Ελένη, Κανελλόπουλο Αλέξανδρο, Λαγό Γεώργιο, Δημοτικούς Συμβούλους Χατζόπουλο Στέφανο, Οικονομόπουλο Γεώργιο, Καράλη Θεόδωρο, Τσιαμούλο Νικόλαο, Παπαδημητρίου Σωτήριο και Τσιαμούλο Ζαχαρία. Εκπροσώπους – Προέδρους των όμορων χωριών:Χωτούσας Νταγιάντη Παναγιώτη, Βλαχέρνας Κολλίντζα Δημήτριο, Κώμης Ντόκο Ιωάννη και Μουλκίου Κορινθίας Γιώργο Κωτούλα, τους Εκπροσώπους Συλλόγων κ.κ.:Σύλλογο Κωμιωτών «Η ΚΩΜΗ» Σωτηρόπουλο Δημήτριο, Σύλλογο Απανταχού Λιμνιωτών Αρκαδίας «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» Παρρά Γιούλα, Αγγελάκο Ηλία Καθηγητή Μαθηματικό Λυκείου Λεβιδίου καθώς και τον Εκπρόσωπο του χωριού μας Πετρόπουλο Βασίλειο.
Επίσης, το χορευτικό του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Τραχιάς από το Νομό Αργολίδας όπου μας χόρεψαν Σάμο και Ικαρία με χοροδιδάσκαλο τον κ. Τυροβολά Νικόλαο ο οποίος έχει ρίζες από την διπλανή μας Κανδήλα και το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Μουλκίου Κορινθίας, μας χόρεψαν Βλάχικα με χοροδιδάσκαλο: κ. Γαϊτάνη Έφη και τους ευχαριστούμε θερμά! για τις συγκινητικές στιγμές που μας χάρισαν με τις πολύ όμορφες παρουσίες τους και τους ευχόμαστε: πάντα με υγεία σε πολλές παρουσιάσεις και χορευτικές δράσεις ανά την Ελλάδα και φυσικά τους πατριώτες μας Αγαλαίους, κατοίκους του χωριού μας και απόδημους σε χωριά της Κορινθίας, Αθηναίους και όχι μόνο, πατριώτες μας των όμορων χωριών μας, Χωτούσα, Κώμη, Βλαχέρνα, Κανδήλα και Τρίπολη που έφτασαν στο χωριό μας για να τιμήσουν εμάς και την εκδήλωση του Συλλόγου.

Η γιορτή στηρίχτηκε από τους παραγωγούς γάλατος του χωριού μας, εθελοντές, ένθερμους υποστηρικτές του Συλλόγου, προσφέροντάς μας γαλακτοκομικά τους προϊόντα για την έκθεση γαλακτοκομικών, για το παζάρι και για την λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου που είχαν θέση στην εκδήλωση.
Η κ. Βασιλική Κάρμου-Γκιόκα, παρουσίασε την γαλατόπιτα ή γαλόπιτα γλυκιά, παραδοσιακό γλυκό αυτό του χωριού μας, με βάση το γάλα, εκτελώντας την με πολύ απλό, αλλά παραδοσιακό τρόπο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν νόστιμες γαλατόπιτες φτιαγμένες, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο φτιαγμένες από γυναίκες του χωριού μας.

Σκοπός και στόχος μας είναι, κάθε χρόνο να αναδεικνύουμε κάποιο γαλακτοκομικό παραδοσιακό προιόν με τον ανάλογο παραδοσιακό τρόπο κι ευελπιστούμε για τα επόμενα χρόνια, να στηριχτεί και να ενισχυθεί η γιορτή μας από τον Δήμο και την Περιφέρεια, να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός, για την διαφήμιση και ανάδειξη του βασικού προϊόντος του χωριού μας του γάλατος, αφού από τόσο μικρό αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή, διοχετεύοντας από το μικρό χωριό μας στην ελληνική αγορά 400 τόνους γάλα, στηρίζοντας έτσι, την ανάπτυξη του Νομού Αρκαδίας.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ «ΤΟ ΑΓΑΛΙ», με σεβασμό στις παραδόσεις του Τόπου μας, παράλληλα με την 3η Αγαλαίϊκη γιορτή, πραγματοποίησε, για 9η χρονιά, ΘΕΣΜΟ πια για το χωριό μας και την δράση του Συλλόγου, την δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, το έθιμο της γουρουνοχαράς ή γουρουνίσματος με αναβίωση, στηρίζοντας την κληρονομιά, την ιστορία της Αρκαδικής γης, τη δράση των Αρκάδων, στοχεύοντας την διατήρηση και την εξέλιξη των ηθών και των εθίμων του χωριού μας, διαφυλάτοντάς το ζωντανό, ολοζώντανο όπως είναι τα τελευταία 11 χρόνια. Η γιορτή έγινε υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ κι ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Τζιούμη Κων/νο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για την στήριξη καθώς και την κ. Καρούντζου Ελένη για το ενδιαφέρον της.

Το «γουρούνισμα» ένα από τα σημαντικότερα έθιμα το οποίο χάνεται στο χρόνο, έχει να κάνει με την σφαγή του γουρουνιού και την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος, η οποία γινόταν με εξαιρετική φροντίδα και εξελίσσονταν σε γιορτή με την βοήθεια συγγενών και φίλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, για άλλη μια φορά ευχαριστεί από καρδιάς όλους! Όσους στήριξαν με όποιον τρόπο και τις δυο γιορτές μας, επώνυμους και ανώνυμους για τη παρουσία τους στο χωριό μας καθώς και: τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την συμμετοχή τους, την ανάδειξη και διαφήμιση του Συλλόγου, των τοπικών προϊόντων μας και του χωριού μας, επίσης όσους προσέφεραν στην έκθεση γαλακτοκομικών προϊόντων, στο παζάρι, την λαχειοφόρο, τις γυναίκες του χωριού μας για τα γλυκά κεράσματα που προσέφεραν σε όλον τον κόσμο και αναλυτικότερα τους κ.κ.:Χρήστο Κολλίντζα ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΓΕΥΣΗ, «ΧΟΡΗΓΟ» της εκδήλωσης (παροχή εργασίας του, προϊόντων και τραπεζοκαθισμάτων του, (όλα δωρεάν)), Πρεσβυτέρα Παναγιώτα Προκόπου, Αλεξοπούλου Νίκη, Βαλκάνου-GATZ Βασιλική, Βαρδουνιώτη Δήμητρα, Βαρδουνιώτη Κωνσταντίνο, Γκογκάκη Αγγελική, Κάρμου-Γκιόκα Βασιλική, Κάρμου Ευφροσύνη, Κάρμου Παγώνα, Κουρή Κατερίνα, Μούγιου Γεωργία, Πετροπούλου Χαρούλα, Τρυφωνοπούλου Παρασκευή, Τσέρμου Χριστίνα, Τσέρμου-Μαυρόγιαννη Νίκη, Τρυφωνόπουλο Γεώργιο και Φίλη Ευσταθία, στην λαχειοφόρο: Γκιόκα Δημήτριο, Γιόβα Νικόλαο Οικοδομικά υλικά Λεβίδι, Ζαχαροπλαστείο ΜΑΕΣΤΡΟΣ Λεβίδι, Ζυμαρικά Τριαντάφυλλου Κυριακή Λεβίδι, Θαλασσινό Χρήστο Πρατήριο AVIN Τρίπολη, Κατάστημα Κωτσόβολος Τρίπολη, Ηλεκτρονική Κολοκούση Κ. Τρίπολη, Πετρόπουλο Βασίλειο, Πετρόπουλο Μάριο, Πετρόπουλο Παναγιώτη, Πετρόπουλο Παρασκευά, Σκλήφα Ηλία Ζωοτροφές Τρίπολη, Ταβέρνα Κουμπούρη Λεβίδι, Τσατσουλή Θεόδωρο Τυροκομικά προϊόντα Παναγίτσα, Φαρμακείο Αγγελακοπούλου Ελισάβετ Τρίπολη, Φαρμακείο Κατσιαούνη Κανδήλα και Φούρνο Θεοδωρόπουλου Λεβίδι.

Τους πατριώτες μας που πήραν μέρος και βοήθησαν στην αναβίωση του εθίμου, κ.κ. :Αλεξόπουλο Δημήτριο, Κοκορέλη Νικήτα, Κουρεμένο Παναγιώτη και Νταγιάντη Τρύφωνα, τους ψήστες της εκδήλωσης κ.κ.:Τρυφωνόπουλο Γεώργιο του Ν., Τσέκο Δημήτριο, Κοκορέλη Νικήτα, Πετρόπουλο Μάριο, Πετρόπουλο Παρασκευά του Γρ., Τσέκο Δημήτριο. Την ορχήστρα της εκδήλωσης, κ.κ.: Φώτιο Νικόπουλο κιθάρα, Νίκο Πετρόπουλο κλαρίνο, Αποστόλη Τσαφαρά τουμπερλέκι και τον πατριώτη μας Αντώνη Φίλη τραγούδι, που αφιλοκερδώς όλοι τους, μας χάρισαν υπέροχες στιγμές διασκέδασης. Τα παιδιά μας:Μαριγώ Θ. Κριτσελά, Σταμάτη Θ. Κριτσελά, Μιχαέλα Αθ. Πετροπούλου και Παγώνα Αθ. Πετροπούλου για τις ιδιαίτερες παρουσίες τους κα την συμμετοχή τους και σε αυτήν την εκδήλωση του Συλλόγου και τέλος την φωτογράφο μας Παναγιώτα Δ. Γκιόκα για το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που μας παρέδωσε και τους ευχόμαστε:ΠΑΝΤΑ με υγεία δίπλα μας!

Η μεγάλη ανταπόκριση σε όλους τους τομείς, μας φορτώνει με ευθύνες, να συνεχίσουμε την προσπάθεια με περισσότερη διάθεση, ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια όπως άλλωστε πράττουμε 11 ολόκληρα χρόνια τώρα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την συμβολή όλων, ο Σύλλογος μπορεί να προσφέρει ακόμα πιο πολλά, να διατρανώσει την παρουσία του και να ενισχύσει την φωνή του χωριού μας.
Ευχόμαστε δε σε όλους:ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ- «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.
Τυχεροί λαχνοί που δεν αναζητήθηκαν είναι:
Νο 7187
Νο 7174
Νο 7048
Νο 6670 και
Νο 7211

Φωτογραφία:Παναγιώτα Δημ. Γκιόκα

Δελτίο Τύπου

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.