Χρήστος Στάικος: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ώριμα τέκνα της ανάγκης

Χρήστος Στάικος: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ώριμα τέκνα της ανάγκης

Δεκέμβριος 09, 2014 - 00:39
22 σχόλια

Στην Αρκαδία θα διαμορφωθεί το καλύτερο δυνατό ψηφοδέλτιο που θα δώσει την πρωτιά στον νομό και τη διεκδίκηση της δεύτερης έδρας

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι ο 35χρόνος Χρήστος Στάικος από την Τρίπολη . Η Έφη Καστραντά είχε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μαζί του για την πολιτική σκηνή αλλά και για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική σε τόσο νεαρή ηλικία;

Με την αριστοτέλεια λογική, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ον. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, είμαι «φύσει και θέσει πολιτικό όν» και, απ’ όσο με θυμάμαι, ασχολούμαι περισσότερο ή λιγότερο ενεργά με τα κοινωνικά δρώμενα. Τα μικρά και τα μεγάλα. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από την ηλικία. Πιστεύω, άλλωστε, ότι η ενεργός συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική διαδικασία είναι δικαίωμα και υποχρέωση ταυτόχρονα όλων και όχι κάποιον ειδικών.

Με ώθησε λοιπόν η ανάγκη για συμμετοχή, δράση και κατάθεση ιδεών και πράξεων σε αυτά που μας απασχολούν και εντάχθηκα ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, στη Νεολαία Συνασπισμού. Μια οργάνωση της σύγχρονης, ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς, όπου συμμετείχαμε μεταξύ άλλων στα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, με διαδηλώσεις - σταθμούς όπως αυτές στην Πράγα και στη Γένοβα, προβάλλαμε οικολογική ατζέντα, αγωνιζόμασταν για την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, για τα δικαιώματα.

Πιστεύεται ότι τα νέα πρόσωπα στην πολιτική μπορούν να φέρουν και κάτι διαφορετικό για το μέλλον;

Το πιστεύω, αλλά δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να είναι και φορείς αλλαγής πολιτικής και πρακτικών. Τα νέα πρόσωπα και σε ηλικία, που είναι μέρος του πιο δυναμικού, δημιουργικού κομματιού της κοινωνίας που πλήττεται περισσότερο από την κρίση, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά ώστε να μπει τέλος στην πολιτική του μνημονίου που γκρεμίζει τα πάντα γύρω μας και να συμβάλλουν καθοριστικά, όπως προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Και αντί να μεταναστεύουν αναγκαστικά λόγω της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων, να τους δοθεί η δυνατότητα να χτίσουν σε νέα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καλύτερου παρόντος και μέλλοντος.      

Έχουμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για οικονομική πολιτική. Η δική σας άποψη σχετικά με την ανεργία και κυρίως για την Αρκαδία ποια είναι και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να καταπολεμηθεί;

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς η κατάργηση των μνημονίων, αλλά και η αντικατάστασή τους με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, αναγέννησης της δημοκρατίας, μετασχηματισμού του κράτους, στην κατεύθυνση ενός κοινωνικά δίκαιου και οικολογικά βιώσιμου υποδείγματος.

Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη, διαμορφωμένο σε 4 πυλώνες, αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση, δίνει λύση σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιλαμβάνοντας μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, περιγράφει το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας, καθώς και τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Μερικές, αλλά απαραίτητες προϋποθέσεις για το τρομακτικό πλέον πρόβλημα της ανεργίας είναι ο τερματισμός της λιτότητας, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων(γεγονός που θα συμπαρασύρει και ιδιωτικές), σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στήριξη στην έρευνα και στην καινοτομία, ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κίνητρα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς-αγροτικού τομέα και του ήπιου τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε εγκαινιάσει σε όλη τη χώρα περιφερειακές συσκέψεις που εξειδικεύουν και συμπληρώνουν το πρόγραμμά μας με τους βασικούς άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση, εστιασμένες σε κάθε περιοχή με βάση τα πλεονεκτήματα που έχει καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αρκαδία, στην Τρίπολη. Μια ανοιχτή προγραμματική διαδικασία με τη συμμετοχή πολιτικών, κοινωνικών, επιστημονικών παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων κινημάτων για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε λύσεις.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει την ψαλίδα του, με τη ΝΔ και να αποκτά μια διαφορά ικανή που μπορεί να τον κάνει πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.  Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Δεν θα μείνω στα ποσοτικά μόνο μεγέθη, αλλά κυρίως στα ποιοτικά που αναδεικνύουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης και της δίκαιης και βιώσιμης εξόδου από αυτή. Εκτός από τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβανόμαστε από τον κόσμο γύρω μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος -με διευρυνόμενη διαφορά- καθώς και ότι μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι νέος σε ηλικία όπως και εσείς. Θεωρείτε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να κάνει τη μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ώριμα τέκνα της ανάγκης. Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη ανατροπή και την ανάληψη της ευθύνης, θεωρώντας απαραίτητη τη συμβολή και την ενεργό συμμετοχή και της κοινωνίας σε κάθε βήμα αυτής της προσπάθειας.

Με βάση το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί, και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Ακούγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να συνεργαστεί με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» όμως με αυτούς σας χωρίζουν αρκετά πράγματα. Ποιοι άλλοι μπορεί να είναι σύμμαχοι σας σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς διεκδικούμε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και η επίτευξη αυτού του στόχου είναι απολύτως εφικτή. Ακόμα και αυτοδύναμοι όμως να είμαστε, θα συνεργαστούμε και με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα για να συγκροτήσουμε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και οι ανακατατάξεις δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε με σιγουριά ποιες δυνάμεις θα βρίσκονται την επόμενη μέρα στη Βουλή και όντως με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» μάς χωρίζουν πολλά. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες συνεργασίες και με όποιες δυνάμεις μπορούν να γίνουν θα στηρίζονται σε μια προγραμματική και αξιόπιστη βάση. Επαναλαμβάνω ότι πρώτος μας στόχος είναι η αυτοδυναμία.

Είστε διατεθειμένος να ασχοληθείτε ξανά ενεργά με την πολιτική όπως και το 2009;

Αν εννοείτε για περίπτωση υποψηφιότητάς μου όπως στις βουλευτικές το 2009, έχω να σας πω ότι για το αν και που θα είμαι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές θα το δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και ανάγκες του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, και στην Αρκαδία θα διαμορφωθεί το καλύτερο δυνατό ψηφοδέλτιο που θα δώσει την πρωτιά στον νομό και τη διεκδίκηση της δεύτερης έδρας.  

Ποιος είναι ο Χρήστος Στάικος

Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1979 και ήταν μαθητής στο Πειραματικό Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το μπάσκετ. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ενώ εντάχθηκε στη Νεολαία ΣΥΝ όπου και υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Παράλληλα, έκανε για δύο χρόνια μαθήματα θεάτρου και έχει μετάσχει σε παραστάσεις. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη «Χημεία και Τεχνολογία Περιβάλλοντος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα. Είναι μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 


22 Σχόλια

Μια ερωτηση μονο. Ποιο ακριβως ειναι το επαγγελμα που εχει εξασκησει στη ζωη του και για ποσο καιρο?

Ασκεί το επάγγελμα του λαοπλάνου. Να συγχωράει τα λ***** που τον στηρίζουν...

Χωρις επαγγελμα , με αριστερες ιδεες και δεξιες τσεπες...εκ ΔΕΗ ορμωμενος...!!!

@Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Τρί, 09/12/2014 - 00:51 *** κάτι περίεργους σαν και σένα για όσο καιρό σ' αρέσει

Φυσικά και περίμενα να την πέσετε σε ένα νέο και άφθαρτο άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική... Βλέπεις προσπαθήσουν με λασπολογίες να σπηλώσουν από την αρχή το παλικάρι. Δηλαδή ο Οδυσσέας τι ακριβώς έχει πετύχει στην ζωή του ή ο Λυκουρέντζος; Άνοιξαν επιχειρήσεις; Πέτυχαν κάτι; Αλλά να τα ρίξουμε αμέσως σε οποιοδήποτε νέο εμφανίζεται μην χασουμε τις καρέκλες μας...

τι χολή βγάζουν οι προηγουμενοι; ας ψηφίσουν αυτους που χρειάστηκε να αγοράσουν πτυχία, αυτούς που τα έσκασαν χοντρα για να βγουν, αυτούς που μοιράζουν 20αρικα για μια ψήφο. Να μην αλλάξει ποτέ αυτή η χώρα δηλαδή;;; ποιους ακριβώς συμφέρει αυτό;;; Μήπως αυτούς που έχουν την καρεκλα;

Αυτοί που ζητούν την στήριξη της κοινωνίας πρεπει να πείθουν ότι μπορούν να υπηρετήσουν τους πολίτες. Πρεπει να είναι άνθρωποι που έχουν κριθεί στον επαγγελματικό/εργασιακό βίο και έχουν διακριθεί. Όχι άλλους ανεπάγγελτους, πτυχιούχους απίθανων πανεπιστημίων του πρώην ανατολικού μπλοκ, γνήσια τέκνα του κομματικού σωλήνα και των πελατειακών σχέσεων. Ναι σε ανθρώπους που έχουν εργαστεί (ακόμα και στο Δημοςιο αν μπήκαν αξιοκρατικά και όχι με ψευδοαςεπ και φωτογραφικές προκηρύξεις ή σύμβουλοι Υπουργών και αυτοδιοικητικών) που αξιοκρατικά σπούδασαν και μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο. Δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι σωτήρες μας αποτελούν πίστα αντίγραφα παλαιό κομματικών και παρωχημένων προτύπων.

κοίτα να δεις που ο κόσμος ουσιαστικά ασχολείται μαζί σου... μπράβο χρήστο :) ειναι δικό σου κατόρθωμα αυτό. κάποιους πονάει η συμμετοχή σου...

ΣΟΛΩΝ:Αυτά τα παιδιά που σπούδασαν στις ανατολικές, εάν ήταν πλουσιόπαιδα θα σπούδαζαν στην αμερική σαν τον καραμανλή,τον σαμαρα , (τα φασισταριά με τη βούλα.) Πόσα ένσημα έχουν αυτοί ρε ΖΩΑ;;;;;;ΒΟΛΕΜΕΝΑ-Βύσματα. Οι ρουμανογιατροί και οι ρουμανομικροβιολόγοι όταν είναι υποψήφιοι με την νεα δημοκρατια και το πασοκ είναι αποδεκτοι !!!!<<υποψήφιοι δημ. σύμβουλοι,υπουργάρες ανάπτυξηςκλπ....>>

Θα μπορούσε να περιμένει λιγάκι ο υποψήφιος πριν αρχίσει τις προβολές, ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που διαφάνηκε προοπτική εκλογών.

Τρελλοπαιδο, τα ιδια λεμε κ για τις υπουργαρες, πολιτικους, κλπ που ειναι σε αλλα κομματα και ειναι ανεπαγγελτοι. Επειδη αυτα τα σαινια εφεραν την Ελλαδα στον γκρεμο, θελουμε να εμποδισουμε παρομοια σαινια να κυβερνησουν στο μελλον. Θελουμε να εμποδισουμε κατι εξυπνους σαν κ σενα απο το να ψηφησουν τετοια ανεπαγγελτα σαινια. Οσο για αυτο που λες για τις σπουδες στην Αμερικη η διαφορα ειναι, για να μαθαινεις, οτι στην Αμερικη μονο με τα λεφτα του μπαμπα μπορει κ να μπεις στο πανεπιστημιο αλλα ειναι σιγουρο οτι δεν θα βγεις (αποφοιτησεις) αν δεν κουραστεις. Στις ανατολικες αντιθετως μπορει να στελνεις και δυο τενεκεδες λαδι και να περνας τα μαθηματα.

Συνέπεια στην ιδεολογία αν μη τι άλλο, αυτός είναι κρατιστής και κοιτάει να μπει στο κρατικό μισθολόγιο. Ως βουλευτής, δευτερεύον, ο μισθός να τρέχει. Τον δρόμο του τον δείχνουν οι προηγούμενοι. Οι δήθεν φιλελεύθεροι πότε δούλεψαν στην ελεύθερη οικονομία; Πότε ο αδούλωτος και περήφανος λαός εξέλεξε στην Αρκαδία κάποιον που ήταν αφεντικό του εαυτού του;, Ποιός ΟΑΕΔ,, κομματικός σωλήνας!!!!

επειδη φαινεται οτι πασχεις κ εσυ απο ωραιοποιηση, στην αμερικη και την δυτικη ευρωπη γενικοτερα τα πανεπιστημια ειναι επιχειρησεις. σπουδαζουν μονο οσες/οι εχουν λεφτα.Οσο για το πως περνας μετα, ε ναι ρε παιδι μου αν δεν εχεις να ανησυχεις για τιποτα και το μονο που σε απασχολει ειναι κατι κωλομαθηματα, ε ποσο ντουγανι, θα την βγαλεις την σχολη...

Εγω μιλησα για Αμερικη κ οχι για Δ. Ευρωπη γιατι ξερω απο την προσωπικη μου εμπειρια (για να σε προλαβω μονο με υποτροφια και φοιτητικα δανεια). Εσυ οταν μιλας για Αμερικη εχεις προσωπικη εμπειρια η ετσι απλα πετας ασχετα? Κατα τα λοιπα σου ταιριαζει απολυτα η παροιμια "οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια".

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.