Χ. Λυσίκατος: Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνα ΑΕ είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τη Νότια Κυνουρία (vid)

Χ. Λυσίκατος: Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνα ΑΕ είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τη Νότια Κυνουρία (vid)

Οκτώβριος 13, 2022 - 14:11
1 σχόλια

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος συμμετείχε σε μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση στην Πάτρα. 

Η εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Συνάντηση Δημάρχων», διοργανώθηκε από την δημοτική παράταξη «Σπιράλ» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και σε αυτήν έλαβαν μέρος δήμαρχοι από όλη τη χώρα. Στη συνάντηση οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις επιτυχημένες καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στους Δήμους τους.

Ο κ. Λυσίκατος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πρακτική, «εμπειρία», την χαρακτήρισε ο ίδιος, που έχει αποκτήσει ολόκληρος ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας από τη λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Πάρνωνας ΑΕ», η οποία απέσπασε μεγάλο αριθμό θετικών σχολίων.

Ο κ. Λυσίκατος κατά την εισήγησή του είπε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Πάτρα, και αισθάνομαι δέος που βρίσκομαι ανάμεσα σε δημάρχους μεγάλων Δήμων. Εγώ θα σας μιλήσω για την καλή πρακτική, καλή εμπειρία θα την χαρακτήριζα, του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα, που την μεταφράζουμε και σε καλή πρακτική κατ' επέκταση».

Ο κ. Λυσίκατος επεσήμανε ότι ο Δήμος Ν. Κυνουρίας είναι ορεινός, απομακρυσμένος  και μικρός, με έναν μόνο μηχανικό.

«Πρέπει να αναζητήσω λύσεις και να φτιάξω μια καλή ομάδα», είπε ο δήμαρχος, καθώς με έναν μηχανικό δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν τα έργα σε έναν μικρό Δήμο.

«Το 2020, με την εισήγηση ενός πολύ σημαντικού νομοθετήματος, την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ, την μετατρέψαμε σε Αναπτυξιακό Οργανισμό. Έχω την χαρά και την τιμή να είμαι ο πρόεδρος αυτού του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Με έναν μηχανικό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
 

Στη συνέχεια, ο κ. Λυσίκατος έκανε την παρουσίαση της σημαντικής δράσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού, από την ίδρυσή του ως Αναπτυξιακής ως σήμερα. «Χωρίς τον Αναπτυξιακό δεν θα γίνονταν έργα όπως ο Βιολογικός του Λεωνιδίου και η Αποχέτευση, ένα έργο υψηλότατου προϋπολογισμού, αυτή τη στιγμή γίνονται οι συνδέσεις, έχουμε περάσει τους ελέγχους με απόλυτη επιτυχία, το Open Mall, που ξεκινά τέλος Οκτωβρίου, ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών, η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης Τυρού, νέα έργα, μετατροπές κτιρίων σε χώρους πολιτισμού, μελέτες που αγγίζουν το 1.5 εκατ. ευρώ από το ''Αντώνης Τρίτσης''», είπε.

«Ο Νόμος μου δίνει το δικαίωμα να προσφύγω στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των όμορων Δήμων. Αλλά είναι μια δύσκολη εποχή, είναι υποστελεχωμένες. Δεν βγάζουν πέρα τα δικά τους έργα», υπογράμμισε.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να επιτύχω με αυτή την ποιότητα δουλειάς χωρίς τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Αυτή τη στιγμή, επίσης, νέοι άνθρωποι εργάζονται στον τόπο τους και δίνουν προστιθέμενη αξία στον τόπο τους», επεσήμανε, μιλώντας για τις ευκαιρίες εργασίας που προσφέρει ο Οργανισμός.

«Όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η περιοχή παρέμβασης και μέτοχοι είναι πολλοί Δήμοι, η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Πελοποννήσου. Απασχολεί 80 άτομα και 20 εξωτερικούς συνεργάτες. Το αγαπημένο μου έργο, αν μπορώ να το πω έτσι, είναι η παροχή διοικητικής και τεχνικής στήριξης στις υπηρεσίες ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

Ο κ. Λυσίκατος, ακολούθως, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται με τη στήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού: «Το παλιό Γυμνάσιο Τυρού, το παλιό ελαιοτριβείο του Τυρού, που θα αποκτήσει νέα χρήση, το παλιό Δημοτικό Σχολείο Τυρού, το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου, που έχει εξελιχθεί σε ένα αναρριχητικό πεδίο που έχει γίνει παγκόσμιος προορισμός. Η Αναπτυξιακή συνέβαλε σημαντικά. Και το Φεστιβάλ Μελιτζάzz, αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ που ήταν η πρώτη πράξη εξωστρέφειας, εξ ολοκλήρου σύλληψη της Αναπτυξιακής είναι. Ένας Δήμος κάτω των 10.000 κατοίκων σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα μπορούσε να αναπτύξει αυτό το έργο», επεσήμανε ο δήμαρχος Ν. Κυνουρίας.

Ο Δήμοι πρέπει να πιστέψουν σε αυτά τα εργαλεία. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί δεν πληρώνονται από τον Δήμο. Δουλεύεις και για αυτή τη δουλειά πληρώνεσαι. Είναι win -win.

«Έχουμε καταθέσει προτάσεις, για μια προσπάθεια να ενωθούν οι Δήμοι, να συζητήσουμε το θεσμικό πλαίσιο και να συζητήσουμε τις όποιες αδυναμίες. Έχουμε καταθέσει προτάσεις ''συνδικαλισμού'', ας το πω έτσι, και θέλω να τις καταθέσω στην ΚΕΔΕ.

Ο Νόμος 4674 του 2020 είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεν ξέρω αν η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πιστεύει ακόμα σε αυτόν τον Νόμο.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ομιλία Λυσίκατου στην Πάτρα και την "Συνάντηση Δημάρχων" για το "Πάρνωνας Α.Ε."


Υπάρχει 1 Σχόλιο

λεφτά για πέταμα πάντα υπάρχουν στη βενεζουέλα των βαλκανίων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.