Γιαννακούρας: Θα υπηρετήσω ανιδιοτελώς τους πολίτες από όποια πολιτική θέση βρεθώ

Γιαννακούρας: Θα υπηρετήσω ανιδιοτελώς τους πολίτες από όποια πολιτική θέση βρεθώ

Αύγουστος 29, 2018 - 10:37
8 σχόλια

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας μιλά για το έργο της Περιφέρειας, για την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης του Δήμου Τρίπολης

Μια εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε στο Arcadia Portal ο ιαντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας. Μας μίλησε για τα σημαντικά έργα που γίνονται στην Αρκαδία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τις χρηματοδοτήσεις που διεκδικούνται, προκειμένου να ολοκληρωθούν ή να ξεκινήσουν έργα πνοής που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και για τους τριγμούς της παράταξης που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως προς τις φήμες που τον θέλουν να διεκδικεί τον Δήμο Τρίπολης, δεν μας κρύβει το γεγονός ότι έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων «από όλο το πολιτικό φάσμα», όπως αναφέρει, και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, καθώς γνώμονάς του στην όποια απόφασή του, όπως λέει, είναι η ανιδιοτελής προσφορά στους ανθρώπους και στον τόπο μας.

 

Περίπου 200 έργα είναι ενταγμένα, έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης. Πόσο δύσκολο είναι σήμερα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- να διεκδικούνται τόσα χρήματα για την Αρκαδία;

- Όπως σωστά αναφέρετε, στην Αρκαδία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης (ενταγμένα, δημοπρατημένα, τοποθέτηση εργολάβου), πάνω από 200 έργα.

Πολλά εξ αυτών, με δεδομένο ότι υπάρχουν και οι μελέτες και τα χρήματα, θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί αλλά η γραφειοκρατία και οι συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των αναθέσεων επέφεραν μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία της έναρξης των έργων.  Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως στην Αρκαδία η χειμερινή περίοδος διαρκεί πολύ και αυτό είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας για την γρήγορη ολοκλήρωση ενός έργου.

Αλλά και πάλι θεωρώ πως βρισκόμαστε σε καλό στάδιο, αφού έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια και το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης για πολλά έργα με χρονικό ορίζοντα περαίωσής τους το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Θέλω να τονίσω ότι για όλα αυτά τα έργα είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις και θα γίνουν σίγουρα.

Όσον αφορά στο ερώτημά σας για το πώς εξευρίσκονται χρήματα σε καιρό οικονομικής κρίσης, θα σας απαντούσα πως αυτό οφείλεται στις συνεχείς προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη μας Πέτρου Τατούλη, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως κατάγεται από την Αρκαδία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Η προσπάθεια είναι καθημερινή για την εξεύρεση χρημάτων και εκμεταλλευόμαστε κάθε πρόγραμμα που μπορεί να υπάρχει. Ενώ κάποια έργα υλοποιούνται και με τις εκπτώσεις προηγούμενων έργων.

Βασικός στόχος μας πάντα είναι να υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας αλλά ταυτόχρονα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Τα έργα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα αφορούν στον πρωτογενή τομέα, όπως εξηλεκτρισμός ποιμνιοστασίων, αρδευτικά κανάλια, ηλεκτροδότηση αγροτικών εγκαταστάσεων (κατά μήκος του Λάδωνα και του Αλφειού και αλλού), αρδευτικά δίκτυα. Ακόμα προωθούμε μέσω διαφόρων δράσεων τα τοπικά μας αγροτικά προϊόντα, αφού όπως πολύ συχνά λέω, η Αρκαδία δεν είναι «άμοιρος» τόπος, αλλά έχει ποιοτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το λάδι, η πατάτα, η μελιτζάνα, το σκόρδο, τα ρόδια, τα γαλακτοκομικά μας κλπ. Ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις τόσο στον αγροτικό όσο και στον τομέα του τουρισμού.

Για την τουριστική προβολή του τόπου μας βρίσκεται πέραν των άλλων σε διαδικασία παραγωγής, ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αρκαδία, το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου», που προβάλλει στα ελληνικά και αγγλικά, μέσα από έξι διαδρομές, τα μοναστήρια αλλά και άλλα τουριστικού ενδιαφέροντος σημεία του τόπου μας. Το ντοκιμαντέρ θα διανεμηθεί σε ΚΑΠΗ, τουριστικά γραφεία, σε διευθύνσεις εκπαίδευσης  και σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και κυρίως στα ομόθρησκα κράτη, ώστε να τονωθεί η τουριστική επισκεψιμότητα της Αρκαδίας μας.

Επιπλέον εκτός από το πιστοποιημένο μονοπάτι που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, το Menalon Trail, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για διάνοιξη και σήμανση πολλών χιλιομέτρων μονοπατιών σε όλες τις περιοχές.

Πώς και γιατί η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε ασφαλτοστρώσεις στα χωριά, για παράδειγμα, που δεν εμπίπτουν στη δική της αρμοδιότητα;

- Από την αρχή της θητείας μας, ως Περιφερειακή Αρχή, στοχεύαμε σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και ποτέ δεν βάζουμε ταμπέλες όταν υλοποιούμε ένα έργο. Ιεραρχούμε και αξιολογούμε τις ανάγκες που έχουν οι συμπατριώτες μας και γι αυτό υλοποιούμε έργα που ανήκουν στους δήμους, όταν θεωρήσουμε ότι αυτά είναι αναγκαία.

Η συνεργασία μας με τις δημοτικές αρχές είναι απόλυτη όσον αφορά στα διαδικαστικά, γιατί χωρίς την έγκριση των δημοτικών αρχών, δεν μπορεί να υπάρξει υλοποίηση έργου σε δήμο. Για τον λόγο αυτόν υπογράφονται και οι Προγραμματικές Συμβάσεις, κάτι που επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο.

Ποιο έργο στην Αρκαδία θεωρείτε πιο σημαντικό ως προς την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος;

- Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω ένα συγκεκριμένο έργο, αφού η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αρκαδίας εντάσσεται σε ένα σύνολο έργων και πρωτοβουλιών. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σύνολο της προσπάθειάς μας και μόνο τότε θα αναδειχθεί εξολοκλήρου το τουριστικό προϊόν της Αρκαδίας, που είναι ποικίλο.

Η Αρκαδία έχει brand name. Η λέξη «Αρκαδία» σημαίνει ευδαιμονία, σημαίνει φυσικό τρόπο ζωής, σημαίνει ανάταση ψυχής και σώματος.

Άλλωστε ο «Αρκαδισμός» υπήρξε κίνημα κατά την Αναγέννηση στην Ευρώπη, θέλοντας ο άνθρωπος να γυρίσει στην φύση. Κάτι που είναι πολύ περισσότερο σήμερα, στην εκβιομηχανοποιημένη εποχή, αναγκαίο. Μόνο και μόνο αν κατορθώσουμε να αναδείξουμε τον «Αρκαδισμό» όσο πρέπει, ως τρόπο ζωής, θα έχουμε πετύχει τουριστικά. Για να πετύχουμε, όμως, αυτό, βασική προϋπόθεση είναι οι αντίστοιχες υποδομές τουριστικού ενδιαφέροντος, πράγμα που υλοποιούμε.

Η «Νέα Πελοπόννησος» πέρασε την προηγούμενη περίοδο από διάφορα «κύματα». Τι πιστεύετε ότι κρατάει την παράταξη Τατούλη δεμένη, παρά τις καταγγελίες περί «κοριού» στη Μεσσηνία; Υπάρχουν πιθανότητες ανανέωσης της παράταξης ύστερα και από τη δήλωση Τατούλη περί ανεξάρτητης υποψηφιότητας της παράταξης στις εκλογές;

- Η κάθε παράταξη, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, περνά από σαράντα κύματα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» περνά αναταράξεις.

Ας θυμηθούμε τι έγινε προεκλογικά το 2014, όταν πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής μας ανεξαρτητοποιήθηκαν, κατεβάζοντας δικό τους συνδυασμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι το οποίο, όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε την παράταξή μας, τουναντίον την ισχυροποίησε και όλοι γνωρίζουμε το θεαματικό αποτέλεσμα που πέτυχε η «Νέα Πελοπόννησος» στις τελευταίες εκλογές.

Κάθε τι που δεν ανανεώνεται, φθείρεται, έτσι θεωρώ πως σίγουρα θα υπάρξει ανανέωση. Η «Νέα Πελοπόννησος» πάντως ξεκίνησε ως ανεξάρτητη παράταξη  και ως τέτοια πορεύεται. Χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, με αρχηγό μία ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, τον Πέτρο Τατούλη, με έμπειρα και ικανά στελέχη και με καινούρια πρόσωπα που θα ενταχθούν στον συνδυασμό θα συνεχίσει την πορεία της για το καλό των πολιτών της Αρκαδίας και όλης της Πελοποννήσου. Άλλωστε η δύναμή της είναι οι πολίτες αυτού του τόπου και αυτούς θέλουμε πάντα να υπηρετούμε.

Ακούγεται ότι ίσως θα σας ενδιέφερε η διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου Τρίπολης, εξάλλου είστε ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη. Τι απαντάτε σε αυτό;

- Έχετε δίκιο, αφού καθημερινά τόσο στο γραφείο μου, όσο και στις διάφορες εκδηλώσεις γίνομαι αποδέκτης της αγάπης του κόσμου, που άλλωστε είναι αυτή που με έχει στείλει στη θέση που κατέχω. Και θέλω και από το βήμα αυτό να τους πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» μέσα από την καρδιά μου.

Η ενασχόλησή μου, άλλωστε, με την πολιτική έχει μοναδικό και αποκλειστικό σκοπό να προσφέρω στους συντοπίτες μου και στους ανθρώπους γενικότερα, αφού αυτό πράττω και στα 35 χρόνια της χειρουργικής μου καριέρας. Για μένα πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και όχι το χρήμα. Η πληρωμή ή η ανταμοιβή, όπως θέλετε πείτε το, για μένα είναι η ικανοποίηση των πολιτών, μέσα από την επίλυση των προβλημάτων τους.

Με την πολιτική ασχολήθηκα για να δώσω και όχι για να πάρω και πάντα θα αισθάνομαι υπηρέτης των πολιτών. Όσον αφορά στο αν με ενδιαφέρει ο Δήμος Τρίπολης, δεν σας κρύβω πως το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχομαι επισκέψεις στο γραφείο μου, από όλο το πολιτικό φάσμα, που μου ζητούν με επιμονή να κατέλθω για δήμαρχος Τρίπολης. Όποιος λοιπόν ασχολείται με την πολιτική και έχει θέσει τον εαυτό σου στην υπηρεσία των πολιτών, δεν μπορεί να ξέρει πού θα οδηγηθεί μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Γνώμονάς μου, όσον αφορά εμένα, σε ό,τι και αν επιλέξω να κάνω, θα είναι η ανιδιοτελής προσφορά στους συμπατριώτες μου, κάτι που έκανα, κάνω και θα κάνω και στο μέλλον.


8 Σχόλια

Όχι μόνο ότι δεν υπηρετείται ανιδιοτελώς.. αλλά όσα κ να βγάζετε σας φαίνονται λίγα.. Ανθρώπινο...

Όσο καιρό τον γνωρίζω, ο άνθρωπος αυτός υπηρετεί με ευγένεια, σεβασμό και ανιδιοτέλεια τους συμπολίτες του και τον τόπο του, πρώτιστα ως Άνθρωπος και ύστερα ως πολιτικός. Η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή σε όλους και ποτέ δεν αρνήθηκε ή απέκλεισε τον οποιονδήποτε. Η διαλλακτικότητα και η ανθρωπιά του, τον ξεχωρίζει από την «παλαιάς κοπής πολιτικούς» και αποτελούν για όποιον τον γνωρίζει, ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. Αν και ανήκω σε άλλο ιδεολογικό πολιτικό φάσμα, τον αξιολογώ, όπως τον γνώρισα.

Πέτρο όταν τα ποντίκια ψάχνουν άλλο καράβι κάτι τρέχει στο δικό τους

Ζήτω η παχύσαρκια τα πολύ χοντρα αστεία. Στίχοι: Τζίμης Πανούσης

Το ανιδιοτελώς είναι πλεονασμός όταν μιλάμε για πασόκους οποιουδήποτε χρώματος

..............υπηρέτησε και λίγο το εαυτό σου Γιαννακούρα. Κοιτα να βολευτείς και σύ. Φτάνει τόση ανιδιοτελής δουλειά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.