Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν σε διάλογο με την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν σε διάλογο με την Τουρκία

Μάιος 12, 2024 - 19:00
3 σχόλια

Eurokinissi

Το φόντο της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, δίνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Και εκτιμά ότι δεν είναι απαραίτητο να παραχθούν «μείζονα παραδοτέα», αλλά τονίζει, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου», αφού «η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας, και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά», επισημαίνοντας ότι η επιθυμία της κυβέρνησης θα ήταν να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, «να αχθούμε ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες».

«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά. Η επιθυμία μας θα ήταν να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, για το θέμα αυτό να αχθούμε ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Υπό την έννοια αυτή, είναι νομίζω, σημαντικό να καθορίσουμε πολύ συγκεκριμένα το ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να φτάσει στη Χάγη. Κανένα άλλο ζήτημα δεν μπορεί να είναι περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού» λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Επίσης, ερωτηθείς για την ιστορική Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί, απάντησε: «Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι η απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε λατρευτικό χώρο, σε τζαμί, έχει ληφθεί ήδη από το 2020 και πλέον ανακοινώθηκε η υλοποίησή της, όπως και σε περίπου 200 άλλα σχετικά μνημεία στην Τουρκία. Η θέση μας είναι σαφής. Είναι απογοητευτικό στη φάση στην οποία βρισκόμαστε, σε μία φάση που προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη και αμοιβαία κατανόηση, να έχουμε τέτοια γεγονότα. Και τούτο, διότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Μονή της Χώρας έχει έναν υψηλότατο συμβολισμό για την Ελλάδα, έχει όμως μία αυταξία και για την πολιτιστική Οικουμένη. Αποτελεί ένα βυζαντινό μνημείο απαράμιλλης αξίας και η αλλοίωση του οικουμενικού της χαρακτήρα αποτελεί ένα σφάλμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί».

«Το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Εγώ ο ίδιος έχω επενδύσει σημαντικά στο να μπορέσουμε να προωθήσουμε το Κυπριακό. Βρίσκομαι σε τακτική επικοινωνία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τόσο με τον Γενικό Γραμματέα όσο και με την προσωπική απεσταλμένη του, την κυρία Holguin. Και βεβαίως συζητούμε και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το θέμα του Κυπριακού. Είμαι δε σε διαρκή επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Θεωρώ ότι η στιγμή είναι κατάλληλη έτσι ώστε να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις οι οποίες αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο ακριβώς των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου για να μπορέσουμε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στο Κυπριακό, το οποίο θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε επίσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Ειδήσεις: 

3 Σχόλια

ΠΑΛΙ ΠΑΙΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΣΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ; ΠΟΙΑ ΔΙΖΩΝΙΚΗ-ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ/ΣΑ; ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ. ΡΕ ΠΩΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;;;;;;;;

Τί μας λέει ο τουρκοπροσκυνημένος, αυτός που έκανε βαθιές υποκλίσεις στον Ερντογάν μέσα στο μέγαρο Μαξίμου. Αυτός που κρυβόταν μαζί με τον Κούλη όταν το Όρουτς Ρέις επί 6 μήνες όργωνε το Αιγαίο και έφτασε έξω από το Φάληρο και μας έλεγε πως ακόμα δεν έχει ακουμπήσει τα 6 μίλια και τόσα άλλα. Για τίνος τα δίκαια ΄΄αγωνίζεται''.

Τί έγινε παιδιά; Η συμφωνία των Πρεσπών τώρα είναι καλή; Τώρα πού η Σκοπιανη μιλάει για Μακεδονία;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.