Φωνή απόγνωσης από τους κατοίκους της Αρκαδίας στο ΠεΣυ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Φωνή απόγνωσης από τους κατοίκους της Αρκαδίας στο ΠεΣυ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Ιούνιος 19, 2019 - 17:20
2 σχόλια

Οι τρομερές καταστροφές από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις ετέθησαν από εκπροσώπους των χωριών της Κώμης, του Αθήναιου αλλά και της Δημοτικής ΕΝότητας Λεβιδίου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

Τον λόγο πρώτα έλαβε ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κώμης, ο οποίος μίλησε για μια πρωτοφανς θεομηνία, ενώ υπογράμμισε ότι «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα». «Τα προσωρινά μέτρα αποσυμφόρησαν λίγο την κατάσταση», είπε, και επεσήμανε: «Να αποκατασταθεί ο δρόμος, να τελειώσει το δράμα των κτηνοτρόφων».

Ο κ. Σταμάτης, από τη ΔΕ Λεβιδίου, ζήτησε, όπως και όλοι οι κάτοικοι, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή.

Η Περιφέρεια να κάνει παρεμβάσεις για τους καθαρισμούς των ρεμάτων. Να συμβουλευτούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες τους τοπικούς εκπροσώπους, για να βοηθήσουν, να μην γίνουν παρεμβάσεις άσκοπες.

«Προ διετίας, έγινε μια ασφαλτόστρωση από Λίμνη - Ορχομενό. Ο δρόμος αυτός μέρα με τη μέρα ξεφτίζει, αντικαταστάθηκαν κάποια κομμάτια, αλλά ο δρόμος είναι υπό κατάρρευση».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, καλλιεργητής από το Αθήναιο, μίλησε για βιβλική καταστροφή από το χαλάζι, μη αναστρέψιμη κατάσταση για την παραγωγή και τόνισε την αδυναμία του ΕΛΓΑ.

Τον λόγο έλαβε και ο κ. Μπεκιάρης Παναγιώτης, από την Κώμη, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι από το 1930 είχε να χτυπήσει το χωριό τέτοια καταστροφή και υπογράμμισε ότι οι επτά κτηνοτρόφοι του χωριού, όλοι νέοι, δεν μπορούν ούτε με τα ζώα να περάσουν απέναντι και να πάνε στα ποιμνιοστάσιά τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιανακούρας απάντησε στους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων ότι ως προς τον δρόμο, μπορεί να γίνει μόνο προσωρινή αποκατάσταση προς το παρόν, ενώ για μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες. Ακόμα, υπογράμμισε ότι το ΠεΣυ θα ζητήσει από τον ΕΛΓΑ να «τρέξει» τις διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Ο κ. Νίκος Γόντικας επεσήμανε ότι η χώρα και η Περιφέρεια είναι ανοχύρωτη για τις καταστροφές που πλέον συμβαίνουν συχνά και είπε ότι αφενός πρέπει να σταλεί χαρτί στο υπουργείο για τις αποζημιώσεις αλλά και να βρεθεί τρόπος οι επαγγελματίες αγρότες να ζήσουν ως τοου χρόνου, διότι η παραγωγή χάθηκε.

Να σταματήσουν τα φρουφρού και τα αρώματα και να κάνουμε έργα. Να κάνουμε τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και να δώσουμε 500.000 ευρώ για έργα.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στους λαϊκιστές που μιλούν τώρα για περιβαλλοντική καταστροφή, και ενημέρωσε το Σώμα ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει τον ΕΛΓΑ για όλα τα χωριά, και όχι μόνον για την Κώμη και τα υππόλοιπα χωριά της Αρκαδίας.
 
Σταματήστε να παίζετε με τον πόνο των πολιτών αστειευόμενοι δήθεν.
 
Όπως είπε ο κ. Τατούλης, αμέσως κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις και υπογράμμισε ότι η περιφερειακή αρχή έχει επιτελέσει το μεγαλύτερο έργο, επί εννέα μήνες, καθαρισμού ρεμάτων δίχως να έχουν βοήθεια από πουθενά. Για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, πρέπει να γίνει αίτημα από τον δήμαρχο και τότε η Περιφέρεια Πελοποννήσου αμέσως θα πράξει τα δέοντα. «Θα πρέπει να καταλάβουμε τη φύση του προβλήματος στην Κώμη. Τα υφιστάμενα ρέματα έκλεισαν με χιλιάδες τόνους φερτών υλικών. Είμαστε διατεθειμένοι με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσουμε τις δαπάνες για να προχωρήσουμε σε γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου να ξαναβάλουμε το χωριό και τους κατοίκους στην κανονικότητα».
 
Να γίνει γρήγορα το αίτημα της τοπικής κοινότητας προς το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να προχωρήσει το αίτημα στην Περιφέρεια και επίσης μετά να προχωρήσει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

Δείτε το ρεπορτάζ του Arcadia Portal με τις καταστροφές στην Κώμη ΕΔΩ.

Γαλανιάδη Εύα


2 Σχόλια

Ο Δήμος Σωτηροπουλος έπρεπε να πάρει τον λόγο και να τους βάλει όλους στη θέση τους όπως αυτος ξέρει.

ΣΩΠΑ ΡΕ ΝΙΚΟ ΓΟΝΤΙΚΑ ΑΧΡΕΙΕ , ΨΕΥΤΗ , ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ! ! !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.