Εspresso με τον Βασίλη Πηλιχό

Εspresso με τον Βασίλη Πηλιχό

Ιανουάριος 01, 2015 - 18:44
0 σχόλια

Η πρώτη μας Espresso για το 2015

Ποδαρικό στην πρώτη “Εspresso’’ της χρονιάς γίνεται από τον Βασίλη Πηλιχό  ο οποίος σήμερα έχει την ονομαστική του εορτή. Ο Βασίλης είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και εργάζεται στη Μεγαλόπολη.  Ο Βασίλης κατάγεται από το Αλιβέρι Ευβοίας και είναι 28 χρονών. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και τα τελευταία χρόνια ζει και ασκεί το επάγγελμά του στην Μεγαλόπολη και συγκεκριμένα, στην κατασκευή του νέου Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουνε τον πρώτο καλεσμένο μας για αυτή τη χρονιά.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την φωτογραφία;
Ασχολούμαι αρκετά χρόνια, πιο πολύ όμως τα τέσσερα τελευταία κατά τα οποία έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις αλλά και μια προσωπική με θέμα τα χειμερινά τοπία.

Πότε αγόρασες την πρώτη φωτογραφική σου μηχανή;
Έχουν περάσει διάφορες φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια μου, τόσο με φιλμ όσο και ψηφιακές. Ωστόσο, η χρόνια ορόσημο για μένα ήταν το 2011 που αγόρασα την πρώτη μου DSLR.

Η τέχνη της φωτογραφίας θέλει μόνο αγάπη και μεράκι ή και κάποιες γνώσεις;
Δεν θα έλεγα ότι οι γνώσεις είναι τόσο σημαντικό προσόν. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο κατά την γνώμη μου είναι η ματιά. 

Τι θα ήταν αυτό που θα σε έκανε να σταματήσεις στο δρόμο και να τραβήξεις μια φωτογραφία;
Είναι κάτι που έχει συμβεί πολλές φόρες και αυτό συνήθως που με προκαλεί είναι ένα ωραίο τοπίο ή κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Για να βγει μια φωτογραφία καλή τι χρειάζεται;
Χρειάζεται ένα "καλό" θέμα και από εκεί πέρα είναι υποκειμενικό. Μία φωτογραφία πρέπει να είναι καλή για τον ίδιο τον φωτογράφο πρώτα. Δεν θα έλεγα ότι ο καλός εξοπλισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει πολύ καλές φωτογραφίες τραβηγμένες ακόμα και από κινητό τηλέφωνο. 

Η φωτογραφία είναι το επάγγελμα σου ή ασχολείσαι ερασιτεχνικά;
Η φωτογραφία είναι το χόμπι μου, ένας τρόπος να αφήνω πίσω μου μια δύσκολη μέρα και μία καλή αφορμή για ένα ωραίο μικρό ή μεγαλύτερο ταξίδι.

Ποια φωτογραφία έχεις κάνει «κάδρο» και την έχεις σε περίοπτη θέση;
Μια φωτογραφία που είχα τραβήξει στην Θεσσαλονίκη όταν ήμουν φοιτητής με θέμα ένα χιονισμένο τοπίο στον Χορτιάτη.

Τι είδους φωτογραφίες συνήθως αποθανατίζεις;
Μου αρέσει να αποθανατίζω τόπια σε συνδυασμό με διάφορα καιρικά φαινόμενα, τον νυχτερινό ουρανό και την συνύπαρξη του ανθρώπου με την φύση. Θέματα που ειδικά εδώ στην Μεγαλόπολη τραβούν πολύ συχνά την προσοχή μου.

Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις περισσότερο στην περιοχή της Μεγαλόπολης;
Η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει πολλά μέρη που αξίζουν από φωτογραφική άποψη. Πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον, μέρη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και η επίδραση του ανθρώπου σε αυτά με τις Μονάδες της ΔΕΗ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει την Μεγαλόπολη τον φωτογραφικό μου παράδεισο.

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες της  μέρας και εποχές που θα ήθελες να είσαι έξω με την μηχανή σου και να φωτογραφίζεις;
Λατρεύω να φωτογραφίζω νωρίς το πρωί, με το πρώτο φως. Αγαπημένες μου εποχές θα έλεγα ότι είναι το φθινόπωρο και το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο μου αρέσει λόγω των πολύ όμορφων χρωμάτων της φύσης και της μεγαλύτερης συχνότητας σε καταιγίδες με κεραυνούς που επίσης αποτελεί αγαπημένο θέμα. Από την άλλη μεριά, το καλοκαίρι με εμπνέει ο έναστρος νυχτερινός ουρανός. 

Βασίλη θα ήθελα να μας πεις δύο λόγια για το "Megalopolis Power-Timelapse" 
Με το time-lapse βίντεο "Megalopolis Power-Timelapse" που έφτιαξα για την Μεγαλόπολη θέλω να προβάλω πώς ο άνθρωπος, η φύση και τα ζώα συνυπάρχουν σε ένα έντονα βιομηχανικό περιβάλλον με κύριο χαρακτηριστικό τις Μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ. 

Ποια είναι τα φωτογραφικά σχέδια σου για το μέλλον;
Αρχικά, έχω προγραμματίσει ένα ταξίδι στη Νορβηγία το οποίο αποτελεί ένα όνειρο για εμένα λόγω του μοναδικού φυσικού κάλλους. Επίσης, στα σχέδια μου είναι ένα ακόμα βίντεο για την περιοχή της Μεγαλόπολης στο οποίο σκοπεύω να προβάλω περισσότερο τις φυσικές ομορφιές της περιοχής αλλά και το νυχτερινό ουρανό. Ενδεχομένως, να ακολουθήσει και μια φωτογραφική έκθεση για την περιοχή της Μεγαλόπολης για να παρουσιάσω το υλικό που έχω συλλέξει εδώ τα τελευταία χρόνια αλλά και νέες φωτογραφίες.

Εύχομαι το 2015 να χαρίσει σε όλους πολλές και όμορφες εικόνες.

Γνωρίστε καλύτερα στον Βασίλη στους παρακάτω συνδέσμους:
facebook: https://www.facebook.com/vdp.photography
flickr: https://www.flickr.com/photos/vitadeltapi/

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

Megalopolis Power - Timelapse


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.