Έρχεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων στους ΟΤΑ

Έρχεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων στους ΟΤΑ

Σεπτέμβριος 20, 2016 - 09:39
1 σχόλια

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 κάθε επιχείρηση που παράγει απόβλητα στη χώρα μας θα πρέπει να καταχωρίζει αυτή της τη δραστηριότητα στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων που θα τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος. Παράλληλα, και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παράγουν ή διαχειρίζονται απόβλητα, όπως και οι επιχειρήσεις που τα διαχειρίζονται στις εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να κάνουν τις ανάλογες καταχωρίσεις, προκειμένου να γνωρίζει το κράτος την πορεία των αποβλήτων.

Την απόφαση για το Ηλεκτρονικό Μητρώνο Αποβλήτων υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση για:

αα) Κάθε οργανισμό ή επιχείρηση, οι εγκαταστάσεις των οποίων παράγουν απόβλητα ή πραγματοποιούν εργασίες επεξεργασίας αποβλήτων, εφόσον εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α του Ν. 4014/2011 (Α’ 209). Οι οργανισμοί ή επιχειρήσεις του εδαφίου εγγράφουν ηλεκτρονικά και καταχωρίζουν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις τους.

ββ) Κάθε οργανισμό ή επιχείρηση συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ που συλλέγει ή μεταφέρει απόβλητα και έχει την υποχρέωση να διαθέτει προς τούτο άδεια συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, σύμφωνα με το άρθρο 36, παράγραφος 4 του Ν. 4042/2012 (Α’ 24). Οι οργανισμοί ή επιχειρήσεις εγγράφουν ηλεκτρονικά και καταχωρίζουν τις αντίστοιχες δραστηριότητές τους.

γγ) Κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για τα δημοτικά απόβλητα που παράγει και διαχειρίζεται, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην παρ. αα του παρόντος.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στον έλεγχο της δραστηριότητας σε σχέση με τα απόβλητα, ένα ζήτημα το οποίο «καίει» τον Νομό Αρκαδίας όπως και ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παράνομης εναπόθεσης αποβλήτων και το νέο Μητρώο έχει στόχο να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

εχω ενα βαφειο αυτοκινητων που μπορω να κανω ηλεκτρονικα διχειριση αποριματων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.