Επιμελητήριο Αρκαδίας: Κινητοποίηση για την αποφυγή επιβολής δασμών των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Επιμελητήριο Αρκαδίας: Κινητοποίηση για την αποφυγή επιβολής δασμών των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Ιανουάριος 10, 2020 - 10:54
0 σχόλια

Σε επιστολή του, προς αρμόδιους φορείς, σχετικά με την επιβολή δασμών των ελληνικών προϊόντων στις Η.Π.Α το Επιμελητήριο Αρκαδίας ζητά την κινητοποίηση της πολιτείας, των ενώσεων και των φορέων για την αποφυγή των δασμών.

Αξιότιμοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σας στο ζήτημα του κινδύνου επιβολής δασμών για τα ελληνικά προϊόντα στις Η.Π.Α. και θέλουμε να ενημερώσουμε για τα εξής:

Τον περασμένο μήνα το USTR (US Trade Representative), το γραφείο που ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ,  δήλωσε ότι εξετάζει μέτρα για την αύξηση των δασμών κατά 100% σε πολλά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων το τυρί, το κρέας, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το ουίσκι, το κονιάκ και το κρασί.

Όλα ξεκίνησαν όταν το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) απέρριψε μια έφεση της ΕΕ ότι δεν παρείχε πλέον επιδοτήσεις στην Airbus. Προϋπήρχε μια πρώτη δόση αντιποίνων από τις ΗΠΑ, 25% αύξηση στους δασμούς των κρασιών από τις 4 χώρες που χρηματοδοτούν την Airbus.

Οι ΗΠΑ, μέσω της απειλής τους, για αύξηση των δασμών κατά 100% στα προαναφερόμενα είδη θα καταστρέψουν μεγάλο μέρος της οικονομίας των χωρών που εξάγουν προς αυτές, μια και για πολλά είδη θεωρούνται η μεγαλύτερη αγορά τους.

Αν σκεφτούμε την Ελλάδα και ότι το τυρί, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το κρασί βασίζονται στις πωλήσεις της αγοράς των ΗΠΑ, βλέπουμε ότι θα δεχθούμε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στην οικονομία μας. 

Φέρνοντας ως παράδειγμα το κρασί, η αγορά των ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά η πιο κερδοφόρα, με μια από τις υψηλότερες τιμές πώλησης ανά λίτρο. Πολλά οινοποιεία στηρίζουν την ύπαρξη τους στις πωλήσεις τους σε αυτήν την αγορά.

Με την αύξηση των δασμών τα προϊόντα τους θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να χάσουν ένα πολύ σημαντικό μέρος των πωλήσεων τους, χωρίς την δυνατότητα να μπορούν να τις αντικαταστήσουν από άλλες αγορές. Αν σε αυτό βάλουμε και τη μείωση της εσωτερικής ελληνικής αγοράς, τότε πολλά από τα οινοποιεία θα οδηγηθούν στο κλείσιμο τους.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής θα πρέπει να σκεφτούμε ότι για να χτιστεί η αγορά των ΗΠΑ, έχουν δαπανηθεί τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των ελληνικών κρασιών. Σε ποια αγορά και σε πόσο χρόνο θα μπορέσουν να επενδυθούν ξανά τόσο μεγάλα ποσά, ώστε να αναπληρώσουν τις υπάρχουσες πωλήσεις ;

Η αντίδραση όλων μας θα πρέπει να είναι έντονη και πιεστική, ώστε οι ΗΠΑ να μην πραγματοποιήσουν τις απειλές τους. Η Πολιτεία, οι φορείς αλλά και οι ενώσεις μας πρέπει να έρθουν σε επαφές με τις αντίστοιχες αρχές και φορείς των ΗΠΑ και να προσπαθήσουν να τους αλλάξουν γνώμη. Το ΕλληνοΑμερικανικό lobby της ομογένειας πρέπει να ενημερωθεί ώστε να αποτρέψει ακόμα και την μερική εφαρμογή του μέτρου αυτού, καθώς τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα κλιμακωθεί η ένταση.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και τις επαφές μας, ώστε να αποφύγουμε αυτή την τρομερά επικίνδυνη απειλή για την ελληνική οικονομία.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.