Έως και 5 μήνες καθυστερεί ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Έως και 5 μήνες καθυστερεί ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Απρίλιος 21, 2015 - 09:13
0 σχόλια

Οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές μισθών και συντάξεων και σε ομαδικές απολύσεις, την ίδια ώρα που περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση που φθάνει έως και τους 5 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Ένα εκατομμύριο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, οι οποίοι, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, δεν ξέρουν τι θα πει ωράριο, περιμένουν από δύο έως και πέντε μήνες για να αμειφθούν. Πέρα από αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι μισθοί έχουν μειωθεί πολύ.

Σε σημερινό ρεπορτάζ τους «Τα Νέα» αναφέρουν ότι το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και εργαζόμενοι με μορφές ελαστικής εργασίας.

Έως το 2012, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς έως και 751 ευρώ ανερχόταν στο 17% του συνόλου των μισθωτών. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μετά το 2012, μέσω των 1.400 επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφτηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%.

Επίσης, ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις μισθών στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφτηκαν από τις «ενώσεις προσώπων», δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Στο 80% αυτών των συμβάσεων οι μισθοί μειώθηκαν στα 586 ευρώ μεικτά.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.