Εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Φεβρουάριος 08, 2024 - 18:50
7 σχόλια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, έφθασε σε νέα ύψη και συγκεκριμένα στα 406,52 δισ. ευρώ, από 400,28 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 και από 388,34 δισ. ευρώ, που ήταν  στο τέλος του 2021.

Στη διάρκεια του 2023 το χρέος αυξήθηκε κατά 6,25 δισ. ευρώ, παρά τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της υπερφορολόγησης και παρά την αποπληρωμή των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης.

Εντός του Δεκεμβρίου του 2023, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξόφλησε πρόωρα ομόλογα από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, που είχε λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ.

Έτσι, το υπόλοιπο των δανείων από τον Μηχανισμό Στήριξης ποιου χρωστάει η Ελλάδα ανέρχεται σε 228,53 δισ. ευρώ, από 233,82 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου και 235,57 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2022.

Σε σχέση με τον αρχικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος κατέγραψε υπέρβαση ύψους 11,49 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο στόχος ήταν το δημόσιο χρέος να μην υπερβεί το ποσό των 395,03 δισ. ευρώ, και τελικά, στο τέλος του 2023 εκτινάχθηκε στο ποσό των 406,52 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του δημοσίου χρέους προήλθε από τον νέο δανεισμό, το ύψος του οποίου ήταν υψηλότερο από τις εξοφλήσεις τίτλων που έληξαν στην ίδια περίοδο.


7 Σχόλια

Κυριακο μην κολλάς πουθενά φτάσε το χρέος 800 δις να σιγουρεύεις και τα τρισέγγονο των εγγονών σου! Ο λαός σε θέλει ! Οποίος νομίζει ότι βγάζοντας τους ίδιους που δημιούργησαν το πρόβλημα θα λυθεί το πρόβλημα είναι ηλίθιος. Καλή συνέχεια !

Το 41% ψήφησε Μητσοτάκη μπουκωμένο από επιδόματα & στραβωμένο από τις λίστες Πέτσα ελπίζοντας πως το τεράστιο εθνικό μας χρέος θα πληγωθεί με έναν μαγικό τρόπο από μόνο του! Στρουθοκαμηλίζουμε όπως στρουθοκαμηλίζαμε για χρονιά πριν την τελευταία μας χρεοκοπία. Δεν έχουμε αυταπάτες! Ούτε ο τελευταίος μας διασυρμό σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο θα αλλάξει κάτι στη χώρα. Η λίστες Πέτσα να είναι καλά! Ενώ έχουμε π.χ. τον διεθνή μας διασυρμό & τον Μητσοτάκη να ξεπουλάει δημόσια περιουσία 5δις, τα Πετσομένα εφοπλιστικά κανάλια ασχολούνται μόνο με τον γάμο των ομοφυλοφίλων!!!

Δεν είναι τόσα απλά τα οικονομικά . Δεν θα εξηγήσω περισσότερα. Είναι και άλλοι αριθμοί και παράγοντες που επηρεάζουν το χρέος κτλ.

21.01. Για εσένα τα επιδόματα φταίνε.α ρε πόσο φανατικός με την ΝΔ είσαι...ήθελα να ήξερα τα γράφεις τα πιστεύεις κιόλας..;;;

Μετράει μόνο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ που καταγράφει πτώση και όχι ως απόλυτα νούμερα. Καθαρά για την δημιουργία εντυπώσεων ο τίτλος και απευθυνόμενο σε ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ.

Ως ψεκασμένος "αντέδρασες και εσύ; Το άρθρο δεν είναι για δημιουργία εντυπώσεων, απλά δεν έχετε το μυαλό να καταλάβετε τι λέει. Και ότι δεν έχετε το μυαλό να καταλάβετε τι λέει, το αναγάγετε στη σφαίρα του ψεκασμού.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.