Εφηβικές αναμνήσεις από τις δημοτικές εκλογές του 1982 και αναφορά στην πολιτική προσωπικότητα των Θεοδώρου Σεχιώτη και Βασιλείου Καρδαρά

Εφηβικές αναμνήσεις από τις δημοτικές εκλογές του 1982 και αναφορά στην πολιτική προσωπικότητα των Θεοδώρου Σεχιώτη και Βασιλείου Καρδαρά

Μάιος 20, 2023 - 10:14
10 σχόλια

Και αισίως φτάνουμε στις δημοτικές εκλογές του 1982.

Τι είχε προηγηθεί: μετά την αποχώρηση του Τάσου Σεχιώτη από την Δημαρχία, προκειμένου να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου εξέλεξε νομίμως τον Βασίλειο Καρδαρά ως Δήμαρχο για το διάστημα 1981-1982.

Ήμουν τότε δεκαπέντε (15) ετών.

Έτσι οι συμμετέχοντες – συναγωνιζόμενοι συνδυασμοί ήταν:

α) Ο συνδυασμός «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» με επικεφαλής τον Βασίλειο Καρδαρά, ήδη δήμαρχο, έναν τίμιο και ηθικό Τριπολιτσιώτη, πράκτορα μεταφορών, με ισχυρό αξιακό πλαίσιο, με αγάπη για τα κοινά της πόλεως, απλό, λαϊκό και προσιτό άνθρωπο με μεγάλη πείρα στα δημοτικά πράγματα επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και για μικρό διάστημα δήμαρχος, διότι διεδέχθη τον Τάσο Σεχιώτη.

β) Ο συνδυασμός «ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΟΔΟΣ – ΑΛΛΑΓΗ» με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σεχιώτη καταξιωμένο επιστήμονα - Φαρμακοποιό, προερχόμενο από την γνωστή ιστορική Τριπολιτσιώτικη οικογένεια, ευφυή, με πολιτική αντίληψη έχοντας όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει ως Δήμαρχος, αδελφό του βουλευτή Τάσου Σεχιώτη.

Στον συνδυασμό του Βασιλείου Καρδαρά συμμετείχαν ευρέως αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην κοινωνία και στον επαγγελματικό τους κύκλο.

Στον συνδυασμό του Θεοδώρου Σεχιώτη συμμετείχαν πολλοί ήδη εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της προηγούμενης δημοτικής αρχής και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν καταξιωμένοι πολίτες επαγγελματικά και κοινωνικά.

---//---

Θυμάμαι από τον λόγο, που εκφωνήθηκε κατά τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού του Θεοδώρου Σεχιώτη, όπου αποδόθηκαν δριμύτατοι χαρακτηρισμοί κατά του συνδυασμού του Βασιλείου Καρδαρά.

Ήμουν στο οδοντιατρείο του αειμνήστου οδοντιάτρου Αθανασίου Τυροβολά επί της πλατείας Αγίου Βασιλείου, ο οποίος απευθύνθηκε σε επισκέπτη του εκφράζοντας εύλογη την απορία του για τους χαρακτηρισμούς.

Εκτιμώ, ότι ο Βασίλειος Καρδαράς δεν ανταπέδωσε τους ίδιους χαρακτηρισμούς λόγω της ανωτερότητας του χαρακτήρα του και λόγω της επί σειρά ετών στενής συνεργασίας του με τον Τάσο Σεχιώτη.

Θυμάμαι την τελική προεκλογική ομιλία του Θεοδώρου Σεχιώτη στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου, όπου τον προλόγισε τότε ο νεαρός δικηγόρος Κωνσταντίνος Βέμμος, ο οποίος εξελέγη και δημοτικός σύμβουλος, σήμερα εξαίρετος και διακεκριμένος συνάδελφός μου, ήδη συν-χος, μ’ ένα σύντομο, πλην όμως πύρινο λόγο και θυμάμαι, ότι φορούσε ένα εντυπωσιακό μπλέιζερ σακάκι με χρυσά κουμπιά.

Μετά το πέρας της ομιλίας με δόξα και τιμή μετέφεραν τον Θεόδωρο Σεχιώτη οι πολιτικοί του φίλοι στους ώμους τους από το βάθρο στο προεκλογικό κέντρο. Ο ίδιος ήταν φανερά ενθουσιασμένος και χαρούμενος και χαιρετούσε το πλήθος.

Θυμάμαι την τελική προεκλογική ομιλία του Βασιλείου Καρδαρά από τον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας των αδελφών Φιλόπουλων στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

Από νωρίς μας παρότρυνε η μητέρα μου να ετοιμαστούμε, να φορέσουμε τα καλά μας και να ’μαστε έγκαιρα στην ομιλία.

Στην πολυκατοικία Φιλοπούλου συνέρρευσε όλος ο συνδυασμός και οι πολιτικοί φίλοι του Βασιλείου Καρδαρά. Φωταγωγημένη αυτή μέσα και έξω.

Τ’ αδέλφια Φιλόπουλοι με ευγένεια, λαμπρότητα και αρχοντιά υποδέχονταν τον κόσμο και ένιωθαν τιμή, που θα εκφωνείτο ο λόγος από την πολυκατοικία τους.

Η ομιλία βαρυσήμαντη αποδόθηκε ήρεμα και αργά με την βαριά χαρακτηριστική φωνή του ομιλητή.

Μετά το πέρας της ομιλίας, μια ομάδα νεαρών με ενθουσιασμό ασυγκράτητο και σημαίες περίμεναν τον Βασίλειο Καρδαρά στην έξοδο της πολυκατοικίας. Ο πανηγυρισμός τους ήταν μοναδικός. Δονείτο όλη η στοά έμπροσθεν του γραφείου ταξιδίων στο ισόγειο της πολυκατοικίας.

Θυμάμαι το εσπέρας των εκλογών μετά το κλείσιμο των καλπών. Ο νουνός μου, ο αείμνηστος Πάνος Καρδαράς, έγκριτος και αγαπητός στους συναδέλφους και στην κοινωνία δικηγόρος Τριπόλεως, με μια μπλε καμπαρντίνα και ομπρέλα μπροστά στο κέντρο, επιβλητικός περίμενε με ανυπομονησία τα πρώτα αποτελέσματα.

Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων ήταν ένα θρίλερ. Η διακύμανση συγκλονιστική.

Μέσα στο κέντρο γύρω από ένα τραπέζι με καναπέ καθόταν ο υποψήφιος Δήμαρχος προβληματισμένος και γύρω του οι παράγοντες αγωνιούσαν. Στο τραπέζι επάνω ουίσκι και ξηροί καρποί και ο καπνός από τα τσιγάρα έντονος.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν με μικρή αντικειμενικά διαφορά να εκλεγεί Δήμαρχος ο Θεόδωρος Σεχιώτης. Την νίκη του την είχαν δώσει τα εκλογικά κέντρα του Σεχίου, απ’ ότι θυμάμαι.

Ως Δήμαρχος ο Θεόδωρος Σεχιώτης επετέλεσε σοβαρό έργο υποδομής, όπως την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Τρίπολης και την εκπόνηση των μελετών των επεκτάσεων του Σχεδίου Πόλεως, καθώς και πολλά άλλα σημαντικά έργα, όπως η περιφερειακή οδός ΟΗΕ. Είχε σοβαρό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, σεβόταν τους συν-φους του στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε όραμα για την Τριπολιτσά.

Με την οικογένεια Βασιλείου Καρδαρά μας συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί αγάπης και πνευματικής σχέσης. Ο αδελφός του ήταν ανάδοχός μου. Η θυγατέρα του εξαίρετη και διακεκριμένη Ελληνίδα Δικαστής, Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αθηνών σήμερα Αγγελική Καρδαρά μ’ έχει στεφανώσει.

Ο γιος του Φιλοποίμην επιτυχημένος μηχανολόγος – μηχανικός, εκλεκτό παιδί της πόλεως συμμετείχε στην τελετή του μυστηρίου της βαπτίσεώς μου.

Ο αείμνηστος Βασίλειος Καρδαράς ήταν ένας ήπιος και μετριοπαθής άνθρωπος και αυτή την συμπεριφορά επέδειξε και στην πολιτική του δράση. Βοηθούσε τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους αθόρυβα και ταπεινά.

Στο μικρό διάστημα της δημαρχείας του συνέχισε το έργο του απελθόντος δημάρχου και εν των μεταξύ εκλεγέντος βουλευτή Τάσου Σεχιώτη και ολοκλήρωσε την απαλλοτρίωση του χώρου, όπου ανηγέρθη το Πνευματικό Κέντρο, καθιστώντας δυνατή τη μετέπειτα ανέγερση τούτου. Επετέλεσε όμως και άλλα έργα.

Μου διηγείτο προ αρκετών ετών με συγκίνηση ένας Τριπολιτσιώτης, που είναι σήμερα μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Τριπόλεως:

«Είχε πεθάνει ο πατέρας μου, ζούσαμε στην ανασφάλεια οικογενειακώς και ήλθε ξημερώματα στην οικία μου με το αυτοκίνητό του ο ίδιος ο Δήμαρχος Βασίλης Καρδαράς και με πήγε να αναλάβω εργασία στην τάδε υπηρεσία του Δήμου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ!»

Ο Θεός να δυναμώνει και να στηρίζει τα παιδιά του, που είχαν μια λαμπρή πορεία ως άνθρωποι και επιστήμονες.

Ο Θεός ν’ αναπαύει τα ανωτέρω μνημονευόμενα πρόσωπα και να δυναμώνει τους επιζώντες._

Τρίπολη 18-05-2023

ΗΛΙΑΣ ΒΑΣ. ΤΖΑΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ


10 Σχόλια

Κ. Ηλία. Β. Τζανής , ωραία ιστορική ανάλυση της Τριπολιτσάς οπότε έχετε χρονο-γνωση & διάθεση γεγονότων θα ήταν πολύ ωραίο να κάνατε μια ανάλυση για τις δεκαετίες 1900-1910-1920 & 1930:: Ευχαριστούμε για την προσπάθεια και καλό καλοκαίρι..........

Συγχαρητήρια για το άρθρο σου Ηλία, με το οποίο μας ταξίδεψες στο όμορφο παρελθόν. Ευαίσθητε και συναισθηματικέ Ηλία !

Θα ήταν ενδιαφέρον να κάνατε και μια μελέτη για το 1821 τους αμαρτωλούς και τους κλέφτες της περιόδου

Ωραίο το άρθρο, αλλά ξεκολήστε μερικοί από το αραχνιασμένο παρελθόν και κοιτάξτε μπροστά. Η ζωή και ο κόσμος προχωράνε μπροστά, όχι πίσω

17.28, τότε να καταργήσουμε τις αναμνήσεις, τη νοσταλγία, και όλα τα οφέλη από τα διδάγματα της ιστορίας. Η μισή ζωή μας είναι αναμνήσεις και η άλλη μισή το μέλλον και το παρόν. Ωραίες νοσταλγικές στιγμές ανέφερε ο αρθρογράφος, δεν εξανάγκασε κάποιον σε κάτι. Μα τι πικροχολο σχόλιο ήταν αυτό βρε άνθρωπε. Εσύ στις παρέες σου, δεν αναφέρεις περιστατικά από το παρελθόν;

17:28_@ Δίκιο έχεις αλλά αυτό δεν γίνεται ποτέ στην ΕΛΛΑΣ του παπαδαριου & του κ.κ.ε. & του πασοκ & του σφυριζα & μέρα 25 & νέα Δημοκρατία & ελληνική λύση κτλπ κτλπ και όλα τα απομεινάρια της οθωμανικής νοοτροπίας........

Αγαπητέ Ηλία πολύ ωραίο το κείμενο σου μας γύρισες πίσω, όμορφες αληθινές ιστορίες εντίμων ανθρώπων ζώντων και μη, πραγματικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Πέτρος Σαμπράκος.

Εξαιρετική η αναδρομή στο παρελθόν Ηλία!!Συνέχισε να μας θυμίζεις τα ωραία χρόνια στην αγαπημένη μας Τρίπολη ,τότε που το επίπεδο της πόλης ήταν υψηλό !! (Δυστυχώς μαζεύτηκαν όλα τα χωριά τώρα)

22:57-@ Και τα τσαντιρια από Τεγέα μεριά και αυξάνονται μηνιαίως τα τελευταία 7 χρόνια με Ρυθμό 400% και λίγο λέμε....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.