Δύσκολες εποχές για τους αγρότες της Αρκαδίας (video)

Δύσκολες εποχές για τους αγρότες της Αρκαδίας (video)

Μάιος 22, 2015 - 09:55
0 σχόλια

Το κόστος παραγωγής και τα ασφάλιστρα δυσκολεύουν τους αγρότες 

Η περιοχή της Τεγέας είναι ξακουστή για το εύφορο έδαφος και για τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Και τούτο διότι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του εύφορου οροπεδίου της Μαντινείας.

Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία. Ο κάμπος της Τεγέας, αν και με πολλά προβλήματα άρδευσης, λογίζεται ακόμα σαν μια από τις πιο καρποφόρες και παραγωγικές περιοχές της Αρκαδίας. Τα κυριότερα τοπικά προϊόντα είναι πατάτες, μήλα, σκόρδα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, όψιμα κηπευτικά, κουκιά, κρασί και μέλι. Ορισμένα μάλιστα γεωργικά προϊόντα της Τεγέας είναι ονομαστά, όπως τα κεράσια, τα βύσσινα, τα μήλα και τα σκόρδα, οι πατάτες και τα αμπέλια.

Το ArcadiaPortal συνάντησε τον Nίκο Τσιντή, αγρότη και τοπικό πρόεδρο του χωριού Ρίζες Τεγέας και μίλησε για μαζί του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και για το κόστος παραγωγής. Όπως μας είπε, οι τιμές των φυτοφαρμάκων αυξάνονται και οι τιμές των προϊόντων μειώνονται.

Τα πράγματα πάνε δυστυχώς προς το χειρότερο, με τη σοδειά της πατάτας να μην αποδίδει τα αναμενόμενα και, ως εκ τούτου, οι καλλιεργητές να «μπαίνουν μέσα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιντής.

Η συνέντευξη δόθηκε πριν από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το χαλάζι στις 9 Μαΐου, με τον κ. Τσιντή να ανέφερε ότι κάποιοι παγετοί είχαν προκαλέσει ζημιές, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν τα μεροκάματα. Τα ασφάλιστρα τα οποία οι αγρότες πληρώνουν στο ΕΛΓΑ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους αγρότες, οι οποίοι θέλουν να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους για πιθανή καταστροφή.

Ακόμη, ως προς τις τιμές των προϊόντων, ο κ. Τσιντής μάς είπε ότι τελευταία τα κεράσια έχουν μια σταθερή τιμή και μια ανάλογη ζήτηση, αλλά στον αντίποδα τα βύσσινα έχουν χάσει την τιμή τους.

Οι πατάτες παρουσιάζουν επίσης μείωση στην τιμή, με τους παραγωγούς να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Οι νέοι αγρότες είναι λίγοι, και δεν ενδιαφέρονται αρκετοί νέοι άνθρωποι για τις αγροτοκαλλιέργειες, καθώς είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα το οποίο δεν αποδίδει πάντα ένα σταθερό καλό εισόδημα, ενώ απαιτεί πολλή προσπάθεια και κόπο πάντοτε.

Ως προς το αν η εφετινή είναι μια επιτυχημένη χρονιά, ο κ. Τσιντής δυσκολεύτηκε να απαντήσει. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το αποτέλεσμα, όπως οι εισαγωγές που γίνονται.

Όσο για τις εξαγωγή προϊόντων από την Τεγέα, είπε ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες οι οποίες όμως δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Tα αγαθά της Αρκαδικής γης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.