Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία: Kαταγγελία για εκφυλισμό στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία: Kαταγγελία για εκφυλισμό στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας

Απρίλιος 02, 2017 - 11:33
0 σχόλια

Η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Αρκαδίας τον δίχως πάτο εκφυλισμό που επικρατεί στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Ευθύνη για όλο αυτό το κλίμα έχουν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ (ΝΔ) και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ που στις προηγούμενες εκλογές για ανάδειξη διοίκησης του Εργατικού Κέντρου είχαν κατέβει σε ενιαία παράταξη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι στη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων που έγινε την Κυριακή 2 Απρίλη η μεν παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ να απουσιάζει και η παράταξη της ΔΑΚΕ να ευθύνεται για την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας αφού δεν πιανόταν η απαρτία. Απαιτούταν το 1/3 των 63 νομοποιημένων αντιπροσώπων, δηλαδή 21 αντιπρόσωποι, από τους οποίους οι 9 είναι από την παράταξη της ΔΑΣ και ήταν παρόντες όλοι. Να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά οι αντιπρόσωποι δεν είχαν στα χέρια τους τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης καθώς και τον οικονομικό απολογισμό, για τα οποία καλούνταν να πάρουν θέση και να ψηφίσουν.

Το αποκορύφωμα ήρθε στο πρώτο θέμα συζήτησης που με ευθύνη των αντιπροσώπων της ΔΑΚΕ δεν εγκρίθηκε η εγγραφή στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας του κλαδικού συνδικάτου Ενέργειας Πελοποννήσου με έδρα τη Μεγαλόπολη. Το αιτιολογικό που δόθηκε δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ζητάει το Καταστατικό του Εργατικού Κέντρο και ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/86. Είναι καθαρό ότι δεν θέλουν την άλλη άποψη στο χώρο της ενέργειας και θέλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου όπως έχουν κάνει χρόνια τώρα στηρίζοντας τη  απελευθέρωση της ενέργειας, την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τον διαμελισμό της, κλπ.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι απαίτησαν την συντόμευση των διαδικασιών, δηλαδή να κλείσει η συζήτηση για τον διοικητικό απολογισμό και προγραμματισμό σε μισή ώρα για να φύγουν να πάνε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης που συζητιόταν το θέμα του ΧΥΤΕΑ, για να συνεχίσουν το ρόλο τους σαν εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός να στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ήταν όλοι εκεί παρόντες, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΛΑΕ υπό την αιγίδα του Τατούλη.

Τέλος να καταγγείλουμε την στάση της ΔΑΚΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο που δεν καταδίκασε τη δίωξη του Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων από τον Διευθυντή του Μουσικού σχολείου Τρίπολης για παράνομη είσοδο στο χώρο του σχολείου !!! Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις καταδίκης της δίωξης από πολλούς φορείς, όπως η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, το Εργατικό Κέντρο Μεσσηνίας, δεκάδες εργατικά σωματεία σε Αρκαδία και Μεσσηνία. Επισυνάπτεται το ψήφισμα που είχε προταθεί για έγκριση.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού να γυρίσουν την πλάτη τους στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να στηρίξουν τη ΔΑΣ στις επερχόμενες εκλογές για διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Απρίλη στις 7 μμ στην πλ. Πετρινού στην Τρίπολη.

Δελτίο Τύπου

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι της Αρκαδίας,

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο. Ο συνδυασμός της ΔΑΣ καλεί όλους τους αντιπροσώπους να πάρουν θέση απέναντι στη νέα επίθεση:

Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ κλπ) φέρνει νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων  που θα έρθουν να προστεθούν σε όσα ήδη τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων και των ανέργων. Παζαρεύουν για λογαριασμό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου συνολικότερα νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, παραπέρα υπονόμευση των κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ, νέες μειώσεις στο αφορολόγητο. Την ίδια στιγμή διευρύνεται η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, οι ιδιωτικοποιήσεις (π.χ ΔΕΗ), επιταχύνονται ο περιβόητος "κόφτης" και η πειθαρχία στα ματωμένα πλεονάσματα, δυναμώνουν την εκμετάλλευση και χειροτερεύουν τις ζωές μας. Τώρα είναι που ετοιμάζουν έναν νέο πιο αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο.

Απέναντι σ΄ αυτήν την επίθεση χρειάζεται να δυναμώσουν η αντίσταση και η αντεπίθεση, να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μαζικά να συμμετάσχουν στα σωματεία τους, στις συνελεύσεις τους.

Κριτήριο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή πρέπει να γίνουν αιτήματα εκείνα που πραγματικά διεκδικούν λύσεις προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους αναγκών:

Να παλέψουμε για υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ κατώτερο μισθό.
Να παλέψουμε για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων από το 2009 και μετά, για την ανάκτηση των απωλειών μας, την επαναφορά των ΣΣΕ στα προ κρίσης επίπεδα.
Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, κατάργηση των κατώτερων συντάξεων, συνεχής υποβάθμιση του δικαιώματος σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
Να παρθούν μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους.
Να έχουμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σταθερό ωράριο εργασίας που να μην εξοντώνει
Κατάργηση στην ευελιξία στην εργασία, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας σε κάθε χώρο δουλειάς, την μαύρη και απλήρωτη εργασία.
Να παλέψουμε να κατακτήσουμε ό,τι πραγματικά δικαιούμαστε και ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και εμείς πρέπει να τον απολαμβάνουμε! Αλλάζουμε τους συσχετισμούς στο ΕΚΑ. Δίνουμε νέα πνοή στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Με διαχρονική ευθύνη των παρατάξεων της ΝΔ (ΔΑΚΕ) που έχει αυτοδυναμία στο ΕΚΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ΓΣΕΕ και μια σειρά εργατικά κέντρα έχουν απαξιωθεί στα μάτια των εργαζομένων. Στο νομό μας όλοι μαζί και οι συνοδοιπόροι τους της ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κοινά ψηφοδέλτια με την εγκληματική, ναζιστική χρυσή αυγή, έβαλαν πλάτη να περάσει όλη η αντιλαϊκή ατζέντα αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στήριξαν την ιδιωτικοποίηση, μετοχοποίηση της ΔΕΗ, διοργάνωναν φιέστες για την μεταλιγνιτική περίοδο, στηρίζοντας την απελευθέρωση της Ενέργειας που έχει σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των συμβασιούχων και την σταδιακή απώλεια θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα αρνούνται να γραφούν οι συμβασιούχοι στα σωματεία. Καλλιέργησαν αυταπάτες για την κάθε νέα Κυβέρνηση και την τωρινή ώστε να δημιουργηθεί κλίμα παθητικότητας και αναμονής. Προωθούν όλες αυτές οι δυνάμεις από κοινού ένα θολό αντιμνημονιακό μπλοκ του οποίου το αποτέλεσμα ήταν η αντεργατική επίθεση ΕΕ-ΣΕΒ-Κυβέρνησης με νέες αυταπάτες για ανάκαμψη που θα ωφελήσει τους εργαζόμενους.

Στήριξαν και στηρίζουν τους εργοδότες στέλνοντας τους  εργαζόμενους για κάθε διεκδίκησή τους στα δικηγορικά γραφεία και στις δίκες όπου φυσικά οι εργοδότες έχουν το πάνω χέρι.

Αρνούνται να οργανώσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης του νομού ενώ σωματεία που έχουν την πλειοψηφία διακατέχονται από αδράνεια και δεν πραγματοποιούν ποτέ Γ.Σ.

Αυτά και άλλα πολλά δεν είναι καθόλου τυχαία!

Προωθούν στους εργαζομένους τη γραμμή της υποταγής και συναίνεσης στις αδηφάγες ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας, τα κοινωνικά συμβόλαια που οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται τί θα χάσουν! Στηρίζουν την πολιτική των κομμάτων του Κεφαλαίου. Είναι το μακρύ τους χέρι στο εργατικό κίνημα.

Υπονομεύουν τους  συλλογικούς αγώνες και τις συλλογικές οργανώσεις γι' αυτό και δεν εγγράφουν το Σωματείο Ενέργειας, το μοναδικό σωματείο στη ΔΕΗ που έχει μέλη του συμβασιούχους και εργολαβικούς εργάτες.

Η παράταξη της ΔΑΣ έδωσε μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Απέναντι σε φαινόμενα απληρωσιάς, απολύσεων, πρωτοστάτησε στους εργατικούς αγώνες του νομού. Οργανώσαμε τον αγώνα και είχαμε αποτελέσματα σε χώρους δουλειάς όπως το ΚΔΑΥ Τρίπολης όπου καταφέραμε να ανέβει το μισθολόγιο στα 751 ευρώ και να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ενημερώσαμε και προετοιμάσαμε τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς αποκαλύπτοντας τα σχέδια σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Πρωτοστατήσαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και εργατικές διεκδικήσεις του νομού.

Απευθυνόμαστε στους αντιπροσώπους του ΕΚΑ:

Κάθε εκλεγμένος αντιπρόσωπος που θα πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες του ΕΚΑ πρέπει ν' αναρωτηθεί και να αποφασίσει.

Εάν θα δυναμώσει ο αγωνιστικός πόλος, η γραμμή ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων.
Εάν θα δώσει ώθηση στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στην αντεπίθεση για την αναπλήρωση των απωλειών
Εάν το ΕΚΑ θα παραμείνει μακρύ χέρι των σχεδιασμών της εργοδοσίας.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανασύνταξη σε ταξική κατεύθυνση.

Η ΔΑΣ θ' αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΑ για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα στις μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή οργάνωσης της αντίστασης, της ρήξης και της ανατροπής με την Κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία, συνολικά με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του Κεφαλαίου.

Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της Αρκαδίας.
Για ν' αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενο οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.
Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας-Κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με τον νέο νόμο που ετοιμάζει.
Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν λείψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

 

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.