Δεσμεύσεις Νίκα για τη μεταλιγνιτική εποχή - «Να έχετε εμπιστοσύνη, κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο» (vid)

Δεσμεύσεις Νίκα για τη μεταλιγνιτική εποχή - «Να έχετε εμπιστοσύνη, κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο» (vid)

Ιανουάριος 28, 2020 - 18:38
1 σχόλια

Απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα που αφορούν ολόκληρη της κοινωνία της Μεγαλόπολης έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξή του την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Ζητώντας από τον περιφερειάρχη να μας πει για το Mastrer Plan που η κυβέρνηση ετοιμάζει και για το αν αυτό θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή εντός των δύο – τριών ετών όταν και θα κλείσουν οι μονάδες , αλλά και να μας πει αν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα γίνουν τα έργα προτού κλείσουν οι μονάδες το 2023, έτσι ώστε να μην γίνει ερημοποίηση της Μεγαλόπολης, ο κ. Νίκας είπε:

«Είναι πολύ σωστή η ερώτησή σας ότι με το κλείσιμο των μονάδων θα έχουμε κραδασμό. Η προσπάθεια που θα γίνει θα είναι αυτός ο κραδασμός να έχει όσο το δυνατόν τα λιγότερο αρνητικά αποτελέσματα. Εγώ χαίρομαι για το γεγονός ότι κανένας εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν θα μείνει στον δρόμο. Χαίρομαι γιατί ο σχεδιασμός που γίνεται και για τον οποίο θα μιλήσουν και άλλοι, θα δώσει εργασίας στην συγκεκριμένη περιοχή».

«Δεν είναι σεληνιακό τοπίο, μην κοιτάτε τη Μεγαλόπολη και τα ορυχεία, η Μεγαλόπολη ως πόλη από τον 4ο αιώνα με τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές ήταν κυρίαρχη πόλη σε μια ευρύτερη περιοχή. Φανταστείτε έναν οριζόντιο άξονα που θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο Γύθειο – Σπάρτη – Λεύκτρο με την Ολυμπία, φανταστείτε μια βιομηχανική περιοχή, ένα δεύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου που μπορεί να έχει το 1/5 των εργαζομένων ή και λιγότερο σε σχέση με τα υπάρχοντα εργοστάσια, όμως είναι το κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή. Ο αγώνας θα γίνει πρωτίστως για τις θέσεις εργασίας.»

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «πρώτον  δεν χάνει κανένας τη δουλειά του, δεύτερον από το μερίδιο που θα πάρουμε από τα 4 δισ. ευρώ περίπου, να κοιτάξουμε να κάνουμε ενέργειες τέτοιες και δράσεις, όπως είναι η βιομηχανική περιοχή, όλα αυτά τα οποία είπα προηγουμένως, να δώσουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Υπήρχε παλιά μια σκέψη να λειτουργούν τα εργοστάσια με φερτό κάρβουνο από τη Μεσσηνία, το θυμόσαστε; Η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα είναι να τελειώσουμε με τα συγκεκριμένα εργοστάσια για κλιματικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Γι' αυτό υπάρχει το ταμείο δίκαιης μετάβασης που θα δώσει τα 4 δισ. ευρώ περίπου για να κάνουμε νέες θέσεις εργασίας. Τέτοιες επιλογές έχουμε. Και θα δούμε στην πορεία αν οι δράσεις μας υπηρετούν αυτόν σκοπό. Να σας πω και κάτι άλλο; Η Μεγαλόπολη από την Τρίπολη απέχει ένα τέταρτο, πάρα πολύ χαίρομαι για τις 800 θέσεις εργασίας που θα δώσει ο κ. Ντέμος και η μονάδα που ήδη έχει αγοράσει έκταση στην Τρίπολη».

Τελειώνοντας την απάντησή του ο κ. Νίκας τόνισε:

Να έχετε εμπιστοσύνη ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, άλλη λύση δεν υπάρχει, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είναι λύση να έχουμε άλλα 5 χρόνια τα εργοστάσια; Λοιπόν τα έχουμε και τι έγινε; Δεν θα προγραμματίσουμε για το μέλλον;

Τέλος ο κ. Νίκας ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση ή για το αν γνωρίζει κάποια πρόθεση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεγαλόπολη. Ο κ.  Νίκας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάποιον τέτοιο σχεδιασμό.

«Εγώ αυτό που ξέρω είναι για τον σχεδιασμό για τα απορρίμματα, τον οποίο υποχρεωτικά θα ακολουθήσουμε και ούτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα.»

Video: 

ArcadiaPortal.gr Δεσμεύσεις Νίκα για τη μεταλιγνιτική εποχή


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.