Δεν προτίθεται να υποχωρήσει η κυβέρνηση

Δεν προτίθεται να υποχωρήσει η κυβέρνηση

Φεβρουάριος 06, 2015 - 09:45
10 σχόλια

Τι ειπώθηκε στο πρώτο κυβερνητικό συμβούλιο

Χθες Πέμπτη 5/2 συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο, προεδρεύοντος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αμέσως μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός της συνεδρίασης ήταν να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των διαπραγματευτικών κινήσεων και των συνομιλιών με τους εταίρους της χώρας μας. Ένα επιπλέον ζήτημα, ήταν και οι συνέπειες της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως φάνηκε στη συνεδρίαση, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις θέσεις της. Ο Πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει να ζητήσει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, παρ’ εκτός αν λάβει η γερμανική πλευρά την πρωτοβουλία. Η τήρηση αυτής της γραμμής από πλευράς κυβέρνησης, στηρίζεται στην προσδοκία ότι η κυρία Μέρκελ, εφόσον ζητήσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα έχει αποφασίσει ότι ή θα ζητήσει τη συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος ή θα συμφωνήσει με ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο αναφέρθηκε και ο υπ. Οικονομικών κ. Βαρουφάκης στη συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε.

Χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο διπλωματική νίκη χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι μετά την προτροπή Ολάντ στον κ. Τσίπρα να ζητήσει συνάντηση με την κυρία Μέρκελ ο Πρωθυπουργός δεν έσπευσε να ακολουθήσει την προτροπή. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν τρέχει πίσω από κανέναν.

Θετικές επίσης χαρακτηρίστηκαν οι επαφές στην Ιταλία και στη Γαλλία, χώρες οι οποίες είναι αντιμέτωπες με τη λιτότητα. Όπως αναφέρθηκε χθες, στην «ακραία» περίπτωση που το Eurogroup αποφασίσει να διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας μας, γνωρίζουν ότι αυτή η πράξη θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη.

Επίσης, κατέστη σαφές χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει καμία παράταση στο πρόγραμμα, ωστόσο, δεν απορρίπτει το πρόγραμμα στο σύνολό του. Γι' αυτό ο Γ. Βαρουφάκης είπε στον Β. Σόιμπλε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα 67%, εξαιρώντας σαφώς κορυφαία ζητήματα για ένα κόμμα της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά».

Ειδήσεις: 

10 Σχόλια

Δεν ξέρω αν η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να υποχωρήσει, δηλαδή να υπαναχωρήσει στις εξαγγελίες, βάσει των οποίων ψηφίστηκε. Ελπίζω να μην το κάνει, γιατί μια τέτοια κίνηση θα σημάνει το τέλος της χώρας σε κοινωνικό επίπεδο. Ίσως, ακόμα και αν δεν υποχωρήσει, η χώρα θα υποστεί καταστροφή από τα χτυπήματα των αντιπάλων. Σ' αυτή την περίπτωση, τα βιβλία της ιστορίας θα γράφουν τουλάχιστον ότι δεν πρόδωσε, ότι το πάλεψε, ότι ηττήθηκε έχοντας απέναντί της εχθρούς χωρίς καμιά ηθική αξία, η ηθική δεν κοστολογείται, "τα λεφτά να πάρουμε, τι μας νοιάζει αν αφήσουμε πίσω μας ερείπια", η λογική του νεοφιλελευθερισμού είναι αυτή. Ακόμα μια φορά, δίπλα στο όνομα του Χίτλερ, θα μείνουν στην ιστορία άλλα ονόματα, συνδεδεμένα με οικονομικούς πολέμους αυτή τη φορά. Καμιά παρηγοριά, απλά πικρή διαπίστωση. Κανείς μας δεν διατίθεται να υποδυθεί το ρόλο του ήρωα, υπάρχει όμως και αξιοπρέπεια. Εμείς σήμερα ανοίγουμε δρόμους, μας έτυχε να ανοίγουμε δρόμους. Άλλοι λαοί μας παρακολουθούν και βγάζουν συμπεράσματα. Αν μας πάει στραβά, όπως πήγε στραβά στους κύπριους (σε μικρότερη κλίμακα από πληθυσμιακή άποψη) και καταφέρει παρ' όλα αυτά να επιβιώσει η Ευρώπη, οι άλλοι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και μπορεί να καταφέρουν να νικήσουν τον εχθρό, τον νεοφιλελευθερισμό που οδηγεί την ανθρωπότητα στο χαμό. Σήμερα θανάσιμο κίνδυνο για όλους τους λαούς αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομία έχει απεγκλωβιστεί από την Ανάγκη, δεν είναι πια ένα εργαλείο κοινό σε όλους με σκοπό να δώσει απάντηση στα προβλήματα επιβίωσης του ανθρώπου, χρησιμοποιείται σαν όπλο εναντίον μας, είτε λεγόμαστε έλληνες είτε γερμανοί, βρίσκεται στα χέρια των ελίτ που δεν συμπεριφέρονται πια σαν άνθρωποι, έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και επιδίδονται σε ένα ξέφρενο πάρτι, ένα μεγάλο φαγοπότι, το έχουμε δει πολλές φορές μέχρι τώρα, αλλά πάντα σκεφτόμασταν ότι "εμείς θα τη γλυτώσουμε". Βλέπαμε κοινωνίες να καταρρέουν (ακόμα και σήμερα) και λέγαμε "δόξα τω θεώ, αυτά συμβαίνουν αλλού", στην Αφρική, στην Άπω Ανατολή, η Ευρώπη δεν κινδυνεύει. Αν για κάτι μπορώ να κατηγορήσω τον εαυτό μου είναι γιατί δεν διαμαρτυρήθηκα πιο αποτελεσματικά, δεν φώναξα περισσότερο, δεν μπόρεσα να σταματήσω αυτή την εξέλιξη.

Στην τελευταία σου φράση ξέχασες ...όταν επί δεκαετίες φαύλες κυβερνήσεις με τα λεφτά των άλλων παραγέμιζαν το δημόσιο με άχρηστους καλοπληρωμένους ψηφοφόρους και υπέθαλπαν τη διαφθορά την αναξιοκρατία και τον παρασιτισμό.

Υπάρχουν λύσεις. Μία είναι τα κρεματόρια. Η άλλη, πιο παλιά αλλά ποτέ ξεπερασμένη, η δουλεία. Κάνε μας μια χάρη. Ρίξε μια γύρα και στάμπαρε αυτούς που θα σταλθούν στους φούρνους και αυτούς που μπορεί να πουληθούν σαν δούλοι.

«Ανάσα αξιοπρέπειας» 11 Φεβρουαρίου: Πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στη λιτότητα “Οι εκλογές τελείωσαν και προέκυψε μία κυβέρνηση που θέλει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ευρώπη. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του. Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες. Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε!”

'Αραγε οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι δεν έχουν εθνική αξιοπρέπεια; Η μήπως είναι ο κουτσαβακισμός τυλιγμένος σε κόκκινα; Και η συμπόρευση με Αμβρόσιο, Μπαλτάκο και Καμμένο; Η ομαδική παράκρουση οδηγεί στο Ζάλογγο.

Κατέβα την Τετάρτη 11 του μήνα στις 6 το απόγευμα να πεις σ' αυτούς που θα διαδηλώνουν ότι είναι "ομαδική παράκρουση" η εναντίωση σε..., (σε τι;) στην εξουσία των τραπεζών, στη δικτατορία των τοκογλύφων, πήγαινε να τους εξηγήσεις ότι οι λέξεις "δημοκρατία", "αξιοπρέπεια", "δικαιώματα" είναι λόγια του αέρα, για μικρά παιδάκια που κάνουν τους νταήδες στις αλάνες και τις παιδικές χαρές. Πήγαινε πες τους ότι οι ηγέτες, όταν μιλάνε για δικαιοσύνη, για δημοκρατία, για ελευθερία, για την Ευρώπη του πολιτισμού και του φωτός, παίζουν ένα φραστικό παιχνίδι εντυπώσεων, ότι η ανθρωπότητα ξεκινώντας από το Μεσαίωνα έκανε έναν κύκλο (διαφωτισμός, επαναστάσεις - αμερικανική, γαλλική, ρωσική -, ο "μικρός" εικοστός αιώνας) για να ξανάρθει στον Μεσαίωνα, ότι δεν σηκώνουμε κεφάλι, δεν αμφισβητούμε, ότι υπάρχουμε για να υπηρετούμε.

Ο χλεμπονιάρης Ντάισελμπλουμ λέει: "δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες, δεν δίνουμε χρόνο, η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς επιπλέον βοήθεια από την Ευρωζώνη εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις" (αν δηλαδή προχωρήσει σε άτακτη υποχώρηση). Γιατί δεν δίνουν δάνεια-γέφυρα αφού δεν επιβαρύνονται οικονομικά οι "ευρωπαίοι φορολογούμενοι" πίσω από τους οποίους κρύβονται; Γιατί το ζήτημα δεν είναι να διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση, ούτε να πάρουν πίσω τα δανεικά (αντίθετα, αν γίνεται να τους χρωστάμε εις το διηνεκές, είναι η καλύτερή τους), το ζήτημα είναι να αποφύγουν την εξάπλωση της επιδημίας αμφισβήτησης της κυρίαρχης ιδεολογίας. Για τον ίδιο λόγο δεν δίνουν χρόνο. Δίνοντας χρόνο στον εχθρό (και εμείς, από τη στιγμή που δεν ψηφίσαμε τον υπηρέτη τους, είμαστε ο εχθρός), του επιτρέπουν να ανασυνταχθεί, να ενισχυθεί, πράγμα που είναι καθαρή βλακεία. Δεν είναι παιχνίδι, παλεύουν για τα προνόμιά τους, ή εμείς ή αυτοί.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.