"Δεν μπαίνουμε σε λογικές προσωπικών αντιπαραθέσεων..." δήλωσε ο Δράκος για την υποψηφιότητα Τατούλη

"Δεν μπαίνουμε σε λογικές προσωπικών αντιπαραθέσεων..." δήλωσε ο Δράκος για την υποψηφιότητα Τατούλη

Αύγουστος 30, 2010 - 18:05

Συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος στην Free Press εφημερίδα METROrama και η οποία δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο, Δευτέρα 30/8/2010.

Μετά από τρεις συνεχόμενες νίκες στη Νομαρχία Μεσσηνίας, νίκη στην Προεδρία της ΕΝΑΕ και μία ξεχωριστή πορεία στα Αυτοδιοικητικά, πόσο σίγουρος είστε για την αναμέτρηση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Καμιά εκλογική νίκη δεν σου χαρίζεται. Το ξέρω καλά μετά από δέκα-τρία χρόνια Νομάρχης Μεσσηνίας και τέσσερα πρόεδρος της ΕΝΑΕ. Οι Περιφερειακές Εκλογές γίνονται σε συνθήκες πρωτόγνωρες, τόσο για το πολιτικό σύστημα που περνά σοβαρή κρίση αξιοπιστίας, όσο και για τους πολίτες, που βιώνουν τις βαριές επιπτώσεις του Μνημονίου. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι όραμα και προοπτική για τον τόπο. Δουλειά και σχέδιο για την επόμενη μέρα. Με την πρότασή μας για την Πελοπόννησο, τα εγγυόμαστε. Γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι.
Σε αυτή την αισιοδοξία, έχετε υπολογίσει τη γενική δυσαρέσκεια του κόσμου;

Ο δρόμος μπροστά έχει ανηφόρα. Ο κόσμος υποφέρει μέσα στον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης. Μειώνεται το εισόδημά του, ενώ η ακρίβεια καλπάζει. Στην Πελοπόννησο έχουμε αύξηση της ανεργίας από 6% στο 10% σε ένα χρόνο. Η πτώση του Τουρισμού φτάνει στο 10%. Τα λουκέτα στις πόρτες των καταστημάτων αυξάνονται. Το Μνημόνιο διακατέχεται από μία καθαρά περιοριστική-εισπρακτική λογική που εξυπηρετεί κυρίως τους δανειστές μας, γι’ αυτό πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη μέγγενή του, ακολουθώντας άλλο μίγμα πολιτικής με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Οι Περιφέρειες μπορούν να πρωτοστατήσουν σε μία τέτοια πορεία.

Δίνει ο «Καλλικράτης» ευκαιρίες για ανάπτυξη; Πως μπορούν να πετύχουν οι αιρετοί Περιφερειάρχες, εκεί που απέτυχε η Κεντρική Εξουσία;
Ο «Καλλικράτης» που ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν έχει σχέση με όσα σχεδιάζαμε όλοι οι Αυτοδιοικητικοί, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας. Εμείς θέλαμε έναν «Καλλικράτη» με οργάνωση, πόρους, αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση κατασκεύασε ένα διαχειριστικό μόρφωμα, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Ακόμα και έτσι όμως, υπάρχουν οι δυνατότητες, εφόσον εκλεγούν υποψήφιοι που έχουν γνώση και πείρα στην Αυτοδιοίκηση και που μπορούν να εξασφαλίσουν μία ομαλή μετάβαση στο νέο Διοικητικό Μοντέλο.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να κινηθούμε σε αναπτυξιακή τροχιά, εκμεταλλευόμενοι τον αναπτυξιακό νόμο, την κοινοτική χρηματοδότηση, την ευρωπαϊκή εμπειρία σε συνέργειες και δράσεις. Στην Γαλλία για παράδειγμα οι Αιρετές Περιφέρειες αποφάσισαν να οργανωθούν και να προωθήσουν από κοινού τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους. Το λεγόμενο «Τόξο της Μεσογείου», συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νότου. Όλα είναι δυνατά για μας! Αρκεί, επαναλαμβάνω, να εμπιστευτούμε τους κατάλληλους γι’ αυτή τη δουλειά ανθρώπους. Αρκεί να έχουμε σωστή πολιτική πυξίδα που θα μας οδηγεί στο δρόμο της Ανάπτυξης, μακριά από τέλματα μιζέριας.

Τελευταίο ερώτημα: πως επηρεάζει στην στρατηγική σας η παρουσία Τατούλη;

Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το τοπίο των υποψηφιοτήτων στην Πελοπόννησο καθώς δεν έχει τοποθετηθεί το επίσημο ΠαΣοΚ, παρά μόνο στελέχη του. Υποθέτω πως αυτό το παιχνίδι της τυφλόμυγας θα τερματιστεί εντός της εβδομάδας. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν μπαίνουμε σε λογικές προσωπικών αντιπαραθέσεων. Εμείς απευθυνόμαστε σε ολόκληρο το λαό του Μοριά, κοιτάζοντάς τον ίσια στα μάτια. Έχω οργώσει σπιθαμή προς σπιθαμή την Πελοπόννησο. Οι μνήμες μου, οι γεύσεις μου, τα χρώματα και τα αρώματα που ένιωσα από παιδί, αναβρύζουν από τούτο τον ευλογημένο τόπο. Έχουμε γνώση των προβλημάτων. Είμαστε κατάλληλοι για τη λύση τους. Επενδύουμε στον πλούτο της Περιφέρειάς μας, που είναι οι άνθρωποι της, ταλαντούχοι και ευρηματικοί, εργατικοί και περήφανοι, οι ομορφιές της, οι πόροι της, τα προϊόντα της, ο θησαυρός της ιστορικής και πολιτιστικής της παράδοσης. Σχεδιάζουμε το δημιουργικό άλμα προς ένα μέλλον δημιουργίας, ανάπτυξης, ευημερίας. Εμείς, το μπορούμε. Η Πελοπόννησος, το αξίζει!