Ασφαλιστικό: Βαρύς ο πέλεκυς για ΕΚΑΣ, επικουρικές, συντάξεις και εφάπαξ

Ασφαλιστικό: Βαρύς ο πέλεκυς για ΕΚΑΣ, επικουρικές, συντάξεις και εφάπαξ

Νοέμβριος 30, 2015 - 10:09
0 σχόλια

Με την προοπτική διακομματικής στήριξης να αποδεικνύεται απατηλό όνειρο για την κυβέρνηση, μετά το άκαρπο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, και την ώρα που ακόμα μία απεργία διοργανώνεται από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στις 3 Δεκεμβρίου, τα ήδη επώδυνα μέτρα μοιάζουν ακόμα πιο σκληρά για την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος θεωρεί ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να έρθει στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου και για πρακτικούς λόγους, διότι πολλά από τα μέτρα θα εφαρμοστούν από 1/1/2016, αλλά και επειδή οι αγορές θα δουν με θετικό μάτι την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
 
«Τα μαθηματικά μοντέλα που έχει επιλέξει  το υπουργείο εργασίας  δείχνουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης επί του μισθού (ή επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες) θα κυμαίνεται από 48% έως 60%  για την κύρια σύνταξη  από 80% που ήταν για τους παλαιούς και 70% για τους νέους ασφαλισμένους . Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το ποσοστό να αυξηθεί έως 65% για 40 χρόνια εισφορών, επίπεδο ασφαλείας για μην προκληθούν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Βασικό κριτήριο δε θα είναι τελικά η ηλικία αποχώρησης αλλά τα έτη ασφάλισης», γράφει το «Πρώτο Θέμα».

Οι συντάξεις  του Δημοσίου  αναμένεται να μειωθούν κατά μέσον όρο από 5% έως και 7%, οι συντάξεις ΙΚΑ έως και 3% , οι συντάξεις του ΤΕΒΕ έως και 15% ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει και το 20%.

Από τον επανυπολογισμό  σύμφωνα με πληροφορίες ,προκύπτουν  μικρές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.

Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβεί το 55% (48% για τις κύριες +7% για τις επικουρικές συντάξεις).

Η αναλογική σύνταξη που θα προκύπτει θα προστίθεται στη εθνική σύνταξη , ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας) η οποία θα συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης και θα καταβάλλεται σε εκείνους που έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια  ασφάλισης.

Από την άλλη, οι δανειστές  επιμένουν οι εθνική  σύνταξη των 384 ευρώ να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια  για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Έτσι για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη ασφάλισης, μισθό 1.646 ευρώ και σύνταξη 1.090 (1.268 πριν από τις μνημονιακές μειώσεις), με τον επανυπολογισμό με συντελεστή αναπλήρωσης 55% και προσθήκη του αναλογούντος τμήματος (7/35) της «βασικής» σύνταξης 384 ευρώ , θα πάρει 963,3 ευρώ . Μείωση  11,5%.
 
2. Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, με μισθό 1.450 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης, παίρνει σύνταξη 831 ευρώ.  Με το νέο τρόπο υπολογισμού με ποσοστό αναπλήρωσης 60% και προσθήκη μέρους της βασικής σύνταξη θα λάβει 745 ευρώ. Μείωση 10,5%.
 
3. Υπάλληλος ΔΕΚΟ ,με 34 έτη ασφάλισης και μισθό 2.500 λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.440 ευρώ (από 1.800 που ελάμβανε το 2010). Με τον επαναυπολογισμό και αναπλήρωση 55% , + το αναλογούν μέρος της βασικής σύνταξης , θα λάβει 1.189 ευρώ. Μείωση 18%.

ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

Ως ισοδύναμο για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις ,η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% στην κύρια και στην επικουρική και κατά 0,50% στους εργαζομένους, ώστε να αυξήσει τα έσοδα  κατά 400 εκ ετησίως και να «μετριάσει» τις περικοπές στις συντάξεις.

Οι δανειστές δεν θεωρούν το μέτρο αυτό σίγουρο μαι προβάλλουν αντιρρήσεις, καθώς πιστεύουν ότι αυτό θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα.

Το δεύτερο ισοδύναμο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος της απώλειας με την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Ακόμη, προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου για τη συγκέντρωση πόρων υπέρ του Ασφαλιστικού.

(Πληροφορίες: «Πρώτο Θέμα»)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.