Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης: Σε εξέλιξη οι αναστηλωτικές εργασίες - Πιθανή τροποποίηση της μελέτης του έργου λόγω νέων δεδομένων (vid)

Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης: Σε εξέλιξη οι αναστηλωτικές εργασίες - Πιθανή τροποποίηση της μελέτης του έργου λόγω νέων δεδομένων (vid)

Ιούνιος 24, 2022 - 10:00
1 σχόλια

φωτογραφία Nigel Copage

Με αφορμή την διάλεξη με θέμα «Το Θέατρο και το Θερσίλειο της Μεγάλης Πόλης: Αρχαιολογικές έρευνες και αναστηλωτικές εργασίες (1890-2022)» που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης και ώρα 20:00 ο  Δρ Κωνσταντίνος Σ. Ι. Κίσσας, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, μιλήσαμε μαζί του για το τι θα παρουσιάσει καθώς και το πώς προχωρεί η διαδικασία αναστήλωσης των κερκίδων του αρχαίου θεάτρου.

Αρχικά, ο κ. Κίσσας τόνισε ότι σκοπός της σειράς διαλέξεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα υπό την αιγίδα της Εφορείας είναι η καλύτερη επαφή με το κοινό αλλά και για να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε θέματα που προβληματίζουν.

Ας πούμε το θέμα του θεάτρου της Μεγαλόπολης, η αναστήλωση είναι κάτι το οποίο βεβαίως πολλά χρόνια περιμένουν οι Μεγαλοπολίτες αλλά και όλοι οι Αρκάδες

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας έχει ήδη ξεκινήσει αρχαιολογική μελέτη στο χώρο του αρχαίου θεάτρου από τον Αύγουστο, καταλήγοντας σε νέα συμπεράσματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κίσσας χωρίς διεξοδική αρχαιολογική μελέτη μπορεί να οδηγηθούμε σε εσφαλμένες αναστηλώσεις.

Όσον αφορά την αναστήλωση του μνημείου η τελευταία κερκίδα του έχει ολοκληρωτικά αναστηλωθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αναστήλωση της δεύτερης και της τρίτης. Τα χρήματα για την εκτέλεση του έργου προέρχονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάχθηκε μετά από μέριμνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο αλλά πρέπει να σας πω ότι οι μελέτες αυτές που εγκρίθηκαν πιθανότητα να πρέπει να τροποποιηθούν

Με άλλα λόγια ο κ. Κίσσας επεσήμανε ότι τόσο η αρχική μελέτη όσο και το τεχνικό δελτίο  ίσως μεταβληθούν λόγω των νέων αρχαιολογικών δεδομένων που έχουν έρθει στο φως. Μέσα σε αυτές τις μελέτες προβλεπόταν να γίνουν διαδικασίες που ίσως και να μην είναι τελικά απαραίτητες.

Επίσης δήλωσε ότι έχει ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι ακόμα πέντε κερκίδες του θεάτρου θα ενταχθούν στο  νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε στο σκεφτικό της πλήρους μελέτης του μνημείου, γιατί αν προχωράμε γρήγορα σε αναστηλώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ανασκαφή και σωστή μελέτη, δημιουργούνται λάθη

Στην ομάδα για τις εργασίες που εκτελούνται στο χώρο του αρχαίου θεάτρου, πρωτοστατούν η αρχαιολόγος κυρία  Λίνα Σμέρου και ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Μπινιάρης, ο οποίος ήταν παρών και στην πρώτη φάση της αναστήλωσης, κάτι που κάνει τον κ. Κίσσα ιδιαίτερα χαρούμενο, καθώς υπάρχει μια συνέχεια στην ομάδα και αυτό είναι κάτι θετικό.

Αγγελική Γεωργοπούλου

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σε εξέλιξη οι αναστηλωτικές εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.