Απορρίμματα: Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 275.000 ευρώ θα πληρώσουν οι δημότες της Τρίπολης (vid)

Απορρίμματα: Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 275.000 ευρώ θα πληρώσουν οι δημότες της Τρίπολης (vid)

Απρίλιος 07, 2017 - 12:18
6 σχόλια

Για τα πρόστιμα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα τα οποία διαπράττονται με τις ανεξέλεγκτες χωματερές συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης κατά την τελευταία συνεδρίασή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα για τη λειτουργία παράνομων χωματερών και για την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων, και πολλοί Δήμοι βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή αυτών.

Αφορμή για αυτή τη συζήτηση στάθηκε η «Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρέωσαν προς την ΔΥΟ Τρίπολης».

Τα πρόστιμα τα οποία αγγίζουν το ποσό των 275.000 ευρώ και «καίνε» τον Δήμο Τρίπολης προέρχονται από παραβάσεις  τις οποίες έχει διαπιστώσει τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Δήμος έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τη ΔΟΥ Τρίπολης συνολικού ποσού 295.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων) που προέρχονται κυρίως από διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αφορούν:

•ποσό €50.000,00 επιβλήθηκε με την αρ. πρωτ. 50923/18-07-2013 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελ/σου για παράνομη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην θέση Αγία Τριάδα,  

•ποσό €80.000,00 επιβλήθηκε με την αρ. πρωτ. 28542/29-05-2014 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελ/σου για παράνομη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην θέση Αγία Τριάδα,

•ποσό €50.000,00 επιβλήθηκε με την αρ. πρωτ. 73350/30-09-2014 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελ/σου για για παράνομη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην θέση Αγία Τριάδα,

•ποσό €57.000,00 επιβλήθηκε με την αρ. πρωτ. 189/23-01-2015 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για παράνομη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην θέση Αγία Τριάδα,

•ποσό €8.000,00 επιβλήθηκε με την αρ. πρωτ. 42462/15874/31-03-2015 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελ/σου για ανεξέλεγκτη απόθεση αστικών απορριμμάτων στο χώρο βιολογικού καθαρισμού ΔΕΥΑ Τρίπολης,

•ποσό €10.000,00 επιβλήθηκε με την αρ. πρωτ. 48996/18137/16-04-2015 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελ/σου για παράνομη λειτουργία ΧΑΔΑ στην Τ.Κ. Λεβιδίου,

•ποσό €20.000,00 επιβλήθηκε με την αρ. πρωτ. 52413/19395/03-06-2015 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελ/σου για παράνομη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην θέση Τεπέ Αγίου Βλάση Τριπόλεως,

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κ. Τζιούμης μίλησε για λάθη τα οποία έχουν γίνει από τη διοίκηση Παυλή αλλά και Σμυρνιώτη ως προς το θέμα των απορριμμάτων οι οποίοι δημιούργησαν δύο χωματερές στην περιοχή του Δήμου Τρίπολης, ενώ, απευθυνόμενος στους πολίτες, επεσήμανε ότι θα πληρώσουν δυσβάσταχτα πρόστιμα και πως αφού υπήρξε συγκάλυψη της κατάστασης, δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι για αυτά τα πρόστιμα ο Δήμος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, οι προσφυγές δεν έχουν καν εκδικαστεί και έχει γίνει αναστολή πληρωμής.

Θα μας παρουσιαστεί πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας αν δεν ρυθμίσουμε τα χρέη

Δεν έχουμε αποδεχτεί τίποτα ούτε θα αποδεχθούμε και θα τα διεκδικήσουμε όταν τελεσιδικίσουν, ανέφερε ο δήμαρχος, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν θα πληρώσει αυτά τα χρήματα.

Έπεσαν τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές.

Ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε ότι είναι κωμικοτραγική η κατάσταση με τα πρόστιμα καθώς  όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα για τις επίσπευση των διαδικασιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όσο και αν η δημοτική αρχή θέλει να υποστηρίζει ότι δεν θα πληρώσει αυτά τα πρόστιμα, η νομοθεσία είναι απλή και όσο υπάρχουν τέτοιες υπέρογκες οφειλές στον Δήμο θα υπάρχει πρόβλημα. Αρκετοί είναι οι Δήμοι οι οποίοι έχουν λάβει πρόστιμα και προσπαθούν να τα γλιτώσουν, αλλά εφόσον δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και κάποιο έργο έστω για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων το μόνο που γίνεται είναι η καθυστέρηση πληρωμής τους.

Όσο και αν οι διοικήσεις των εκάστοτε Δήμων της Περιφέρειας προσπαθούν να «κρυφτούν» από τα πρόστιμα, αυτά υπάρχουν και θα τους ακολουθούν και δυστυχώς η απραξία θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα, τα οποία θα βαρύνουν τους δημότες.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 275.000 ευρώ θα πληρώσουν οι δημότες της Τρίπολης


6 Σχόλια

Μίλησε και ο Κωστακης φυσικα τον επιασε πρεμουρα για τα προστιμα.Να παει να βαλει ενα κερακι μαζι με τον Κοτσιανη και την παρεα στον Τσιαμουλο που τους εκλεισε με τσαμπουκα και δικαστηρια το Πλατωμα και δεν πληρωνουμε μια.Γιατι το Πλατωμα αυτοι το λειτουργουσαν και προσπαθουσαν ακομα και σημερα να το λειτουργησουν.Αληθεια ποσα προστιμα αναλογικα θα ετρωγε ο Δημος Τριπολης για το Πλατωμα.ΦΑΛΙΡΙΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ.

Ρε παιδιά τι πρεμούρα είναι αυτή με τον Τζιούμη. Ο άνθρωπος είναι αυτός που ανέδειξε το θέμα προχθές στο συμβούλιο που πήγε να περάσει λάθρα εκτός ημερησίας και μιλάτε κιόλας ; Για τον Τσιαμούλο ας μη μιλάμε γιατί εξαιτίας του ο Δήμος έχει υποστεί αυτά τα χρόνια τόσα με τα σκουπίδια και τώρα πληρώνει και πρόστιμα. Τα λεφτά που ξόδεψε τόσα χρόνια ο Δήμος σε μεταφορές κλπ θα μπορούσε να πληρώνει για μια δεκαετία ακόμη πρόστιμα. Επι Κοτσιάνη δεν πληρώσαμε ούτε ευρώ πρόστιμο. Από τότε έχουν περάσει 8 χρόνια και δεν λύθηκε το θέμα από το Σμυρνιώτη και τον Παυλή, ο Κοτσιάνης φταίει ;

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΤΖΙΟΥΜΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΕΡΝΑΓΕ ΣΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙΠΟΤΑ. Ο ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ Ο ΔΕ ΤΣΙΑΜΟΥΛΟΣ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΟΙΜΟΤΑΝ

@16:37 - "Ευτυχώς" που μας φόρτωσε τον Παυλή στο κεφάλι για 5 χρόνια...Αφού δεν ντρέπεστε...

Τον Παυλή τον ψηφίσατε εσείς ο κόσμος δεν σας τον φόρτωσε κανείς. Η μήπως τώρα δεν τον έχει ψηφίσει κανείς σαν τον Τσίπρα.

Γιατι για ολα τα στραβα και τα κακως κειμενα των πολιτικων, τα προστιμα που προκυπτουν πρεπει να τα πληρωνουν οι ΔΗΜΟΤΕΣ? Ουτε ενα σχολιο επ αυτου? Κανεις σας? Θα δεχτειτε δηλαδη τη κακη διαχιριση Τατουλη, Σμυρνιωτη, Παυλη να τη ξεπληρωσετε? Τοσο κακακες? Ευγε Τριπολιτσιωτη καφεδοχαλβα!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.